Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Batoniki z kaszą jaglaną (ekspandowaną) w czekoladzie

Batoniki z kaszą jaglaną (ekspandowaną) w czekoladzie

9 listopada 2015 by cookingforemily 24 komentarze

batoniki-z-kasza-jaglana-w-czekoladzie
Słodycze to u nas cały czas ciężki temat. Czasem czuję się jak jakiś oszalały ideowiec, sam w walce przeciwko całemu światu. Nie chcę, żeby Milka jadła sklepowe słodycze pełne syropu glukozowo-fruktozowego, utwardzanych tłuszczy, chemicznych barwników. I najczęściej mam wrażenie, że jestem w tym sama. W przedszkolu bułka z nutellą na podwieczorek, słodycze jako najłatwiejszy prezent dla dziecka od znajomych i nieznajomych, dziecięce imprezy pełne cukierków, żelków i gazowanych napojów. W najbliższej rodzinie też brakuje wsparcia, jest albo niejawne przemycanie cukierków i czekoladek albo jawne ” ty też jadłaś słodycze i nic ci nie jest”, ” co jej zaszkodzi jeden cukierek?”. Jeden pewnie nie zaszkodzi, nie rzucam się z krzykiem jak widzę cukierek w jej ręku –  ale nie chcę, żeby to było normą. Nie chcę żeby codziennie jadła niezdrowe słodycze  a z drugiej strony rozumiem, że codziennie może mieć ochotę na słodkie. Stąd nasza cotygodniowa rutyna – w weekend robię zapas zdrowych słodyczy – trufle, batoniki, czekoladki, ciasteczka, żeby potem w tygodniu Milka miała coś słodkiego na ząb jak przyjdzie jej na to ochota. Nie jestem przeciwniczką słodkiego, jestem za słodyczami, ale tymi zdrowymi. Mam nadzieję, że przepisy jakie znajdziecie na blogu na zdrowe słodycze będą dla Was inspiracją. Nie ma nic złego w jedzeniu słodyczy codziennie, szczególnie jak się jest dzieckiem.

A dziś przepis na bardzo szybkie batoniki z kaszą jaglaną ekspandowaną,  czekoladą na bazie oleju kokosowego i kakao, słodzone miodem. Jaglaną można zastąpić ekspandowaną gryką, owsem albo amarantusem. Przygotowuje się je w 10 minut. Potem trzeba odczekać aż się ścisną w lodówce i gotowe. Kroimy, pakujemy w pudełko ( trzeba i trzymać w lodówce bo olej kokosowy się szybko rozpuszcza) i zajadamy jak przyjdzie ochota na słodkie.


5.0 from 7 reviews
Batoniki z kaszą jaglaną (ekspandowaną) w czekoladzie
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
Total time
10 min
 
bardzo szybkie w przygotowaniu zdrowe słodycze z ekspandowanej kaszy jaglanej (można zastąpić gryką albo amarantusem) z domową czekoladą na bazie oleju kokosowego
Ingredients
  • ⅓ szklanki oleju kokosowego
  • ⅓ szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej (lub gryki) – ja miałam mieszankę
Instructions
  1. W garnku rozpuścić olej kokosowy, masło orzechowe i miód.
  2. Dodać sól i kakao i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.
  3. Do masy dodać ekspandowaną jaglaną i wymieszać.
  4. Masę wylać do prostokątnej formy (ja miałam tak 20x30cm) wszystko ładnie przyklepać. Odstawić do lodówki na ok godzinę. Wyjąć z masy i pokroić na prostokątne batoniki.
  5. Przechowywać w pojemniku w lodówce.
3.3.3077

batoniki-z-kasza-jaglana-w-czekoladzie

 

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Czekoladki kokosowe ze śliwką

    Emilka wróciła z wakacji nad morzem gdzie była z dziadkami. Koniec diety lodowo-gofrowej, czas wrócić…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Przekąska Tagged With: batoniki, bezglutenowe, kakao, kasza jaglana, olej kokosowy, zdrowe słodycze

« Placki z marchewką a’la ciasto marchewkowe
Zupa ze słodkich ziemniaków z soczewicą i mleczkiem kokosowym »

Comments

  1. rategazelle says

    9 listopada 2015 at 17:44

    Super! 🙂 Jestem na tak!

    Odpowiedz
  2. Kasia says

    9 listopada 2015 at 21:02

    A czym można zastąpić masło orzechowe? Moje dziecię niestety nie może…

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 listopada 2015 at 08:20

      Możesz spróbować ominąć masło orzechowe i zamiast dodać więcej oleju kokosowego i kakao – nie próbowałam ale powinno być ok. a pestki słonecznika może? bo takie masło można też ukręcić z podprażonych pestek słonecznika.

      Odpowiedz
      • Kasia says

        10 listopada 2015 at 17:05

        Tak słonecznik może! Spróbuję w takim razie z taką pastą pozdrawiam!:-)

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          11 listopada 2015 at 11:16

          tylko daj tej pasty trochę mniej a więcej oleju kokosowego

          Odpowiedz
  3. Natalie says

    10 listopada 2015 at 00:35

    Ale pomysłowe! Nie dość, że pyszne to i zdrowe 🙂

    Odpowiedz
  4. Niemodelka says

    10 listopada 2015 at 11:04

    pamiętam że w dzieciństwie bardzo lubiłam takie batoniki, tylko z ryżem. taką wersję też muszę wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  5. Karina says

    10 listopada 2015 at 16:50

    domagam się batoników, które można zapakować dziecku do szkoły:) te wyglądają bardzo samakowicie, ale już widzę wszystko wymazane czekoladą…

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 listopada 2015 at 11:13

      racja, te się nie nadają do zapakowania do szkoły. następnym razem zrobię taki zapakowalne, obiecuję:)

      Odpowiedz
  6. marcelina says

    11 listopada 2015 at 09:15

    Ależ musiały być pyszne! Po samym zdjęciu mam ochotę wgryźć się w jednego 😉

    Odpowiedz
  7. Fio says

    22 kwietnia 2016 at 19:30

    A tego oleju i masła to w postaci stałej ma być 1/3 szklanki?
    Nada się też ryż preparowany? Zalega mi trochę w szafce…

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 kwietnia 2016 at 19:35

      W stałej, nie rozpuszczamy oleju ani masła. Ja po prostu przekładam łyżką i odmierzam mniej więcej 1/3 szklanki. Jak będzie trochę mniej czy więcej nie zaszkodzi. Ryż preparowany jak najbardziej może być. Jest większy niż kasza ale też się powinno skleić, tylko jak możesz weź trochę mniejsze naczynie żeby warstwa była grubsza

      Odpowiedz
  8. Majka says

    10 maja 2016 at 10:46

    Baaardzo smaczne 🙂 Szkoda tylko, że tak trudno było zrobić batoniki. Dodałam zamiast miodu syrop z agawy, może to utrudniło porządne scalenie…Poproszę o sugestię, bo chętnie zrobię je po raz kolejny 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 maja 2016 at 11:33

      Można zrobić trochę więcej masy – szczególnie więcej oleju kokosowego bo on scala najbardziej – no i ważne, żeby nie robić tego w zbyt dużym naczyniu, ja miałam 20X30 ale można w jeszcze mniejszym.

      Odpowiedz
  9. Majka says

    10 maja 2016 at 16:20

    Dziękuję 🙂 Naczynie samo w sobie nie było wielkie tyko głębokie, to też utrudniło wyciąganie. W takim razie następnym razem dodam jednak miód, nieco więcej oleju i użyję foremek silikonowych 🙂 Będzie od razu poporcjowane.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 maja 2016 at 16:30

      Kak problem był przy wyciąganiu to można wyłożyć naczynie folią spożywczą tak żeby wystawały boki i na to wylać masę – potem łatwiej wyciągnąć całość pociągając boki folii.

      Odpowiedz
  10. Majka says

    10 maja 2016 at 21:47

    To też sposób

    Odpowiedz
  11. Aga says

    26 września 2017 at 12:13

    A czy amarantus ekspandowany też by się nadał? 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 września 2017 at 16:48

      Tak może być, ja osobiście nie przepadam za smakiem amarantusa – jest zbyt wyrazisty ale jak lubisz to możesz dodać.

      Odpowiedz
  12. Mada says

    30 stycznia 2018 at 14:26

    Wyglądają wyśmienicie 🙂 Czym można zastąpić olej kokosowy?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      30 stycznia 2018 at 19:23

      Spróbuj innym stalym tluszczem. Moze maslo.. ale nie robilam z maslem wiec nie wiem czy bedzie ok

      Odpowiedz
  13. PP says

    26 lutego 2018 at 17:45

    Przepyszne ! Tylko nie wiedziałam jakie kakao dodać więc dodałam 2 łyżki naturalnego i 2 puchatka ? ale przepis pierwsza klasa ?

    Odpowiedz
  14. Ania says

    22 maja 2019 at 22:02

    Boskie!!

    Odpowiedz
  15. Marta says

    9 stycznia 2020 at 09:01

    Zrobione. Nie miałam kaszy więc dodałam ryż dmuchany 1 szklankę i wyszło pysznie. Zjadłam z córką prawie całe odrazu 😁💪

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress