Emilka jeszcze nie rozpoznaje dni tygodnia ale jakoś szóstym zmysłem wyczuwa weekend bo zwykle prosi rano o placuszki. W weekendy nigdzie się nie spieszymy więc jest więcej czasu, żeby zrobić rano coś bardziej wymagającego. Placuszki to temat do popisu i zwykle eksperymentuję tu z różnymi mąkami, płatkami i dodatkami do środka i na wierzch. Właściwie ciężko coś zepsuć i zwykle się udaje:) Czasem zamiast eksperymentować wypróbowuję też przepisy, które wpadły mi w oko. Ten przepis na kokosowe placuszki z bananem był dla mnie objawieniem. Pochodzi on z książki „The Green Kitchen”, autorów cudownego bloga, którego bardzo polecam tym, którzy go jeszcze nie znają. U nas placuszki to zwykle danie weekendowe ale te świetnie nadadzą się też na szybki poranek w ciągu tygodnia bo naprawdę przygotowuje się je w 5 minut, a smażenie to ok 2 minut z każdej strony. Są bez mąki, bez cukru ( cała słodycz z bananów) i bez nabiału. Bardzo delikatne, dzieci je pokochają.
- 3 dojrzałe banany
- 6 jajek
- 50 g wiórków kokosowych
- 150 jagód/borówki
- olej kokosowy do smażenia
- do podania: jogurt, miód albo syrop klonowy
- Banany rozgnieść widelcem.
- W misce rozbełtać jajka, dodać wiórki i zgniecione banany - wymieszać.
- Na końcu dodać jagody.
- Smażyć małe placuszki na oleju kokosowym.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
foodmania says
świetne placuszki!
laNika says
Brzmi bardzo ciekawie i smacznie 🙂
marcelina says
Cudne placuszki! 🙂
Malina says
Czy dałoby się zrobić je bez jagód lub dodać zamiast nich czereśni lub truskawek?
cookingforemily says
Można zrobić bez jagód zupełnie. Jeżeli chodzi o truskawki to mają dużo soku więc lepiej nie dodawać do środka tylko podać do placuszków. Jeżeli chodzi o czereśnie to mają mniej soku więc powinno być ok jak dodać do środka, tylko trzeba drobno posiekać.