Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Pesto ze szparagów do makaronu

Pesto ze szparagów do makaronu

15 czerwca 2014 by cookingforemily 5 komentarzy

pesto-ze-szparagów
Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu strategicznie i tym razem połączyłam szparagi z ulubionym jak dotąd jedzeniem Milki- makaronem. Dodatkowo, żeby nie było możliwości wyjedzenia samego makaronu przerobiłam szparagi na pesto! Oprócz szparagów znalazły się w nim: parmezan, skórka cytrynowa, oliwa, troszkę czosnku, prażone migdały i szpinak. Ha, szpinak i szparagi to podwójne punkty w „grze w zielone”. Zaliczone! Emilka zjadła swoją porcję. Mi też bardzo smakowało. Jak będziecie robić to pesto ze szparagów tylko dla siebie koniecznie dajcie więcej czosnku. No chyba, że Wasze dzieci lubią surowy czosnek.
Polecam bardzo, tym bardziej, że sezon szparagowy już się niestety kończy.


5.0 from 1 reviews
Pesto ze szparagów do makaronu
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
15 min
Total time
25 min
 
Pesto ze szparagów, szpinaku i prażonych migdałów. Idealne do makaronu. W wersji dla dorosłych (lub dzieci lubiących czosnek) proponuję dodać więcej czosnku.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • pęczek zielonych szparagów
  • dwie duże garście młodego szpinaku
  • 50 g migdałów uprażonych lekko na suchej patelni
  • 40 g startego parmezanu
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 ml oliwy
  • 50 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • makaron
Instructions
  1. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki. Odciąć czubki i odłożyć z boku.
  2. Zagotować wodę, dodać trzonki szparagów i gotować ok 4 minut, dorzucić główki i gotować kolejne 4 minuty. Szparagi muszą być miękkie ale nie rozpadające się. Wyłowić główki i odłożyć na bok. Resztę szparagów przelać zimną wodą i osuszyć.
  3. Do pojemnika melaksera włożyć migdały i zmielić, dodać pokrojony czosnek, parmezan, skórkę i sok z cytryny oraz szparagi (trzonki). Mielić powoli, dodając oliwę. Na koniec dodać śmietanę i szpinak, zmielić. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Ugotować makaron. Pesto wystarczy na 4 dorosłe porcje makaronu. Jeżeli gotujemy mniej porcji to można nadmiar pesto zamrozić.
  5. Po ugotowaniu makaron odlać i przełożyć z powrotem do garnka, wymieszać z pesto, wyłożyć na talerz i na wierzchu ułożyć główki szparagów.
  6. Do porcji dla Emilki nie dodawałam główek szparagów, żeby nie robić zamieszania☺
3.2.1310

Przepis po lekkich modyfikacjach pochodzi z książki Billa Grengera „Nakarm mnie”

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Na obiad, W 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej, Wegetariańskie Tagged With: danie dla dzieci, migdały, pesto, sos do makaronu, szparagi, szpinak, wegetariańskie

« Kluseczki szpinakowe z kaszą manną
Pudding z tapioki z pieczonymi truskawkami »

Comments

  1. marta says

    23 lipca 2014 at 08:47

    połączenie smaków wprost idealne

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 lipca 2014 at 22:02

      racja:)

      Odpowiedz
  2. Iwona says

    16 stycznia 2015 at 07:18

    Wyszlo pyszne:)
    Moj Oscar zjadl cala porcje:)
    Polecam wszystkim:)

    Mam tylko pytanie, czy dodawalas swiezy szpinak? Bo ja sie zdecydowalam poddusic szpinak tak by stracil objetosc i dopiero potem zmiksowalam.

    Odpowiedz
  3. cookingforemily says

    16 stycznia 2015 at 07:57

    ja zmiksowałam świeży ale to nie ma większego znaczeniaczy świeży czy podduszony jak go miksujesz, zresztą ten świeży po połączeniu z gorącym makaronem też miękknie.

    Odpowiedz
  4. Majka says

    18 czerwca 2019 at 18:04

    Idealne danie na upalne dni 🙂 Lekkie, smaczne i zdrowe 👍

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress