Nasze soboty zwykle zaczynamy od placuszków. Tym razem były to placki z marchewką, orzechami, cynamonem i imbirem. Z mąki orkiszowej, podane z kawałkiem masła i dodatkowym miodem. Śniadanie o smaku ciasta marchewkowego. Szybkie w wykonaniu- suche składniki mieszamy z mokrymi, najwięcej czasu zajmuje starcie marchewki. Śniadanie na słodko i na zdrowo zarazem. Ja zwykle tych sobotnich placków smażę więcej, żeby potem w tygodniu mieć super szybkie śniadanie – wystarczy je chwile potrzymać na gorącej patelni, bez tłuszczu i gotowe. A rankiem zwykle każda minuta się u nas liczy, szczególnie z nadejściem ciemnych, zimnych dni gdy proces budzenia potrafi trwać i pół godziny.
- 1 szklanka mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
- 70 g zmielonych orzechów ( ja dodałam włoskie, mogą być też laskowe)
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- po ¼ łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
- ⅔ szklanki mleka ( a dałam kokosowe)
- 3 średniej wielkości marchewki starte na małych oczkach
- olej (np kokosowy) do smażenia
- do podania kawałki masła i miód
- Mąkę, orzechy, przyprawy, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce.
- W drugiej misce wymieszać jajka, miód, olej i mleko.
- Zmieszać suche składniki z mokrymi a następnie wmieszać do ciasta startą marchewkę.
- Smażyć na oleju z obu stron.
- Podawać z kawałkiem masła i miodem.
rategazelle says
pyszności 🙂
Zapraszam do mnie 🙂
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says
Bardzo fajny pomysł. Lubię ciasto marchewkowe, takie placki też na pewno by mi smakowały 🙂
Agnieszka says
wyszly genialne w smaku 🙂 dorosly i 2-latek mega zadowolony 🙂
cookingforemily says
cieszę się:) dziękuję za opinię!
Dorota says
Pyszne! Córka zjadla ze smakiem a to rzadkość. Nie miałam orzechów wiec dalam migdaly.
cookingforemily says
Super! Muszę je zrobić pownownie bo dawno nie robiłam, dzięki, że mi przypomniałaś:)
Jagna says
Czy może być mąka owsiana ??
cookingforemily says
Nie próbowałam ale myślę że może być:) daj znać jak wyszły
Malwina says
Porażka, jak dla mnie ciasto wyszlo geste
W przepisie nie napisane ile konkretnie tej marchewki jaka konsystencja tego ciasta
cookingforemily says
w przepisie są podane trzy średnie marchewki – nie ważyłam ich, ale nawet jakbym zważyła to nie będzie to precyzyjne bo niektóre maja więcej soku a inne są bardziej suche – co tez wpływa na konsystencje ciasta… tak samo wielkość jajek. Jak ciasto jest za gęste to trzeba dodać więcej płynu ( w tym przypadku mleka) i będzie ok. Konsystencja powinna być jak w każdych plackach – jak gęsta śmietana:)