Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Dyniowe gofry

Dyniowe gofry

28 września 2015 by cookingforemily 9 komentarzy

dyniowe-gofry
Złociste, chrupiące  dyniowe gofry – zrobione z mieszanki mąki ryżowej i orkiszowej. Idealne na śniadanie w poranek, któremu trzeba dodać trochę słońca. Podane z miodem lub konfiturą. Dobre też do spakowania jako drugie śniadanie do szkoły.

Zrobiłam je tydzień temu u mojej mamy. U nas w domu nie ma gofrownicy i tak się zastanawiam czy sobie takiej nie sprawić. Tylko z drugiej strony pojawia się pytanie: jak często będę z niej korzystać? Pytanie, które muszę sobie zadawać bo wolna przestrzeń w mojej kuchni skurczyła się do minimum. Teraz jem gofry bardzo sporadycznie i za każdym razem jestem nimi zachwycona. Mają dla mnie urok wakacyjno-wyjazdowy. Czy gofry robione często na śniadanie zachowują swój urok i za każdym razem tak dobrze smakują?


4.5 from 2 reviews
Dyniowe gofry
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Gofry z mąki ryżowej i orkiszowej z dyniowym pure.
Serves: 10
Ingredients
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3/ szklaki mleka roślinnego (np ryżowe)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • olej do smarowania formy (najlepiej kokosowy ale może też być słonecznikowy)
Instructions
  1. Do miski włożyć: pure z dyni, jogurt, mleko, jajka. Zmiksować. W garnku rozpuścić masło miodem, dodać do miski i zmieszać.
  2. W drugiej misce zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Przełożyć do mokrych składników i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  3. Formę do gofrów rozgrzać i wysmarować olejem za pomocą pędzelka.
  4. Ciasto powinno być dość gęste. Wlewamy je z pomocą chochelki i czekamy aż się lekko rozleje ( nie rozprowadzamy). Piec każdego gofra ok 6-7 minut ( aczkolwiek pewnie zależy to od mocy gofrownicy).
  5. Ciasto nie jest tak zwarte jak z mąką pszenną więc trzeba tu cierpliwości - nie sprawdzamy za wcześnie czy gofry się zarumieniły - trzeba odczekać minimum 5 minut.
  6. Zdejmować za pomocą drewnianego patyczka.
  7. Formę lekko smarować olejem za każdym razem.
  8. Podawać z miodem albo konfiturą
3.3.3077

 

 

Related Posts

  • Gofry gryczane

    Ostatnio u mnie króluje mąka orkiszowa - z powodzeniem zastępują nią mąkę pszenną we wszystkich…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Śniadaniowe placuszki dyniowe

    Jeżeli lubicie siebie (lub innych) rozpieszczać śniadaniowo, to jest zdecydowanie propozycja dla Was: lekkie, bardzo…

Filed Under: Do szkoły, Na śniadanie, Przekąska Tagged With: dynia, gofry, mąka orkiszowa, mąka ryżowa, śniadanie dla dziecka

« Sezon na dynię otwieramy! I przypominamy zeszłoroczne przepisy na dania z dyni.
Pasta z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem »

Comments

  1. rategazelle says

    28 września 2015 at 21:03

    wyglądają bosko! cudowne zdjęcia, pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂

    Odpowiedz
  2. Lina w Śmietanie says

    28 września 2015 at 21:41

    Słyszałam, że podobno da się zrobić gofry na patelni grillowej, ale nie wiem czy to prawda, sama nigdy nie próbowałam. Nie wiem czy brak gorącej przykrywki w patelni byłby przeszkodą. No ale ktoś gdzieś twierdził że się da (pewnie wyczytałam na jakimś blogu) to się dzielę tą wiedzą 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 września 2015 at 21:54

      hm wydaje mi się, że tu chodzi o obustronne przypiekanie, więc ciężko mi sobie wyobrazić gofry z patelni grillowej. no ale potrzeba matką wynalazków;)

      Odpowiedz
  3. Natalie says

    29 września 2015 at 00:54

    Kolorek <3 Chyba musze odpalić gofrownicę 😉

    Odpowiedz
  4. Babeczkazkremem says

    29 września 2015 at 08:20

    Można też wypiekac gofry w piekarniku, mój brat tak robi i wychodzą pyszne!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 września 2015 at 11:01

      w jakiejś formie specjalnej?

      Odpowiedz
  5. marcelina says

    29 września 2015 at 09:05

    Świetny mają kolor! Dawno ale to dawno nie jadłam gofrów, tym bardziej marzą mi się teraz takie na śniadanie 🙂

    Odpowiedz
  6. Edyta says

    6 września 2017 at 18:16

    Olej słonecznikowy powinien być spożywany na zimno… Polecam zastąpić maslem klarowanym lub olejem rzepakowym 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. DYNIOWELOVE - 100 przepisów na dynię na każdy posiłek pisze:
    26 września 2018 o 23:20

    […] Puszysty omlet z puree z dyni Jajka sadzone z dynią Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku Dyniowe gofry Dyniowa jaglanka Budyń z dyniPełnoziarniste placuszki z dyniowym musem i figami Chałka […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress