Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Pomidory zapiekane pod ciasteczkami z cheddarem

Pomidory zapiekane pod ciasteczkami z cheddarem

2 września 2020 by cookingforemily 5 komentarzy

pomidory-pieczone

Końcówka sierpnia to czas kiedy zajadam pomidory od rana do wieczora. Kupuję je na kilogramy, zajadam w sałatkach, zapiekankach a nadwyżki zwykle przerabiam na sos pomidorowy. W zeszłym roku wpadłam na przepis na zapiekane pomidory pod ciasteczkami z cheddarem – i to był zdecydowanie mój faworyt na przerabianie nadwyżek pomidorów. Robiłam je wielokrotnie, ale nigdy nie udało się zrobić zdjęcia i wsrawić na bloga – co nadrabiam bo danie jest pyszne. Grube plastry pomidora najpierw zapiekam, potem posypuję cheddarem a na wierzch kładę ciasteczka z cheddarem i szczypiorkiem i ponownie zapiekam. Aromatyczne pieczone pomidory a na nich chrupiące ciasteczka. Super połączenie.

Pomidory zapiekane pod ciasteczkami z cheddarem

Składniki:

ok 1,5 -2 kg pomidorów

1 i 1/3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

70 g masła

1 opakowanie jogurtu naturalnego (180g)

2 łyżki posiekango szczypiorku

120 g cheddara startego na grubej tarce

3 lyłki oliwy

1 żołtko

1 łyżka mleka

Wykonanie:

Pomidory pokroić na grube plastry, posolić z obu stron i rozłożyć na ręcznikach papierowych – zostawić tak ok 20 minut, żeby pozbyć się płynu.

Do miski dodać mąkę, wymieszać z solą, pieprzem proszkiem i sodą, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jogurt, szczypiorek i 2/3 startego cheddara, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki.

Pomidory wytrzeć z wody, ułożyć w naczyniu do zapiekania w 2-3 warstwach, polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać 25-30 minut.

W tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok 1/2 cm i za pomocą wąskiej szklanki wyciąć okrągłe ciasteczka, nadmiar ciasta zwinąć w kulkę i ponownie rozwałkować wycinając ciastka.

W miesce rozrobić żółtko z łyżką mleka.

Wyciągnąć formę z piekarnika, posypać pomidory resztą cheddara a następnie ułożyć na wierzch ciasteczka, za pomocą pędzelka posmarować ich wierzch mieszanką żółtka i mleka i zapiekać w 180 stopniach kolejne 20 minut.

Podawać ciepłe,najlepiej zaraz po upieczeniu, ale jak zostaną Wam resztki odgrzewajcie w piekarniku – ciasteczka ponownie staną się chrupiące i wyrośnięte i danie nic nie straci na smaku.

Related Posts

  • Jabłka zapiekane pod owsiano-orzechową granolą z domowym jogurtem

    Jakie jest moje ulubione śniadanie? To się oczywiście zmienia ale chyba na pierwszym miejscu zawsze…

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

  • Morele zapiekane w kremie migdałowym

    Morele mają dla mnie coś francuskiego w sobie. Może dlatego, że z wyjazdów do mojej…

Filed Under: Na obiad Tagged With: cheddar, pomidory, wegetariańskie, zapiekanka

« Placki z halloumi i pomidorową sałatką
Jaglane łamańce z nasionami, orzechami i czekoladą »

Comments

  1. Majka says

    3 września 2020 at 11:04

    Jak są ciasteczka to na bank wyjątkowe danie 🙂 Bardzo lubię takie połączenia, mam słabość do potrawki z Twojego bloga 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 września 2020 at 20:08

      spróbuj koniecznie! to jest super danie

      Odpowiedz
  2. Monika says

    4 września 2020 at 18:58

    Wygląda obłędnie, jutro robię,co za pyszna inspiracja!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 września 2020 at 20:03

      mam nadzieje, że będzie Ci tak samo smakować jak mi:)

      Odpowiedz
  3. Majka says

    6 września 2020 at 22:32

    Użyłam dosyć małej formy i moja wersja przypomina a’la tomato pie, ma swój urok a smak to dopiero petarda ❤ Doskonałe 🥰

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress