Zdrowsza wersja amerykańskiego klasyka czyli mac and cheese. Makaronowa zapiekanka z sosem serowym, brokułami i szpinakiem. W środku mięciutko i kremowo a na wierzchu chrupiąco i zdecydowanie – pokruszony chleb, orzechy włoskie, czosnek, natka pietruszki i jeszcze więcej sera. Comfort food w najlepszym wydaniu.
Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami
Prep time
Cook time
Total time
Makaronowa zapiekanka, ze szpinakiem i brokułami w kremowym, serowym sosie. Na wierzchu chrupka posypka z chleba i orzechów z serem.
Author: www.cookingforemily.pl
Recipe type: zapiekanka
Serves: 6
Ingredients
- 250 szpinaku
- 1 brokuł
- 500 g makaronu kokardki
- SOS:
- 80 g masła
- 4 łyżki mąki
- 1 litr mleka
- 200 g sera żółtego ( np gouda)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- POSYPKA:
- 5 kromek chleba
- garść natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 80 g orzechów włoskich
- 100 g sera żółtego
- ¼ łyzeczki soli
Instructions
- W fużym garnku zagotować wodę i dodać brokuły - gotować ok 5 minut i wyłowić łyżką na sitko.
- Do wody dodać makaron i ugotować przez ok 5 minut - musi pozostać lekko twardawy. Przelać zimną wodą i odstawić.
- Szpinak umyć, obsuszyć i włożyć na rozgrzaną patelnię żeby lekko zmiękł.
- Przygotować sos: rozpuścić w garnku masło i jak zacznie się pienić dodać mąkę - chwilę mieszać i następnie dodać mleko, dobrze rozmieszać żeby nie było grudek z maki.
- Mleko z zasmażką zagotować, jak zacznie gęstnieć zestawić z ognia,
- Do sosu dodać musztardę, sok z cytryny i dobrze wszystko wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem, na końcu dodać starty ser i chwilę mieszać aż ser się rozpuści.
- W blenderze umieścić orzechy i zmiksować, dodać porwany chleb, natkę pietruszki, pokrojony czosnek i sól - zblendować aż z chleba zrobią się drobne kruszyny.
- Do kruszonki dodać starty ser i wymieszać.
- W dużej misce wymieszać makaron ze szpinakiem, brokułami i sosem.
- Wylać do dużego naczynia do zapiekania.
- Na wierzchu równomiernie wysypać posypkę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 25-30 minut.
Marcelina says
Zdrowsza i o wiele lepsza 🙂
Małgosia says
To będzie kolejny przepis do wypróbowania:) Wystarczyło mi, że przeczytałam nazwę, do tego zdjęcie. Mniam!:) Ale muszę o dwie rzeczy dopytać. Żółty ser do sosu ścieramy na tarce? I co z serem do posypki, bo nie napisałaś chyba co z nim zrobić. Blendujemy ze wszystkimi składnikami?
cookingforemily says
O dzięki za uwagi, dopiszę zaraz do przepisu. Czasem coś mi umyka jak piszę instrukcje.
Ser trzeba zetrzeć na tarce o większych oczkach, zarówno tez do sosu jak i do posypki,
Ten do sosu wymieszać z sosem, a ten do posypki zmieszać ze zmiksowanymi składnikami ( nie miksować razem)
Smacznego!
Małgosia says
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź:) jutro działam:)
Majka says
Wiedziałam, że znajdę u Ciebie kolejny świetny przepis na wykorzystanie brokuła 😋
cookingforemily says
to swego casu był ulubiony makaron mojej córki, robiłam go raz na dwa tygodnie:) trochę się jej zmieniło ostatnio w kwestii brokuła, ale czasem i teraz wraca ten przepis:)