Ciężko muszę przyznać jest z tymi dyniami rybnymi w naszym menu. Niestety nie udaje się zwykle dotrzymać reguły: „przynajmniej raz na tydzień”, zwykle ze względu na dostępność dobrych świeżych ryb. Chociaż może to wymówka.. Na szczęście Milka bardzo lubi ryby wędzone – co się okazało w tym roku na Mazurach gdzie na raz zjadła pól wędzonego karpia i na szczęście mamy dostęp do ryb wędzonych domowym sposobem więc moje sumienie jest trochę uspokojone w tym względzie. Ale od czasu do czasu ryba na obiad musi być, i to najlepiej prosto, szybko i bez ości:)
Dziś więc przepis na szybki rybny obiad: pulpety z łososia, którymi można nakarmić też bardzo małe dziecko (gotuje się je na parze) ale też posmakuje dorosłym. Składniki na pulpety trzeba szybko zmiksować i uformować kulki, ugotować na parze ( wystarczy 10 minut). Do tego sos pomidorowy ( najlepiej domowej roboty jak w tym przepisie ) trochę przypraw, koperek i danie gotowe do podania z makaronem albo ryżem.
- NA PULPETY
- 600 g łososia pozbawionego ości ( najlepiej za pomocą pęsety) i skóry
- 1 jajko
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki kaszy manny
- 2 łyżeczki soku z limonki ( albo 1 łyżka soku z cytryny)
- trochę soli albo 1 łyżka sosu sojowego
- DODATKOWO
- szklanka sosu pomidorowego
- 2 łyżki koperku
- Wszystkie składniki pulpetów zmiksować dokładnie na gładką masę.
- Zagotować wodę w garnku, włożyć sitko do gotowania na parze i lekko je natłuścić ( np łyżka oliwy)
- Formować pulpety zmoczonymi w wodzie rękami i od razu okładać na parze. Pulpety powinny być wielkości orzecha włoskiego.
- Gotować na parze ok 10-12 minut.
- Przełożyć do sosu pomidorowego, podgotować jeszcze ok 5 minut w sosie, dodać koperek i ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem ( w wersji dorosłej).
- Podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.
Iwona says
Wyglada bardzo smacznie.
Chcialabym przygotowac:)
mam pytanie co do lososia – surowy?
cookingforemily says
Tak. Łosoś powinien być surowy
Iwona says
dziekuje:)
ania says
Czy pulpeciki nadają sie do zamrozenia?
cookingforemily says
jak najbardziej
Maria says
Bardzo fajny przepis… moja córka uwielbia je. W ogóle bardzo fajnie przepisy dla dzieci 🙂
cookingforemily says
dziękuję:) i smacznego!
Kamila says
A moja ma alergie na jajko 🙁 czym mogłabym je zastąpić?
cookingforemily says
Moze spróbuj wigole bez jajka. Tylko bedziesz musiala batdzo delikatnie sie z nimi obchodzić.
majka says
a mozna zamrozic przed podgotowaniem w sosie?
cookingforemily says
Tak, można. Pozdrawiam:)
Asia says
Ok a ten sos jak zrobić
cookingforemily says
Możesz użyć gotowy sos, albo zrobić z pomidorów pieczonych ( szukaj pod przepisem na najprostszy sos pomidorowy) albo możesz zrobić z pomidorów z puszki ( podgrzać cebulkę i ząbek czosnku na patelni, dodać pomidory z puszki, podsmażyć ok 10 minut, zmiksować, doprawić solą i pieprzem )