Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Wegetariańskie / Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

5 listopada 2014 by cookingforemily 2 komentarze

 

zupa-marchewkowa

Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu. Właśnie po, nie podczas. Wcześniej z kolendrą nie miałam za wiele styczności. Podczas pobytu szybko miałam dosyć tego specyficznego aromatu przypraw z dominującym kminem i kolendry hojnie dodawanej do potraw. Ale po powrocie do Polski szybko zatęskniłam za tymi smakami. Do tego stopnia, że kolendra to chyba moje ulubione zioło a kmin rzymski też uwielbiam i dodaję do wielu potraw. Będąc kilka lat potem w Tajlandi już byłam gotowa na kolendrę dodawaną do wszystkiego.

Kmin rzymski i kolendra to cudowna para, chciaż wiem, że nie dla wszystkich. Ja jej jednak będę bronić i niestrudzenie i indoktrynować wszystkich wokoło.

Zapraszam więc na marchewkową zupę, zagęszczoną soczewicą (lub ryżem) z kminem, kurkumą i cynamonem. Podaną z kolendrą oczywiście.


Zupa marchewkowa
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
45 min
Total time
55 min
 
Serves: 6
Ingredients
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • kawałek imbiru ( ok 3 cm)
  • po 1 łyżeczce: mielonego kuminu, kurkumy i cynamonu
  • 1,2 kg marchewki
  • 1.5 litra wywaru warzywnego
  • 1 łyżka soku z limonki albo cytryny
  • sól, pieprz
  • garść soczewicy albo ryżu do zagęszczenia
  • kolendra do posypania
Instructions
  1. Cebule i czosnek posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć ok 7 minut, dodać czosnek, imbir i przyprawy – chwilę podsmażyć.
  3. Dodać marchewkę i smażyć ok 5 minut, zalać rosołem- gotować całość ok 30 minut.
  4. Dodać garść ryżu albo soczewicy i gotować kolejne 15 minut.
  5. Zupę zestawić z ognia, zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  6. Podawać z kolendrą.
3.2.2929

 

Related Posts

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

  • Zupa gołąbkowa

    Lubię klasyczne polskie smaki. Nie pamiętam kiedy robiłam schabowego albo mielonego ale czasem lubię je…

  • Zupa gulaszowa z kluseczkami na zimne dni

    Winter is coming. Poczułam to bardzo wyraźnie. Przez chwilę można było udawać, że w tym…

Filed Under: Wegetariańskie, Zupy Tagged With: bezglutenowe, marchewka, wegańskie, wegetariańskie, zupa

« Zapiekanka z quinoa, brokułami i kurczakiem
Kokosowy pudding z tapioki »

Comments

  1. Marcelina says

    7 listopada 2014 at 09:11

    Zupa tak doprawiona musi smakować dobrze 🙂 Nie wiem czemu, ale zawsze mam obawy co dodać jeszcze do dania by wzbogacić jego smak. Z przepisu skorzystam, bo jestem ciekawa smaku 🙂

    Odpowiedz
  2. magdam says

    12 listopada 2014 at 18:44

    Świetna zupa 🙂 dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress