Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Szwedzkie klopsiki w żurawinowym sosie

Szwedzkie klopsiki w żurawinowym sosie

4 stycznia 2015 by cookingforemily 5 komentarzy

szwedzkie-klopsiki-w-żurawinowym-sosie
Nowy Rok witam daniem idealnym na zimę i kojarzącym się z „zimnym” krajem czyli Szwecją. Klopsiki w żurawinowym sosie –  na głowę bijące te z popularnego sklepu ze wszystkim. Śmietanowy, słodkawy sos z żurawiną i koperkiem, do tego ziemniaczki i sałatka z ogórka. Niech żyje domowe jedzenie! Polecam tym, których noworoczne postanowienie brzmi: częściej gotować. Takie dania pozwalają wytrwać w tego rodzaju postanowieniach.


5.0 from 1 reviews
Szwedzkie klopsiki w żurawinowym sosie
 
Drukuj
Prep time
25 min
Cook time
25 min
Total time
50 min
 
Klopsiki w białym żurawinowym sosie z sałatką z ogórka i ziemniakami. Kwintesencja domowych, rodzinnych obiadów.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • KLOPSIKI
  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 1 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszanka wołowego, wieprzowego i cielęciny ale można zastąpić inną mieszanką albo zrobić z jednego rodzaju mięsa)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 3 łyżki serka mascarpone (albo śmietany)
  • 3 posiekane drobno fileciki anchois (opcjonalnie)
  • po ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku – ok 1 łyżeczki
  • SOS
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 600 ml wywaru najlepiej wołowy
  • 4 łyżki konfitury z żurawiny, z całymi owocami żurawiny (np. Rolik)
  • 120 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz
  • DO PODANIA: sałatka z ogórka zamarynowanego w occie ryżowym i soli z koperkiem
  • ziemniaki
Instructions
  1. KLOPSIKI:
  2. Posiekać cebulę, na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebule aż zmięknie i się lekko zarumieni, zestawić z ognia.
  3. Do miski włożyć wszystkie składniki na klopsiki i dobrze wymieszać ręką.
  4. Formować małe klopsiki ( wielkości orzecha włoskiego).
  5. Smażyć na oliwie aż będą rumiane z każdej strony. Odstawić usmażone klopsiki i zrobić sos.
  6. SOS:
  7. W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
  8. Do zasmażki dodać rosół i zagotować mieszając.
  9. Dodać konfiturę, wymieszać i dodać śmietanę – gotować ok 5 minut mieszając. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  10. Przełożyć klopsiki do sosu i podgotować całość ok 10 minut.
  11. Podawać z ziemniakami i sałatką z ogórka.
3.2.2885

Inspiracją był przepis z książki „The Bowler’s Meatball Cookbook”

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Delikatne pulpety z łososia

    Ciężko muszę przyznać jest z tymi dyniami rybnymi w naszym menu.  Niestety nie udaje się…

  • Pulpeciki cielęce gotowane na parze z jarzynką

    Delikatne pulpeciki cielęce z kaszą manną gotowane na parze. Razem z pulpecikami gotujemy starte warzywa,…

Filed Under: Na obiad Tagged With: danie dla dzieci, klopsiki, mięso, pulpety, żurawina

« Wesołych Świąt!
Brownie z fasoli »

Comments

  1. Iwona says

    5 stycznia 2015 at 04:17

    Wyglada smakowicie, na pewno sprobuje:)
    A czy salatke z ogorka masz gotowa? Czy mozesz podac przepis jak robisz?

    Odpowiedz
  2. cookingforemily says

    5 stycznia 2015 at 07:19

    Ogórka obieram i kroję w plasterki, trochę solę i zalewam kilkoma łyżkami octu ryżowego ( ok 2 łyżek na 1 ogórka). Odstawiam na 1/2 h (conajmniej, ale można też dłużejj). Po tym czasie odlewam wodę z ogórka. Dodaję posiekany koperek. Można też lekko dosłodzić.

    Odpowiedz
    • Iwona says

      5 stycznia 2015 at 10:23

      dziekuje 🙂

      Odpowiedz
  3. Majka says

    7 lutego 2017 at 20:48

    Super smaczny obiad 🙂 Fajnie spróbować nowych smaków i od razu je polubić 🙂 I te ogóreczki – takie proste a efekt super ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 lutego 2017 at 09:36

      Przypomniałaś mi o tym przepisie bo dawno ich nie robiłam, Klopsiki są super:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress