Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Nocna owsianka z chia, nerkowcami i mlekiem kokosowym

Nocna owsianka z chia, nerkowcami i mlekiem kokosowym

27 stycznia 2016 by cookingforemily 3 komentarze

nocna-owsianka-chia-nerkowce
Nocna owsianka to świetny patent na megaszybkie śniadanie. Całą pracę – chociaż ciężko to nazwać pracą bo to tylko wymieszanie składników- następuje wieczorem. Składniki miękną, pęcznieją  i uwalniają wszystkie swoje dobre właściwości ( w przypadku nasion i orzechów przez namaczanie pozbywamy się z nich inhibitorów enzymów, które blokują nasz system trawienny nie pozwalając na wchłoniecie większości wartości odżywczych) Ja do swojej dodałam płatki owsiane, nasiona chia i pokruszone nerkowce i zalałam mlekiem kokosowym. Dla mnie rewelacja.

Rano taką owsiankę można zjeść na zimno, ale ja w zimie lubię dodatkowo rozcieńczyć ją gorącym mlekiem. Do tego warto dodać jakieś owoce, o tej porze roku mogą być mrożone. Ja swoją owsiankę zjadłam z rozmrożonymi przez noc malinami. A resztę owsianki ułożyłam warstwami w słoiku i wzięłam następnego dnia na 2 śniadanie do pracy. W ten sposób można przygotować dowolne płatki, orzechy, nasiona i pestki. Warto eksperymentować i znaleźć swoją ulubiona mieszankę. A rano można dłużej pospać.


5.0 from 1 reviews
Nocna owsianka z chia, nerkowcami i mlekiem kokosowym
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
Total time
10 min
 
Doskonały patent na szybkie i zdrowe śniadanie - nocna owsianka. Płatki owsiane, nasiona chia i orzechy nerkowca namoczone na noc w mleku kokosowym.
Author: www.cookingforemily
Serves: 2
Ingredients
  • 30 g platki blyskawicznych
  • 40 g płatków górskich (można też wykorzystać jeden dowolny rodzaj płatków)
  • 2 łyżki nasion chia
  • Spora garść pokruszonych orzechów nerkowca
  • garść wiórków kokosowych
  • 300 ml mleka kokosowego (można zastąpić innym roślinnym)
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • dodatkowo ½-1 szklanki mleka roślinnego do uzyskania właściwej konsystencji
  • owoce np. maliny do przybrania (u mnie mrożone)
Instructions
  1. Płatki, nasiona chia, nerkowce i wiórki kokosowe umieścić w misce, dodać melko kokosowe, miód/syrop i dobrze wszystko wymieszać. Zostawić na noc.
  2. Rano rozcieńczyć mlekiem do uzyskania konsystencji owsianki.
  3. Podawać z ulubionymi owocami – u mnie to były rozmrożone przez noc maliny, rozgniecione widelcem i wymieszane z odrobiną syropu z agawy.
3.5.3208

nocna-owsianka-z-chia-nerkowcami

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Zapiekana owsianka z bananami

    Propozycja śniadaniowa nie tylko dla wielbicieli klasycznej owsianki. Zapiekana owsianka to danie, które może trafić…

Filed Under: Na śniadanie Tagged With: chia, nerkowce, płatki owsiane, śniadanie dla dziecka, wegańskie

« Z cyklu „nie dla dzieci”: grzane wino
Orzechowo-daktylowe brownie bez pieczenia, z kardamonem i pomarańczą »

Comments

  1. Ola says

    21 maja 2016 at 10:48

    Swietny patent z tym zostawianiem na noc. I przepyszne! Cala moja rodzina dziekuje:) Pierwszy raz zjedlismy z ananasem (akurat tylko to mielismy) i pasowalo.

    Odpowiedz
  2. Zuzia i Szpinakożerca says

    3 lipca 2017 at 20:41

    Czy chodzi Ci o gęste mleczko kokosowe czy zwykłe roślinne mleko? Mam taką ogromną ochotę na tą owsiankę, a nie wiem czy mam składniki 😀

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 lipca 2017 at 21:43

      Ja miałam takie z kartonu, ono jest średnio-gęste. Ale to nie ma znaczenia tak naprawdę bo sobie tę gęstość i tak regulujesz dodając rano tyle mleka ile lubisz.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń tę receptę:  

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka papryka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

Load More...Follow on Instagram

Jesteśmy tu

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne


stat4u


rondel

myTaste.pl

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2019 · Foodie Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress