Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Muffinki ze szpinakiem, fetą i ziołowym serkiem

Muffinki ze szpinakiem, fetą i ziołowym serkiem

1 października 2014 by cookingforemily 7 komentarzy

wytrawne-muffinki-ze-szpinakiem-feta-i-serekiem Te wytrawne muffinki ze szpinakiem, fetą i serkiem to świetna propozycja śniadaniowo-przekąskowa. Przepis można potraktować jako bazę i bawić się dodatkami- można zrobić je np. z szynką, boczkiem czy żółtym serem. Serek na wierzchu to też rzecz gustu i praktyczności. Muffinki świetnie nadadzą się do spakowania do szkoły lub do pracy – wtedy oczywiście pomijamy serek i piekąc je z takim założeniem możemy je posypać przed upieczeniem pestkami dyni albo słonecznika.


5.0 from 2 reviews
Muffinki ze szpinakiem, fetą i ziołowym serkiem
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
25 min
Total time
45 min
 
Propozycja na śniadanie lub w charakterze przekąski. Można też serek zastąpić pestkami słonecznika lub dyni (posypać przed upieczeniem) - wtedy będą idealne do spakowania do szkoły alb do pracy.
Serves: 12
Ingredients
  • 250 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g sera feta
  • NA WIERZCH:
  • 250 g serka z ziołami (można użyć naturalnego serka i dosypać ulubione zioła suszone i dodać trochę czosnku)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Instructions
  1. Czosnek posiekać, rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i dodać czosnek. Smażyć ok 1 minuty i wrzucić umyty szpinak. Smażyć, mieszając z czosnkiem aż cały szpinak straci swoją objętość – przełożyć go następnie na sitko i dobrze odsączyć. Odsączony szpinak posiekać.
  2. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko, jogurt, olej, sól i cukier. Ciasto dobrze zmieszać – najlepiej mikserem.
  3. Dodać szpinak i pokruszoną fetę – delikatnie zmieszać z ciastem.
  4. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Formę na muffinki (12 sztuk) wyłożyć papierkami.
  5. Nakładać po dwie łyżki ciasta.
  6. Muffinki piec 20-25 minut. Lekko przestudzić.
  7. W misce wymieszać serek i jogurt i następnie udekorować każdą muffinkę- używając rękawa cukierniczego lub nakładając serek łyżką.
3.2.2802

wytrawne-muffinki-ze-szpinakiem-feta-i-serekiem

wersja z pestkami dyni

 

Related Posts

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Do szkoły, Na śniadanie, Przekąska Tagged With: feta, muffinki, szpinak

« Placek z dynią, serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą
Zapiekana owsianka z bananami »

Comments

  1. Łukasz says

    1 października 2014 at 21:11

    Ojej! Jak ładnie wyglądają, pycha! <3

    Odpowiedz
  2. Natalie says

    1 października 2014 at 21:34

    Ale genialne! Jeszcze wytrawnych nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  3. Marcelina says

    2 października 2014 at 10:08

    Takie muffiny mi jeszcze bardziej smakują, niż te na słodko 🙂
    Połączenie szpinak i feta moje ulubione!

    Odpowiedz
  4. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    3 października 2014 at 12:50

    Śliczne te muffinki, bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 października 2014 at 13:27

      dziękuję

      Odpowiedz
  5. Natalia says

    24 października 2019 at 19:46

    Czy z mąką pełnoziarnistą wyjdą równie dobre? 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 października 2019 at 09:45

      Zależy co kto lubi:) jak lubisz i pieczesz z pełnoziarnistej to będą ok:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress