Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami

Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami

23 lutego 2015 by cookingforemily 4 komentarze

makaronowa-zapiekanka-ze-szpinakiem-i-brokulami
Zdrowsza wersja amerykańskiego klasyka czyli mac and cheese. Makaronowa zapiekanka z sosem serowym, brokułami i szpinakiem. W środku mięciutko i kremowo a na wierzchu chrupiąco i zdecydowanie – pokruszony chleb, orzechy włoskie, czosnek, natka pietruszki i jeszcze więcej sera. Comfort food w najlepszym wydaniu.

Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami
 
Drukuj
Prep time
35 min
Cook time
30 min
Total time
1 godzina 5 min
 
Makaronowa zapiekanka, ze szpinakiem i brokułami w kremowym, serowym sosie. Na wierzchu chrupka posypka z chleba i orzechów z serem.
Author: www.cookingforemily.pl
Recipe type: zapiekanka
Serves: 6
Ingredients
  • 250 szpinaku
  • 1 brokuł
  • 500 g makaronu kokardki
  • SOS:
  • 80 g masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 litr mleka
  • 200 g sera żółtego ( np gouda)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • POSYPKA:
  • 5 kromek chleba
  • garść natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g orzechów włoskich
  • 100 g sera żółtego
  • ¼ łyzeczki soli
Instructions
  1. W fużym garnku zagotować wodę i dodać brokuły - gotować ok 5 minut i wyłowić łyżką na sitko.
  2. Do wody dodać makaron i ugotować przez ok 5 minut - musi pozostać lekko twardawy. Przelać zimną wodą i odstawić.
  3. Szpinak umyć, obsuszyć i włożyć na rozgrzaną patelnię żeby lekko zmiękł.
  4. Przygotować sos: rozpuścić w garnku masło i jak zacznie się pienić dodać mąkę - chwilę mieszać i następnie dodać mleko, dobrze rozmieszać żeby nie było grudek z maki.
  5. Mleko z zasmażką zagotować, jak zacznie gęstnieć zestawić z ognia,
  6. Do sosu dodać musztardę, sok z cytryny i dobrze wszystko wymieszać.
  7. Doprawić solą i pieprzem, na końcu dodać starty ser i chwilę mieszać aż ser się rozpuści.
  8. W blenderze umieścić orzechy i zmiksować, dodać porwany chleb, natkę pietruszki, pokrojony czosnek i sól - zblendować aż z chleba zrobią się drobne kruszyny.
  9. Do kruszonki dodać starty ser i wymieszać.
  10. W dużej misce wymieszać makaron ze szpinakiem, brokułami i sosem.
  11. Wylać do dużego naczynia do zapiekania.
  12. Na wierzchu równomiernie wysypać posypkę.
  13. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 25-30 minut.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Zapiekanka dla dziecka- cielęcina, brokuły i ryż

    Milka zwykle nie ma problemów z jedzeniem. Czasem ma oczywiście focha i mówi "nie", ale…

  • Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mozzarellą

    Pomysł na zapiekankę wyglądającą jak plaster miodu podpatrzyłam w internetach. Po zdjęciu obręczy na zdjęciach…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: brokuły, danie dla dzieci, makaron, szpinak, wegetariańskie, zapiekanka

« Zupa z zimowych warzyw
Ciasto kokosowe z czarną porzeczką »

Comments

  1. Marcelina says

    25 lutego 2015 at 20:28

    Zdrowsza i o wiele lepsza 🙂

    Odpowiedz
  2. Małgosia says

    1 kwietnia 2016 at 15:58

    To będzie kolejny przepis do wypróbowania:) Wystarczyło mi, że przeczytałam nazwę, do tego zdjęcie. Mniam!:) Ale muszę o dwie rzeczy dopytać. Żółty ser do sosu ścieramy na tarce? I co z serem do posypki, bo nie napisałaś chyba co z nim zrobić. Blendujemy ze wszystkimi składnikami?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 kwietnia 2016 at 16:08

      O dzięki za uwagi, dopiszę zaraz do przepisu. Czasem coś mi umyka jak piszę instrukcje.
      Ser trzeba zetrzeć na tarce o większych oczkach, zarówno tez do sosu jak i do posypki,
      Ten do sosu wymieszać z sosem, a ten do posypki zmieszać ze zmiksowanymi składnikami ( nie miksować razem)
      Smacznego!

      Odpowiedz
  3. Małgosia says

    1 kwietnia 2016 at 17:23

    Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź:) jutro działam:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress