Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Placki z marchewką a’la ciasto marchewkowe

Placki z marchewką a’la ciasto marchewkowe

5 listopada 2015 by cookingforemily 10 komentarzy

placki-z-marchewką-a'la-ciasto-marchewkowe
Nasze soboty zwykle zaczynamy od placuszków. Tym razem były to placki z marchewką, orzechami, cynamonem i imbirem. Z mąki orkiszowej, podane z kawałkiem masła i dodatkowym miodem. Śniadanie o smaku ciasta marchewkowego. Szybkie w wykonaniu-  suche składniki mieszamy z mokrymi, najwięcej czasu zajmuje starcie marchewki. Śniadanie na słodko i na zdrowo zarazem. Ja zwykle tych sobotnich placków smażę więcej, żeby potem w tygodniu mieć super szybkie śniadanie – wystarczy je chwile potrzymać na gorącej patelni, bez tłuszczu i gotowe. A rankiem zwykle każda minuta się u nas liczy, szczególnie z nadejściem ciemnych, zimnych dni gdy proces budzenia potrafi trwać i pół godziny.


4.3 from 4 reviews
Placuszki z marchewką a'la ciasto marchewkowe
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
15 min
Total time
30 min
 
Śniadaniowe placuszki z marchewką, orzechami i przyprawami - w smaku ciasta marchewkowego.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 70 g zmielonych orzechów ( ja dodałam włoskie, mogą być też laskowe)
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po ¼ łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • ⅔ szklanki mleka ( a dałam kokosowe)
  • 3 średniej wielkości marchewki starte na małych oczkach
  • olej (np kokosowy) do smażenia
  • do podania kawałki masła i miód
Instructions
  1. Mąkę, orzechy, przyprawy, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce.
  2. W drugiej misce wymieszać jajka, miód, olej i mleko.
  3. Zmieszać suche składniki z mokrymi a następnie wmieszać do ciasta startą marchewkę.
  4. Smażyć na oleju z obu stron.
  5. Podawać z kawałkiem masła i miodem.
3.3.3077

placki-z-marchewką-a'la-ciasto-marchewkowe

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Do szkoły, Na śniadanie Tagged With: danie dla dzieci, mąka orkiszowa, marchewka, placki, śniadanie dla dziecka, w 30 minut

« Kluski z jarmużem i ricottą zapiekane w pomidorowym sosie
Batoniki z kaszą jaglaną (ekspandowaną) w czekoladzie »

Comments

  1. rategazelle says

    5 listopada 2015 at 10:30

    pyszności 🙂
    Zapraszam do mnie 🙂

    Odpowiedz
  2. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    6 listopada 2015 at 17:46

    Bardzo fajny pomysł. Lubię ciasto marchewkowe, takie placki też na pewno by mi smakowały 🙂

    Odpowiedz
  3. Agnieszka says

    23 listopada 2015 at 18:52

    wyszly genialne w smaku 🙂 dorosly i 2-latek mega zadowolony 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      23 listopada 2015 at 20:14

      cieszę się:) dziękuję za opinię!

      Odpowiedz
  4. Dorota says

    3 marca 2016 at 09:47

    Pyszne! Córka zjadla ze smakiem a to rzadkość. Nie miałam orzechów wiec dalam migdaly.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 marca 2016 at 10:17

      Super! Muszę je zrobić pownownie bo dawno nie robiłam, dzięki, że mi przypomniałaś:)

      Odpowiedz
  5. Jagna says

    18 września 2016 at 20:32

    Czy może być mąka owsiana ??

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 września 2016 at 21:14

      Nie próbowałam ale myślę że może być:) daj znać jak wyszły

      Odpowiedz
  6. Malwina says

    22 września 2020 at 08:50

    Porażka, jak dla mnie ciasto wyszlo geste
    W przepisie nie napisane ile konkretnie tej marchewki jaka konsystencja tego ciasta

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 września 2020 at 20:34

      w przepisie są podane trzy średnie marchewki – nie ważyłam ich, ale nawet jakbym zważyła to nie będzie to precyzyjne bo niektóre maja więcej soku a inne są bardziej suche – co tez wpływa na konsystencje ciasta… tak samo wielkość jajek. Jak ciasto jest za gęste to trzeba dodać więcej płynu ( w tym przypadku mleka) i będzie ok. Konsystencja powinna być jak w każdych plackach – jak gęsta śmietana:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress