Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Desery / Kokosowy pudding z tapioki

Kokosowy pudding z tapioki

7 listopada 2014 by cookingforemily 10 komentarzy

kokosowy-pudding-z-tapioki

Pudding z tapioki już się tu raz pojawił, to był sezon na truskawki więc oczywiście w towarzystwie  tychże. Tym razem, żeby odczarować trochę porę roku pokusiłam się o tropikalną wersję-  zamiast mleka użyłam mleczka kokosowego i podałam z podsmażonym bananem. My zjedliśmy na śniadanie ale można podać jako deser. W obu przypadkach taki przepis przed weekendem się przyda.

I jak siadaliśmy do stołu na którym czekały na miseczki pachnące kokosem i skarmelizowanym bananem to na chwilę wyszło zza chmur słońce i mocno nam zaświeciło. Przypadek? 🙂

5.0 from 2 reviews
Kokosowy pudding z tapioki
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
20 min
Total time
50 min
 
Pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i bananami, na śniadanie lub deserowo
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • ½ szklanki suchej tapioki
  • 1 puszka mleczka kokosowego ( 400 ml)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 banany
  • 2 łyżeczki masła
Instructions
  1. Tapiokę zalać wodą (powinno być jej więcej niż tapioki) i zostawić na conajmniej 30 minut (ale można też zostawić na całą noc).
  2. Następnie dolać około ¾ szklanki wody i zagotować. Gotowć ok 10 minut, po czym dodać mleczko kokosowe.
  3. Mieszając co jakiś czas gotowac do czasu aż wszystkie kuleczki staną sie przeźroczyste i miękkie.
  4. Zestawić z ognia, przełożyć kilka łyżek puddingu do miski, lekko przestudzić i dodać żółtko, wymieszać, dodać dwie kolejne łyżki, wymieszać. Dodać do reszty puddingu i całość dobrze wymieszać dodając też miód.
  5. Przełożyć do miseczek i odstawić do ostudzenia.
  6. Przed podaniem puddingu na patelni rozgrzać masło, banany przekroić wzdłuż na pół i potem każdą połówkę jeszcze na połowę (w poprzek). Banany położyć na patelnię i lekko pdsmażyć z obu stron.
  7. Przełożyć na pudding i podawać.
  8. Pudding można jeść ciepły lub po całkowitym wystudzeniu ( też z lodówki) ale banany trzeba przygotować tuż przed podaniem podsmażyć - bo jak będą długo stały z puddingiem to ściemnieją.
3.2.2802

Po spakowaniu w słoiczek świetna przekąska do pracy/szkoły

Related Posts

  • Pudding z tapioki z pieczonymi truskawkami

    Sezon truskawkowy zobowiązuje zatem zapraszam na pudding z tapioki z pieczonymi truskawkami. Dobry zarówno na…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Desery, Do szkoły, Na śniadanie Tagged With: banany, deser, kokos, pudding, śniadanie dla dziecka, tapioka

« Zupa marchewkowa
Kremowy sos z dyni i sera do makaronu »

Comments

  1. Dorota Śmietana says

    7 listopada 2014 at 23:02

    Genialny przepis, no a na zdjęciu pięknie się prezentuje.

    Odpowiedz
  2. kkk says

    8 listopada 2014 at 04:35

    A skąd tapioka?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 listopada 2014 at 08:51

      Kupuje w sklepach z azjatycka żywnością. W warszawie np kolo hali mirowskiej albo na stawki. Na pewno tez do dostania w necie.

      Odpowiedz
  3. Aneta says

    10 listopada 2014 at 18:23

    Wow, wow. Świetnie wygląda, ale u mnie w mieście nie dostanę tapioki 🙁

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 listopada 2014 at 20:04

      Zostaje internet, warto zrobić jakieś większe zakupy. Niedługo tu pokażą się przepisy z innymi zdrowymi składnikami: np. nasiona chia czy fasola adzuki bo właśnie niedawno przyszła do mnie paczka.

      Odpowiedz
  4. Magdalena says

    16 grudnia 2015 at 22:03

    Piękne zdjęcie i napewno w smaku rewelacja 😀 Mam pytanko czy mogę użyć mleka kokosowego własnej roboty ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 grudnia 2015 at 09:56

      Nie probowalam z domowym ale myślę ze tak

      Odpowiedz
  5. Majka says

    7 lutego 2017 at 22:43

    Z najmłodszym brzdącem wcinaliśmy z apetytem 🙂 Bardzo ciekawiła mnie tapioka, do tego leżała już długo w szafce. Świetnynprzepis ?

    Odpowiedz
  6. Mart says

    8 września 2017 at 19:06

    Czym mogę zastąpić żółtko?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 września 2017 at 19:16

      Po prostu pomiń i daj troszkę mniej płynu

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress