Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mozzarellą

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mozzarellą

14 stycznia 2016 by cookingforemily 3 komentarze

pomidorowa-zapiekanka-makaronowa
Pomysł na zapiekankę wyglądającą jak plaster miodu podpatrzyłam w internetach. Po zdjęciu obręczy na zdjęciach wyglądała jak tort. Ja się w swojej nie odważyłam zdjąć poręczy, pewnie po całkowitym ostygnięciu by się to udało ale jednak chcieliśmy zjeść obiad ciepły. Makaron zalałam sosem pomidorowo-śmietanowym z suszonymi pomidorami, anchois i mozzarellą. Z ustawianiem makaronu i jego zalewaniem jest trochę zabawy więc dla mniej cierpliwych jest oczywiście wersja mniej pracochłonna – podgotowany makaron, dowolnego kształtu (penne, muszelki, kokardki) można zalać sosem, wymieszać i zapiec. Zapiekanka makaronowa to jest zawsze dobry pomysł, szczególnie z sosem pomidorowym i serem. Smacznego.

pomidorowa-zapiekanka-makaronowa

5.0 from 1 reviews
Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mozzarellą
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Zaskakująca w formie zapiekanka makaronowa w kształcie plastra miodu. Z sosem pomidorowo-śmietanowym z dodatkiem anchois i mozzarelli
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 5
Ingredients
  • 500 g makaronu rigatoni
  • 750 ml domowego sosu pomidorowego lub gotowejpassaty pomidorowej
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • duża garść liści bazylii
  • 3 fileciki anchois
  • ½ słoika suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 250 ml śmietanki 18 %
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 300 g mozzarelli
  • 50 g parmezanu
Instructions
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie tak, żeby pozostał lekko twardawy (ok 5 minut), przelać na sitku zimną wodą, chwilę odsączyć i wyłożyć na duży talerz albo tacę żeby lekko przestygły.
  2. W blenderze umieścić połowę passaty pomidorowej, czosnek, bazylię, anchois , suszone pomidory, sól i pieprz – zmiksować. Przelać do większego naczynia, dodać resztę pomidorów, śmietanę i startą mozzarelle – wymieszać.
  3. Okrągłą formę do pieczenia ciasta (z wyjmowanym rantem) wyłożyć papierem do pieczenia. Układać w niej pionowo makaron, jeden obok drugiego. Po ułożeniu makaron powinien wyglądać jak plaster miodu. Makaron zalać sosem, kilka razy nie za mocno uderzyć formą o blat, żeby sos równomiernie opadł na dno. Na wierzchu posypać parmezanem. Piec 30 minut ( początkowo najlepiej pod przykryciem – folia aluminiowa albo przykrywka) a ostatnie 10 minut bez przykrycia, żeby zapiekanka się ładnie przypiekła.
  4. W wersji dla mniej cierpliwych można makaron po ugotowaniu wymieszać z sosem i wyłożyć do formy do zapiekania.
3.5.3226

pomidorowa-zapiekanka-makaronowa

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami

    Zdrowsza wersja amerykańskiego klasyka czyli mac and cheese. Makaronowa zapiekanka z sosem serowym, brokułami i…

  • Dwukolorowa zapiekanka pasterska

    Zapiekanka pasterska to klasyczne angielskie danie, w oryginale z jagnięciną i pod warstwą ziemniaczanego pure.…

Filed Under: Na obiad Tagged With: makaron, pomidory, zapiekanka

« Czekoladowe muffinki z bananami
Ekspresowy dżem z truskawek (mrożonych) z chia »

Comments

  1. Moja Osobistosc says

    14 stycznia 2016 at 21:20

    super to wygląda!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉

    Odpowiedz
  2. Marta says

    9 stycznia 2020 at 17:50

    Czy te fileciki anchois są konieczne ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 stycznia 2020 at 18:49

      nie są – ale warto dodać, nadają smak potrawie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress