Te wytrawne muffinki ze szpinakiem, fetą i serkiem to świetna propozycja śniadaniowo-przekąskowa. Przepis można potraktować jako bazę i bawić się dodatkami- można zrobić je np. z szynką, boczkiem czy żółtym serem. Serek na wierzchu to też rzecz gustu i praktyczności. Muffinki świetnie nadadzą się do spakowania do szkoły lub do pracy – wtedy oczywiście pomijamy serek i piekąc je z takim założeniem możemy je posypać przed upieczeniem pestkami dyni albo słonecznika.
Muffinki ze szpinakiem, fetą i ziołowym serkiem
Prep time
Cook time
Total time
Propozycja na śniadanie lub w charakterze przekąski. Można też serek zastąpić pestkami słonecznika lub dyni (posypać przed upieczeniem) - wtedy będą idealne do spakowania do szkoły alb do pracy.
Serves: 12
Ingredients
- 250 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g sera feta
- NA WIERZCH:
- 250 g serka z ziołami (można użyć naturalnego serka i dosypać ulubione zioła suszone i dodać trochę czosnku)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Instructions
- Czosnek posiekać, rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i dodać czosnek. Smażyć ok 1 minuty i wrzucić umyty szpinak. Smażyć, mieszając z czosnkiem aż cały szpinak straci swoją objętość – przełożyć go następnie na sitko i dobrze odsączyć. Odsączony szpinak posiekać.
- Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko, jogurt, olej, sól i cukier. Ciasto dobrze zmieszać – najlepiej mikserem.
- Dodać szpinak i pokruszoną fetę – delikatnie zmieszać z ciastem.
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Formę na muffinki (12 sztuk) wyłożyć papierkami.
- Nakładać po dwie łyżki ciasta.
- Muffinki piec 20-25 minut. Lekko przestudzić.
- W misce wymieszać serek i jogurt i następnie udekorować każdą muffinkę- używając rękawa cukierniczego lub nakładając serek łyżką.
Łukasz says
Ojej! Jak ładnie wyglądają, pycha! <3
Natalie says
Ale genialne! Jeszcze wytrawnych nie jadłam 🙂
Marcelina says
Takie muffiny mi jeszcze bardziej smakują, niż te na słodko 🙂
Połączenie szpinak i feta moje ulubione!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says
Śliczne te muffinki, bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia 🙂
cookingforemily says
dziękuję
Natalia says
Czy z mąką pełnoziarnistą wyjdą równie dobre? 🙂
cookingforemily says
Zależy co kto lubi:) jak lubisz i pieczesz z pełnoziarnistej to będą ok:)