Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Ciasto z rabarbarem i migdałami

Ciasto z rabarbarem i migdałami

27 maja 2015 by cookingforemily 5 komentarzy

ciasto-z-rabarbarem-i-migdalami
Lubię w ciastach zastępować część albo całość mąki zmielonymi migdałami. Ciasta nabierają wtedy takiej ciężkiej, wilgotnej struktury. Tak było w przypadku ciasta z bananami i ciasta z gruszkami– w nich całość mąki zastąpiłam zmielonymi migdałami (oba te ciasta są też bez tłuszczu). A w przypadku tego zapiekanego omletu z malinami użyłam mąki ale jej część zastąpiłam migdałami. Podobnie było w tych tarteletkach z rabarbarem. I to ostatnie połączenie- migdałów i rabarbaru tak mi posmakowało, że chciałam je powtórzyć w cieście. Zrobiłam więc ciasto rabarbarowe z migdałami w środku i migdałami na wierzchu. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu o ile będziecie pamiętać o tym, żeby wcześniej wyciągnąć masło z lodówki, żeby zmiękło. Powiem Wam szczerze, że ja zwykle o tym zapominam i jest to naprawdę wkurzające jak zabieram do pieczenia ciasta, patrzę na przepis w którym jest potrzebne miękkie masło a moje jest właśnie w lodówce. Więc pamiętajcie i wyciągnijcie je najlepiej kilka godzin przed pieczeniem ciasta.

ciasto-z-rabarbarem-i-migdalam

Ciasto z rabarbarem i migdałami
 
Drukuj
Prep time
25 min
Cook time
1 godzina
Total time
1 godzina 25 min
 
Ciasto z rabarbarem w którym znaczna część mąki została zastąpiona migdałami. Proste i szybkie do wykonania.
Serves: 10
Ingredients
  • 150 miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z połowy cytryny
  • 3 łodygi rabarbaru
  • do posypania: dwie łyżeczki cukru
  • garść płatków migdałowych
Instructions
  1. Masło zmiksować z cukrem – aż pojaśnieje i zrobi się lekkie.
  2. Następnie ciągle miksując wbijać po jednym jajku.
  3. Dodać jogurt, mielone migdały i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – dobrze wszystko wymieszać. Na końcu dodać startą skórkę i ponownie wymieszać.
  4. Rabarbar umyć i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
  5. Formę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto – dobrze rozprowadzić i wygładzić powierzchnię.
  6. Na cieście rozłożyć pokrojony rabarbar, posypać wierzch cukrem i płatkami migdałowymi.
  7. Piec 1 godzinę w 160 stopniach.
3.3.2998

Inspiracja: Sainsrury’s Magazine

Rabarbarowa rewolucja

Related Posts

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

  • Ciasto migdałowe z gruszkami, bez mąki i tłuszczu

    Na większości blogów panoszą się baby, serniki i mazurki. Ja nie mam typowo świątecznej propozycji…

  • Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki

    Moja mama narzeka, że nie ma w tym roku jagód a jak już są to…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: ciasto, ciasto z owocami, migdały, rabarbar

« Zapiekanka ze szparagami na chlebie
Naleśniki szpinakowe »

Comments

  1. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    27 maja 2015 at 17:57

    Rabarbar i migdały to wspaniałe połączenie 🙂

    Odpowiedz
  2. Anna | Studio Kuchnia says

    27 maja 2015 at 21:50

    Uwielbiam rabarbar!

    Odpowiedz
  3. agnieszkas says

    16 czerwca 2015 at 10:40

    zrobiłam, jest przepyszne:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 czerwca 2015 at 11:50

      dzięki:)

      Odpowiedz
  4. gin says

    22 czerwca 2015 at 20:04

    Boskie 🙂 Połączenie rabarbaru i migdałów jest wyśmienite 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2022 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress