Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

7 stycznia 2015 by cookingforemily 14 komentarzy

brownie-z-fasoli

Na pomysł zrobienia brownie z fasoli natknęłam  się w sieci już jakiś czas temu. I chociaż zamiana mąki na fasolę mnie zaciekawiła, to jednak podchodziłam do tematu sceptycznie. Ale na wszystko przychodzi czas. U mnie ten czas przyszedł gdy spotkały się ze sobą poszukiwanie pomysłów na zdrowe słodycze, które bez wyrzutów sumienia mogę dawać Milce, z poszukiwaniem przepisów na fasolę adzuki, o której właściwościach pisałam przy okazji tych kotlecików z fasoli z ryżem. Postanowiłam więc wziąć byka za rogi, chociaż liczyłam się, że może być to smakowy niewypał. Ale skoro Japończycy robią słodycze z fasoli to może jednak coś w tym jest. Wynik pozytywnie mnie zaskoczył (dlatego też dzielę się przepisem). Ciasto ma fajną, delikatną konsystencję. W smaku oczywiście nie przebija klasycznego brownie, uważanego nie bez powodów za jedno z najbardziej dekadenckich ciast, ale jak na ciasto z FASOLI jest naprawdę bardzo ok.

Rodzinny werdykt był na plus- moja siostra powiedziała, że ciasto jest dobre ale aż się prosi o dodanie suszonych śliwek (następnym razem tak zrobię bo rzeczywiście by pasowały), mama poprosiła o przepis a Emilka nie mówiła nic ale jadła i prosiła o następny kawałek.

Oprócz tego, że  ta wersja brownie jest  zdrowsza od tej klasycznej to ma jeszcze jedną  zaletę – jest bardzo prosta w przygotowaniu: wszystkie składniki umieszczamy w misce, blendujemy i pieczemy. Trzeba tylko wziąć poprawkę czasową na ugotowanie fasoli i jej wcześniejsze całonocne namoczenie.

5.0 from 1 reviews
Brownie z fasoli
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
35 min
Total time
45 min
 
Bardzo proste brownie z czerwonej fasoli bez mąki.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
Ingredients
  • 1 szklanka suchej fasoli adzuki ( można zastąpić inną czerwoną fasolą)
  • ⅔ szklanki cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 3 jajka rozmiar L
  • 2 łyżeczki kawy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki oleju
Instructions
  1. Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia wypłukać i zalać świeżą wodą.
  2. Gotować aż fasola zmięknie (ok 35-40 minut). Odsączyć z wody na sitku i wystudzić.
  3. Formę do pieczenia wielkości ok. 25 na 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Czekoladę posiekać na małe kawałki.
  5. Włożyć wszystkie składniki za wyjątkiem czekolady do miski i zblendować. Dodać czekoladę. Jeżeli chcecie żeby były wyczuwalne kawałki to można tak zostawić, ja chciałam żeby była jednolita struktura więc trochę to jeszcze zmiksowałam dodatkowo z czekoladą.
  6. Wyłożyć masę do formy. Piec ok 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
3.2.2885

 

 

 

Related Posts

  • Kotlety z fasoli adzuki z ryżem

    Fasola adzuki jest w Polsce mało znana, uprawiana jest głównie na Dalekim Wschodzie (w Japoni…

  • Kokosowe brownie

    To kokosowe brownie jest kokosowe po trzykroć - bo na bazie mąki kokosowej z mlekiem…

  • Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki

    Moja mama narzeka, że nie ma w tym roku jagód a jak już są to…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: adzuki, bezglutenowe, brownie, ciasto, fasola, zdrowe słodycze

« Szwedzkie klopsiki w żurawinowym sosie
Gryczane naleśniki z avocado i jajkiem »

Comments

  1. Karina says

    8 stycznia 2015 at 10:21

    no tym mnie urzekłaś:) już jakiś czas się przymierzałam, ale nie miałam odwagi. wypróbuje:)

    Odpowiedz
  2. cookingforemily says

    8 stycznia 2015 at 16:48

    dodaj te śliwki suszone, powinny pasować

    Odpowiedz
  3. Marcelina says

    8 stycznia 2015 at 22:24

    Bardzo lubię takie eksperymentalne ciasta 🙂
    Fasola mnie lekko zdziwiła, ale warte wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  4. Małgorzata says

    7 lutego 2015 at 20:08

    w jakiej temperaturze piec?

    Odpowiedz
  5. cookingforemily says

    7 lutego 2015 at 21:28

    180 stopni. dopisałam do przepisu. dziękuję:)

    Odpowiedz
  6. Małgorzata says

    8 lutego 2015 at 11:06

    I ja dziękuję 🙂 będę robić ciacho w czwartek 🙂

    Odpowiedz
  7. Alina T says

    21 kwietnia 2015 at 22:37

    Witam, a kawa w stanie stalym czy ciekłym? Pozdrawiam Alina

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 kwietnia 2015 at 08:10

      Rozpuszczalna drobna, w stanie stałym:)

      Odpowiedz
      • Aga says

        13 czerwca 2015 at 12:58

        A czy w tym przepisie nie brakuje maki? 😉 szklanka fasoli, tabliczka czekolady i jajka tylko? 🙂

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          13 czerwca 2015 at 13:56

          Nie brakuje. Funkcje maki przejmuje fasola

          Odpowiedz
  8. panna.s says

    15 grudnia 2015 at 01:47

    Wielkie dzięki! Brownie jest przepyszne, porównywalne z przepisem w stylu 0,5 kg czekolady i 200 g masła. Robi się superprosto i jest takie, jakie ma być: czekoladowe, wilgotne, mulące. Ge-nial-ne. (Ja do swojego dałam dwie czekolady posiekane w kostkę, ale myślę, że z jedną też dałoby radę)

    Dzięki wielkie!
    A.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 grudnia 2015 at 19:57

      Cieszę się że smakowało:)

      Odpowiedz
  9. Grawa says

    1 czerwca 2020 at 08:40

    Tyle lat robię ciasto z tego przepisu i nigdy nie miałam wątpliwości co do smaku. Jest przepyszne. Robię tylko zawsze coś inaczej, np. polecam zrobić spod ciasta z krakersów (skruszone + masło), albo różne rodzaje czekolad jako polewę. No i zawsze kawałki czekolady do środka. Najlepsze ciasto ever

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 czerwca 2020 at 19:25

      dziękuję za te miłe słowa ❤

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress