Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Delikatne pulpety z łososia

Delikatne pulpety z łososia

27 października 2014 by cookingforemily 13 komentarzy

pulpety-z-łososia Ciężko muszę przyznać jest z tymi dyniami rybnymi w naszym menu.  Niestety nie udaje się zwykle dotrzymać reguły: „przynajmniej raz na tydzień”, zwykle ze względu na dostępność dobrych świeżych ryb. Chociaż może to wymówka.. Na szczęście Milka bardzo lubi ryby wędzone – co się okazało w tym roku na Mazurach gdzie na raz zjadła pól wędzonego karpia i na szczęście mamy dostęp do ryb wędzonych domowym sposobem więc moje sumienie jest trochę uspokojone w tym względzie. Ale od czasu do czasu ryba na obiad musi być, i to najlepiej prosto, szybko i bez ości:)

Dziś więc przepis na szybki rybny obiad: pulpety z łososia, którymi można nakarmić też bardzo małe dziecko (gotuje się je na parze) ale też posmakuje dorosłym. Składniki na pulpety trzeba szybko zmiksować i uformować kulki, ugotować na parze ( wystarczy 10 minut). Do tego sos pomidorowy ( najlepiej domowej roboty jak w tym przepisie ) trochę przypraw, koperek i danie gotowe do podania z makaronem albo ryżem.

 

5.0 from 1 reviews
Delikatne pulpety z łososia
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
12 min
Total time
22 min
 
Delikatne pulpety z łososia gotowane na parze. Do podania z kaszą, ryżem lub makaronem. Dla dziecka już po 1 roku życia.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • NA PULPETY
  • 600 g łososia pozbawionego ości ( najlepiej za pomocą pęsety) i skóry
  • 1 jajko
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 2 łyżeczki soku z limonki ( albo 1 łyżka soku z cytryny)
  • trochę soli albo 1 łyżka sosu sojowego
  • DODATKOWO
  • szklanka sosu pomidorowego
  • 2 łyżki koperku
Instructions
  1. Wszystkie składniki pulpetów zmiksować dokładnie na gładką masę.
  2. Zagotować wodę w garnku, włożyć sitko do gotowania na parze i lekko je natłuścić ( np łyżka oliwy)
  3. Formować pulpety zmoczonymi w wodzie rękami i od razu okładać na parze. Pulpety powinny być wielkości orzecha włoskiego.
  4. Gotować na parze ok 10-12 minut.
  5. Przełożyć do sosu pomidorowego, podgotować jeszcze ok 5 minut w sosie, dodać koperek i ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem ( w wersji dorosłej).
  6. Podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.
3.2.2802

pulpety-z-łososia-dla-dziecka

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Lazania z cukinii z pomidorowo-mięsnym sosem

    Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość cukinii bo mam dla Was prawdziwy HIT -…

  • Suflet z łososia

    Suflet z łososia to danie, które można podać na obiad małemu dziecku ale też sprawdzi…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na obiad Tagged With: danie dla dzieci, łosoś, makaron, obiad dla rocznego dziecka, pulpety, ryba, w 30 minut

« Korzenne ciasto z jabłkami i orzechami
Zupa gulaszowa z kluseczkami na zimne dni »

Comments

  1. Iwona says

    19 grudnia 2014 at 15:17

    Wyglada bardzo smacznie.
    Chcialabym przygotowac:)
    mam pytanie co do lososia – surowy?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 grudnia 2014 at 17:58

      Tak. Łosoś powinien być surowy

      Odpowiedz
      • Iwona says

        21 grudnia 2014 at 11:15

        dziekuje:)

        Odpowiedz
  2. ania says

    28 lutego 2015 at 21:50

    Czy pulpeciki nadają sie do zamrozenia?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 lutego 2015 at 22:23

      jak najbardziej

      Odpowiedz
  3. Maria says

    16 kwietnia 2015 at 12:19

    Bardzo fajny przepis… moja córka uwielbia je. W ogóle bardzo fajnie przepisy dla dzieci 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 kwietnia 2015 at 13:29

      dziękuję:) i smacznego!

      Odpowiedz
  4. Kamila says

    30 stycznia 2016 at 08:47

    A moja ma alergie na jajko 🙁 czym mogłabym je zastąpić?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      30 stycznia 2016 at 09:00

      Moze spróbuj wigole bez jajka. Tylko bedziesz musiala batdzo delikatnie sie z nimi obchodzić.

      Odpowiedz
  5. majka says

    19 lutego 2016 at 22:04

    a mozna zamrozic przed podgotowaniem w sosie?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 lutego 2016 at 08:59

      Tak, można. Pozdrawiam:)

      Odpowiedz
  6. Asia says

    8 kwietnia 2019 at 13:50

    Ok a ten sos jak zrobić

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 kwietnia 2019 at 19:51

      Możesz użyć gotowy sos, albo zrobić z pomidorów pieczonych ( szukaj pod przepisem na najprostszy sos pomidorowy) albo możesz zrobić z pomidorów z puszki ( podgrzać cebulkę i ząbek czosnku na patelni, dodać pomidory z puszki, podsmażyć ok 10 minut, zmiksować, doprawić solą i pieprzem )

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress