Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami

Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami

23 lutego 2015 by cookingforemily 6 komentarzy

makaronowa-zapiekanka-ze-szpinakiem-i-brokulami
Zdrowsza wersja amerykańskiego klasyka czyli mac and cheese. Makaronowa zapiekanka z sosem serowym, brokułami i szpinakiem. W środku mięciutko i kremowo a na wierzchu chrupiąco i zdecydowanie – pokruszony chleb, orzechy włoskie, czosnek, natka pietruszki i jeszcze więcej sera. Comfort food w najlepszym wydaniu.

5.0 from 1 reviews
Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami
 
Drukuj
Prep time
35 min
Cook time
30 min
Total time
1 godzina 5 min
 
Makaronowa zapiekanka, ze szpinakiem i brokułami w kremowym, serowym sosie. Na wierzchu chrupka posypka z chleba i orzechów z serem.
Author: www.cookingforemily.pl
Recipe type: zapiekanka
Serves: 6
Ingredients
  • 250 szpinaku
  • 1 brokuł
  • 500 g makaronu kokardki
  • SOS:
  • 80 g masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 litr mleka
  • 200 g sera żółtego ( np gouda)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • POSYPKA:
  • 5 kromek chleba
  • garść natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g orzechów włoskich
  • 100 g sera żółtego
  • ¼ łyzeczki soli
Instructions
  1. W fużym garnku zagotować wodę i dodać brokuły - gotować ok 5 minut i wyłowić łyżką na sitko.
  2. Do wody dodać makaron i ugotować przez ok 5 minut - musi pozostać lekko twardawy. Przelać zimną wodą i odstawić.
  3. Szpinak umyć, obsuszyć i włożyć na rozgrzaną patelnię żeby lekko zmiękł.
  4. Przygotować sos: rozpuścić w garnku masło i jak zacznie się pienić dodać mąkę - chwilę mieszać i następnie dodać mleko, dobrze rozmieszać żeby nie było grudek z maki.
  5. Mleko z zasmażką zagotować, jak zacznie gęstnieć zestawić z ognia,
  6. Do sosu dodać musztardę, sok z cytryny i dobrze wszystko wymieszać.
  7. Doprawić solą i pieprzem, na końcu dodać starty ser i chwilę mieszać aż ser się rozpuści.
  8. W blenderze umieścić orzechy i zmiksować, dodać porwany chleb, natkę pietruszki, pokrojony czosnek i sól - zblendować aż z chleba zrobią się drobne kruszyny.
  9. Do kruszonki dodać starty ser i wymieszać.
  10. W dużej misce wymieszać makaron ze szpinakiem, brokułami i sosem.
  11. Wylać do dużego naczynia do zapiekania.
  12. Na wierzchu równomiernie wysypać posypkę.
  13. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 25-30 minut.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Zapiekanka dla dziecka- cielęcina, brokuły i ryż

    Milka zwykle nie ma problemów z jedzeniem. Czasem ma oczywiście focha i mówi "nie", ale…

  • Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mozzarellą

    Pomysł na zapiekankę wyglądającą jak plaster miodu podpatrzyłam w internetach. Po zdjęciu obręczy na zdjęciach…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: brokuły, danie dla dzieci, makaron, szpinak, wegetariańskie, zapiekanka

« Zupa z zimowych warzyw
Ciasto kokosowe z czarną porzeczką »

Comments

  1. Marcelina says

    25 lutego 2015 at 20:28

    Zdrowsza i o wiele lepsza 🙂

    Odpowiedz
  2. Małgosia says

    1 kwietnia 2016 at 15:58

    To będzie kolejny przepis do wypróbowania:) Wystarczyło mi, że przeczytałam nazwę, do tego zdjęcie. Mniam!:) Ale muszę o dwie rzeczy dopytać. Żółty ser do sosu ścieramy na tarce? I co z serem do posypki, bo nie napisałaś chyba co z nim zrobić. Blendujemy ze wszystkimi składnikami?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 kwietnia 2016 at 16:08

      O dzięki za uwagi, dopiszę zaraz do przepisu. Czasem coś mi umyka jak piszę instrukcje.
      Ser trzeba zetrzeć na tarce o większych oczkach, zarówno tez do sosu jak i do posypki,
      Ten do sosu wymieszać z sosem, a ten do posypki zmieszać ze zmiksowanymi składnikami ( nie miksować razem)
      Smacznego!

      Odpowiedz
  3. Małgosia says

    1 kwietnia 2016 at 17:23

    Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź:) jutro działam:)

    Odpowiedz
  4. Majka says

    4 kwietnia 2022 at 17:31

    Wiedziałam, że znajdę u Ciebie kolejny świetny przepis na wykorzystanie brokuła 😋

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 kwietnia 2022 at 13:20

      to swego casu był ulubiony makaron mojej córki, robiłam go raz na dwa tygodnie:) trochę się jej zmieniło ostatnio w kwestii brokuła, ale czasem i teraz wraca ten przepis:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress