Lubię w ciastach zastępować część albo całość mąki zmielonymi migdałami. Ciasta nabierają wtedy takiej ciężkiej, wilgotnej struktury. Tak było w przypadku ciasta z bananami i ciasta z gruszkami– w nich całość mąki zastąpiłam zmielonymi migdałami (oba te ciasta są też bez tłuszczu). A w przypadku tego zapiekanego omletu z malinami użyłam mąki ale jej część zastąpiłam migdałami. Podobnie było w tych tarteletkach z rabarbarem. I to ostatnie połączenie- migdałów i rabarbaru tak mi posmakowało, że chciałam je powtórzyć w cieście. Zrobiłam więc ciasto rabarbarowe z migdałami w środku i migdałami na wierzchu. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu o ile będziecie pamiętać o tym, żeby wcześniej wyciągnąć masło z lodówki, żeby zmiękło. Powiem Wam szczerze, że ja zwykle o tym zapominam i jest to naprawdę wkurzające jak zabieram do pieczenia ciasta, patrzę na przepis w którym jest potrzebne miękkie masło a moje jest właśnie w lodówce. Więc pamiętajcie i wyciągnijcie je najlepiej kilka godzin przed pieczeniem ciasta.
- 150 miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 100 ml jogurtu
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z połowy cytryny
- 3 łodygi rabarbaru
- do posypania: dwie łyżeczki cukru
- garść płatków migdałowych
- Masło zmiksować z cukrem – aż pojaśnieje i zrobi się lekkie.
- Następnie ciągle miksując wbijać po jednym jajku.
- Dodać jogurt, mielone migdały i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – dobrze wszystko wymieszać. Na końcu dodać startą skórkę i ponownie wymieszać.
- Rabarbar umyć i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
- Formę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto – dobrze rozprowadzić i wygładzić powierzchnię.
- Na cieście rozłożyć pokrojony rabarbar, posypać wierzch cukrem i płatkami migdałowymi.
- Piec 1 godzinę w 160 stopniach.
Inspiracja: Sainsrury’s Magazine
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says
Rabarbar i migdały to wspaniałe połączenie 🙂
Anna | Studio Kuchnia says
Uwielbiam rabarbar!
agnieszkas says
zrobiłam, jest przepyszne:)
cookingforemily says
dzięki:)
gin says
Boskie 🙂 Połączenie rabarbaru i migdałów jest wyśmienite 🙂