Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Zupa bakłażanowa

Zupa bakłażanowa

11 maja 2015 by cookingforemily Leave a Comment

zupa-baklazanowa
Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie mocno przypieczonego bakłażana, czosnku, gęstego jogurtu z pastą tahini i natki pietruszki. Zawsze podawana mocno schłodzona ze świeżym chlebkiem. I chociaż robiłam ją wielokrotnie w domu to nigdy nie udało mi się przyrządzić jej tak jak tam to robią. Tym razem też miałam ją zrobić – upiekłam już bakłażany i przypomniała mi się zupa bakłażanowa którą robiła kiedyś moja siostra. Postanowiłam więc zmieszać dwa przepisy – zmiksować upieczone bakłażany z jogurtem, podsmażoną cebulką z czosnkiem, dodałam też oczywiście tahini  i sok z cytryny. A do tego garść pestek granatu no i rzecz jasna natka pietruszki. Wielbicielom bakłażana i tureckich smaków na pewno zasmakuje.


Zupa bakłażanowa
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
10 min
Total time
50 min
 
Gęsta kremowa zupa z bakłażana i jogurtu z dodatkiem pasty tahini
Serves: 4
Ingredients
  • 3 bakłażany
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ litra rosołu warzywnego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • ziarna z połowy granatu
Instructions
  1. Bakłażany przekroić na pół, każdą połowę natrzeć z obu stron oliwą, położyć na blasze do pieczenia. Piec w 180 stopniach aż zbrązowieją, ok 30 minut.
  2. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać dwie łyżki oliwy, podsmażyć cebulkę i czosnek. Dodać połowy bakłażana, zalać rosołkiem, dodać pastę tahini i całość dokładnie zmiksować. Zagotować zmiksowaną zupę i gotować ok 5 minut (pod przykryciem).
  3. Zestawić z ognia, dodać jogurt, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  4. Podawać posypane ziarnami granatu i natką pietruszki.
3.3.2998

 

Related Posts

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

  • Zupa gołąbkowa

    Lubię klasyczne polskie smaki. Nie pamiętam kiedy robiłam schabowego albo mielonego ale czasem lubię je…

  • Zupa z porów i ziemniaków

    Ta zupa z porów i ziemniaków to "prościuch" zarówno pod względem wykonania jak też użytych…

Filed Under: Zupy Tagged With: bakłażan, tahini, zupa, zupa krem

« Migdałowe tarteletki z rabarbarem i truskawkami
Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress