Nocna owsianka to świetny patent na megaszybkie śniadanie. Całą pracę – chociaż ciężko to nazwać pracą bo to tylko wymieszanie składników- następuje wieczorem. Składniki miękną, pęcznieją i uwalniają wszystkie swoje dobre właściwości ( w przypadku nasion i orzechów przez namaczanie pozbywamy się z nich inhibitorów enzymów, które blokują nasz system trawienny nie pozwalając na wchłoniecie większości wartości odżywczych) Ja do swojej dodałam płatki owsiane, nasiona chia i pokruszone nerkowce i zalałam mlekiem kokosowym. Dla mnie rewelacja.
Rano taką owsiankę można zjeść na zimno, ale ja w zimie lubię dodatkowo rozcieńczyć ją gorącym mlekiem. Do tego warto dodać jakieś owoce, o tej porze roku mogą być mrożone. Ja swoją owsiankę zjadłam z rozmrożonymi przez noc malinami. A resztę owsianki ułożyłam warstwami w słoiku i wzięłam następnego dnia na 2 śniadanie do pracy. W ten sposób można przygotować dowolne płatki, orzechy, nasiona i pestki. Warto eksperymentować i znaleźć swoją ulubiona mieszankę. A rano można dłużej pospać.
- 30 g platki blyskawicznych
- 40 g płatków górskich (można też wykorzystać jeden dowolny rodzaj płatków)
- 2 łyżki nasion chia
- Spora garść pokruszonych orzechów nerkowca
- garść wiórków kokosowych
- 300 ml mleka kokosowego (można zastąpić innym roślinnym)
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- dodatkowo ½-1 szklanki mleka roślinnego do uzyskania właściwej konsystencji
- owoce np. maliny do przybrania (u mnie mrożone)
- Płatki, nasiona chia, nerkowce i wiórki kokosowe umieścić w misce, dodać melko kokosowe, miód/syrop i dobrze wszystko wymieszać. Zostawić na noc.
- Rano rozcieńczyć mlekiem do uzyskania konsystencji owsianki.
- Podawać z ulubionymi owocami – u mnie to były rozmrożone przez noc maliny, rozgniecione widelcem i wymieszane z odrobiną syropu z agawy.
Ola says
Swietny patent z tym zostawianiem na noc. I przepyszne! Cala moja rodzina dziekuje:) Pierwszy raz zjedlismy z ananasem (akurat tylko to mielismy) i pasowalo.
Zuzia i Szpinakożerca says
Czy chodzi Ci o gęste mleczko kokosowe czy zwykłe roślinne mleko? Mam taką ogromną ochotę na tą owsiankę, a nie wiem czy mam składniki 😀
cookingforemily says
Ja miałam takie z kartonu, ono jest średnio-gęste. Ale to nie ma znaczenia tak naprawdę bo sobie tę gęstość i tak regulujesz dodając rano tyle mleka ile lubisz.
Majka says
Świetne 😋 Samo zdrowie.
cookingforemily says
był taki czas, że jadłam ją na okrągło:)