Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Kluski z kurczaka do rosołu

Kluski z kurczaka do rosołu

20 października 2014 by cookingforemily 7 komentarzy

kluski-z-kurczaka-do-roslu Sezon przeziębieniowy w pełni, od miesiąca nie możemy wyjść z większych lub mniejszych katarów i pokasływań. A jak babcie mówią: najlepszym jedzeniowym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie jest domowy rosół. Kiedy pisałam kilka miesięcy temu o moim sposobie na  wykorzystanie wiejskiej kury do ostatniej kosteczki, wspominałam też, że czasem przed ugotowaniem kury wyjmuję z niej piersi, żeby potem je przerobić na kluski, które potem gotuję w rosole a z reszty mięsa robię pastę do kanapek. Obiecałam podzielić się tym sposobem ale jakoś nie było to tej pory okazji. Okazja pojawiła się wraz z przyjściem jesieni.

Te kluseczki z kurczaka są bardzo delikatne i mogą je jeść nawet bardzo małe dzieci.

5.0 from 1 reviews
Kluski z kurczaka do rosołu
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
10 min
Total time
20 min
 
Delikatne kluseczki z kurczaka, które wzbogacą rosół.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • podwójna pierś z kurczaka lub kury rosołowej (surowa)
  • 2 bułki – takie wielkości kajzerki
  • 1 jajko
  • 70 ml mleka albo śmietanki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
Instructions
  1. Z bułek lekko odkroić skórkę – ale jak trochę jej zostanie to nic się złego nie stanie.
  2. Bułki rozdrobnić (najlepiej w melakserze) – dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować.
  3. Masę formować za pomocą dwóch łyżek w kluseczki (nałożyć na jedną łyżkę, przygnieść drugą i przesunąć z jednej łyżki na drugą, żeby uformować kluskę).
  4. Kluseczki wrzucać do wrzącego rosołu i gotować ok 7-10minut.
3.5.3208

 

Inspiracją był przepis Rachel Khoo, która gotuje rosół dodatkowo z pieczarkami.

Related Posts

  • Pasta do kanapek z mięsa rosołowego

    Jestem podejrzliwa w stosunku do sklepowego drobiu. Owszem my jemy czasem na obiad pierś z…

  • Kotlety z warzyw z rosołu

    Nie znoszę wyrzucać jedzenia. Cierpię za każdym razem jak jakieś jedzenie w mojej kuchni ma…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

Filed Under: Dla najmłodszych, Zupy Tagged With: danie dla dzieci, kluski, mięso z rosołu, obiad dla rocznego dziecka, rosół, zupa

« Zawijane bułeczki drożdżowe z dynią
Korzenne ciasto z jabłkami i orzechami »

Comments

  1. Marcelina says

    21 października 2014 at 09:37

    Odpukać zarazki mnie jeszcze nie dopadły, ale chętnie bym je odgoniła jeszcze taką miseczką rosołu 🙂

    Odpowiedz
  2. Karolina says

    15 kwietnia 2015 at 21:23

    Zgodzę się, wiejska kura dobra do wszystkich dań, tylko taką kupić to łatwiej w totka 6 trafić.

    Odpowiedz
  3. Madzia says

    18 kwietnia 2016 at 11:17

    Wczoraj moja niestety nie udana próba zrobienia kluseczek dla córeczki… ale chyba mój błąd bo robiłam je z ugotowanego mięsa z rosołu a chyba powinno być surowe?? Czyż tak ?? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 kwietnia 2016 at 11:20

      Tak, mięso powinno być surowe, inaczej kluski się nie skleją.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Sierpniowe menu Szpinakożercy - smakujemy paprykę i ogórka - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    31 sierpnia 2017 o 10:14

    […] (duszona marchewka na maśle <3 i kasza pęczak z fasolką szparagową) i trochę odgrzewanych (pulpeciki z kurczaka i leczo). Szpinakożerca potrafi zjeść 2 całe marchewki przyrządzone w ten sposób! Tajemnicy […]

    Odpowiedz
  2. Rosół.... i co dalej? Sprawdzone sposoby na resztki z rosołu - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    21 marca 2019 o 14:45

    […] KLUSKI DO ROSOŁU (Uwaga! W przepisie jest surowe mięso, ja wykorzystuję zawsze mięso ugotowane, nie dodaję śmietanki i dodaję nieco więcej bułki) […]

    Odpowiedz
  3. Czerwcowe menu Szpinakożercy - co na talerzu, to na podłodze! - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    27 marca 2019 o 13:43

    […] marchewka… Gotowane warzywa z rosołu mam zamiar przerobić na takie kotleciki a mięso na pulpeciki […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress