Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Placki gryczane z białym serem

Placki gryczane z białym serem

20 kwietnia 2015 by cookingforemily 6 komentarzy

placki-gryczane-z-bialym-serem
Pamiętacie swoją pierwszą książkę kucharską? Nawet nie taką, z której gotowaliście ale taką, którą przeglądaliście, która w jakiś sposób rozbudzała Waszą wyobraźnię. U mnie była to „Kuchnia polska” z roku 1977, siermiężne wydanie godne swojej epoki- z okropnymi, turpistycznymi zdjęciami i przepisami na bazie podstawowych, niewyszukanych składników. Jak na nią teraz patrzę to dziwię się jak coś takiego mogło kogokolwiek zachęcić do gotowania, a jednak.. Przeglądałam ją wielokrotnie będąc dzieckiem, dokładnie analizując wszystkie zdjęcia. Imponowała mi jej objętość i waga. Nie pamiętam, żeby moja mama jakoś specjalnie z niej korzystała ale chyba musiała bo książka jest mocno zużyta. Wzięłam ją do ręki po latach, z mocnym postanowieniem, że coś z niej ugotuję. Wieczór spędziłam czytając kolejne wariacje na dania z zupełnie podstawowych składników – mąka, jajka, ziemniaki, mleko, śmietana, warzywa, mięso, grzyby… tak były całkiem niedawno czasy bez tych wszystkich wyszukanych ingrediencji jakimi dysponujemy teraz. Przejrzałam całą książkę i naprawdę dużo wysiłku kosztowało mnie znalezienie czegoś co chciałabym ugotować. Wybór w końcu padł na gryczane placki z nadzieniem z białego twarogu. Przepis podaję bez większych zmian- dodałam jedynie szczypiorek do farszu. Placki nam smakowały, z kwaśną śmietaną mocno przypominały pierogi ruskie. Mój wewnętrzny głos krzyczał trochę „ale żeby tak  w ogóle bez warzyw? bez sałatki czy surówki!” ale ostatecznie go zignorowałam, w końcu o pięciu porcjach warzyw i owoców dziennie nikt w tamtej epoce nie słyszał:)

kuchnia-polska

kuchnia-polska

Placki gryczane z białym serem
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
15 min
Total time
55 min
 
Placki z mąki gryczanej z nadzieniem z białego sera
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
  • 300 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • sól,
  • pieprz
  • gorąca woda
  • Nadzienie:
  • 250 g sera białego
  • 1 żółtko
  • pęczek szczypiorku
  • sol, pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania: kwaśna śmietana, zarumieniona cebulka lub smażony boczek
Instructions
  1. Do miski wsypać mąkę gryczaną i wymieszać z ok ¼ łyżeczki soli. Mąkę zalać wrzątkiem i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Wody powinno być tyle, żeby ciasto było gęste, jak na chleb czy pizze. Ciasto odstawić pod przykryciem na ok 30 minut.
  2. Ser wymieszać z żółtkiem i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
  3. Blat kuchenny wysypać mąką.
  4. Nabierać po dużej łyżce ciasta i formować w ręku płaski placek. Na nim kłaść po łyżce nadzienia i zamykać jak sakiewkę. Następnie placki spłaszczyć w ręku o ułożyć na blacie kuchennym wysypanym mąką, złączeniem do dołu. Można je jeszcze trochę spłaszczyć.
  5. Smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
  6. Podawać ze śmietaną, albo podsmażoną cebulką lub boczkiem.
3.2.2929

placki-gryczane-z-bialym-serem

Related Posts

  • Kluski z cukinią i białym serem

    Naprawdę miałam już przestać z tą cukinią ale co robić jak te kluski z cukinią…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Gofry gryczane

    Ostatnio u mnie króluje mąka orkiszowa - z powodzeniem zastępują nią mąkę pszenną we wszystkich…

Filed Under: Do szkoły, Na obiad Tagged With: danie dla dzieci, mąka gryczana, placki

« Batoniki musli z orzechami, daktylami i masłem orzechowym
Śniadanowe jajeczne muffinki z kaszą quinoa, szynką i serem »

Comments

  1. Karina says

    20 kwietnia 2015 at 14:22

    ale to mi się podoba!

    Odpowiedz
  2. Agnieszka says

    24 kwietnia 2015 at 19:55

    Moja pierwsza książka kucharska ( własna ) to „Nastolatki gotują”. Placki bardzo mi się podobają, chętnie bym zjadła.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 kwietnia 2015 at 21:58

      moja pierwsza własna to też „nastolatki gotują”, uwielbiałam całą serię. Do tej pory też robię z niej moje ulubione waniliowe mleczko.

      Odpowiedz
  3. Beata, Magazyn Kuchenny says

    25 kwietnia 2015 at 07:37

    Ja mam ciutek późniejsze wydanie (z 84 roku), ze zdjęciami w dokładnie tym samym stylu. Teraz straszą, ale w dzieciństwie to co na nich było wydawało mi sie ósmym cudem świata. Ileż ja czasu spędziłam wertując te kartki! Z książki korzystam do teraz, jeśli chcę zrobić jakieś tradycyjne potrawy, choć już absolutnie nie sugeruję się sposobami podania 😉

    Odpowiedz
  4. Paula says

    15 października 2018 at 08:23

    Ile wychodzi plackow ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 października 2018 at 22:05

      Niestety robiłam ten przepis dawno i nie pamiętam, ale spokojnie na obiad dla 4 osobowej rodziny wystarczy:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress