Pudding z tapioki już się tu raz pojawił, to był sezon na truskawki więc oczywiście w towarzystwie tychże. Tym razem, żeby odczarować trochę porę roku pokusiłam się o tropikalną wersję- zamiast mleka użyłam mleczka kokosowego i podałam z podsmażonym bananem. My zjedliśmy na śniadanie ale można podać jako deser. W obu przypadkach taki przepis przed weekendem się przyda.
I jak siadaliśmy do stołu na którym czekały na miseczki pachnące kokosem i skarmelizowanym bananem to na chwilę wyszło zza chmur słońce i mocno nam zaświeciło. Przypadek? 🙂
Kokosowy pudding z tapioki
Prep time
Cook time
Total time
Pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i bananami, na śniadanie lub deserowo
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
- ½ szklanki suchej tapioki
- 1 puszka mleczka kokosowego ( 400 ml)
- 1 żółtko
- 2 łyżki miodu
- 2 banany
- 2 łyżeczki masła
Instructions
- Tapiokę zalać wodą (powinno być jej więcej niż tapioki) i zostawić na conajmniej 30 minut (ale można też zostawić na całą noc).
- Następnie dolać około ¾ szklanki wody i zagotować. Gotowć ok 10 minut, po czym dodać mleczko kokosowe.
- Mieszając co jakiś czas gotowac do czasu aż wszystkie kuleczki staną sie przeźroczyste i miękkie.
- Zestawić z ognia, przełożyć kilka łyżek puddingu do miski, lekko przestudzić i dodać żółtko, wymieszać, dodać dwie kolejne łyżki, wymieszać. Dodać do reszty puddingu i całość dobrze wymieszać dodając też miód.
- Przełożyć do miseczek i odstawić do ostudzenia.
- Przed podaniem puddingu na patelni rozgrzać masło, banany przekroić wzdłuż na pół i potem każdą połówkę jeszcze na połowę (w poprzek). Banany położyć na patelnię i lekko pdsmażyć z obu stron.
- Przełożyć na pudding i podawać.
- Pudding można jeść ciepły lub po całkowitym wystudzeniu ( też z lodówki) ale banany trzeba przygotować tuż przed podaniem podsmażyć - bo jak będą długo stały z puddingiem to ściemnieją.
Po spakowaniu w słoiczek świetna przekąska do pracy/szkoły
Genialny przepis, no a na zdjęciu pięknie się prezentuje.
A skąd tapioka?
Kupuje w sklepach z azjatycka żywnością. W warszawie np kolo hali mirowskiej albo na stawki. Na pewno tez do dostania w necie.
Wow, wow. Świetnie wygląda, ale u mnie w mieście nie dostanę tapioki 🙁
Zostaje internet, warto zrobić jakieś większe zakupy. Niedługo tu pokażą się przepisy z innymi zdrowymi składnikami: np. nasiona chia czy fasola adzuki bo właśnie niedawno przyszła do mnie paczka.
Piękne zdjęcie i napewno w smaku rewelacja 😀 Mam pytanko czy mogę użyć mleka kokosowego własnej roboty ?
Nie probowalam z domowym ale myślę ze tak
Z najmłodszym brzdącem wcinaliśmy z apetytem 🙂 Bardzo ciekawiła mnie tapioka, do tego leżała już długo w szafce. Świetnynprzepis ?
Czym mogę zastąpić żółtko?
Po prostu pomiń i daj troszkę mniej płynu