Nowy Rok witam daniem idealnym na zimę i kojarzącym się z „zimnym” krajem czyli Szwecją. Klopsiki w żurawinowym sosie – na głowę bijące te z popularnego sklepu ze wszystkim. Śmietanowy, słodkawy sos z żurawiną i koperkiem, do tego ziemniaczki i sałatka z ogórka. Niech żyje domowe jedzenie! Polecam tym, których noworoczne postanowienie brzmi: częściej gotować. Takie dania pozwalają wytrwać w tego rodzaju postanowieniach.
Szwedzkie klopsiki w żurawinowym sosie
Prep time
Cook time
Total time
Klopsiki w białym żurawinowym sosie z sałatką z ogórka i ziemniakami. Kwintesencja domowych, rodzinnych obiadów.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
- KLOPSIKI
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- 1 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszanka wołowego, wieprzowego i cielęciny ale można zastąpić inną mieszanką albo zrobić z jednego rodzaju mięsa)
- 2 jajka
- 5 łyżek tartej bułki
- 3 łyżki serka mascarpone (albo śmietany)
- 3 posiekane drobno fileciki anchois (opcjonalnie)
- po ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki pieprzu
- sól do smaku – ok 1 łyżeczki
- SOS
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 600 ml wywaru najlepiej wołowy
- 4 łyżki konfitury z żurawiny, z całymi owocami żurawiny (np. Rolik)
- 120 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz
- DO PODANIA: sałatka z ogórka zamarynowanego w occie ryżowym i soli z koperkiem
- ziemniaki
Instructions
- KLOPSIKI:
- Posiekać cebulę, na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebule aż zmięknie i się lekko zarumieni, zestawić z ognia.
- Do miski włożyć wszystkie składniki na klopsiki i dobrze wymieszać ręką.
- Formować małe klopsiki ( wielkości orzecha włoskiego).
- Smażyć na oliwie aż będą rumiane z każdej strony. Odstawić usmażone klopsiki i zrobić sos.
- SOS:
- W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
- Do zasmażki dodać rosół i zagotować mieszając.
- Dodać konfiturę, wymieszać i dodać śmietanę – gotować ok 5 minut mieszając. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Przełożyć klopsiki do sosu i podgotować całość ok 10 minut.
- Podawać z ziemniakami i sałatką z ogórka.
Inspiracją był przepis z książki „The Bowler’s Meatball Cookbook”
Iwona says
Wyglada smakowicie, na pewno sprobuje:)
A czy salatke z ogorka masz gotowa? Czy mozesz podac przepis jak robisz?
cookingforemily says
Ogórka obieram i kroję w plasterki, trochę solę i zalewam kilkoma łyżkami octu ryżowego ( ok 2 łyżek na 1 ogórka). Odstawiam na 1/2 h (conajmniej, ale można też dłużejj). Po tym czasie odlewam wodę z ogórka. Dodaję posiekany koperek. Można też lekko dosłodzić.
Iwona says
dziekuje 🙂
Majka says
Super smaczny obiad 🙂 Fajnie spróbować nowych smaków i od razu je polubić 🙂 I te ogóreczki – takie proste a efekt super ?
cookingforemily says
Przypomniałaś mi o tym przepisie bo dawno ich nie robiłam, Klopsiki są super:)