Zapiekanka pasterska to klasyczne angielskie danie, w oryginale z jagnięciną i pod warstwą ziemniaczanego pure. Jagnięcina u nas trudno dostępna i droga więc w mojej wersji zastąpiłam ją mielonym indykiem. Dodałam też sporo warzyw do środka – marchewki i cukinia. Na wierzchu są ziemniaki ale obok marchewkowego pure. Te zamianki sprawiają, że jest to lżejsza wersja zapiekanki pasterskiej ale tak samo pyszna i kojąca. Warstwa warzywno-mięsno-pomidorowa otulone pierzynką z ziemniaków i marchewki- idealne danie na zimowe obiady. Tak jak większość zapiekanek – warto zrobić z zapasem bo dobrze się odgrzewają.
A u nas w końcu wyszliśmy wszyscy z choroby i powoli wracamy do normalnego trybu działania – praca, przedszkole. Smak mi powrócił ale tak sobie u nas narazie z apetytami, więc póki co do kuchni wchodzę tylko kiedy muszę. Czekam na powrót sił.
- WIERZCH:
- 6 ziemniaków
- 4 marchewek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
- ŚRODEK
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1kg mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 2 puszki krojonych pomidorów
- Marchewki i ziemniaki obrać. Ziemniaki przekroić na połówki, marchewki w większe kawałki. Ugotować – ja gotowałam w garnku na parze- na dole w wodzie ziemniaki a na górze w wkładce marchewkę ok 20 minut.
- W tym czasie jak warzywa się będą gotowały przygotować środek.
- Marchewkę i cukinię pokroić w drobną kosteczkę (cukinii nie obierać).
- Cebulę posiekać w kosteczkę i podsmażyć lekko na oliwie. Dodać posiekany drobno czosnek i marchewkę, podsmażyć ok 5-7 minut.
- Dodać cukinię, smażyć kolejne 5 minut i dodać mięso.
- Smażyć razem, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką, żeby nie było zbite.
- W razie potrzeby jak będzie za dużo wody na patelni to odsączyć za pomocą ręcznika papierowego. Smażyć ok 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać oregano i dobrze wymieszać.
- Dodać pomidory i dobrze wszystko wymieszać chwilę podsmażając.
- Przełożyć do formy do zapiekania.
- Ugotowane, gorące ziemniaki przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę masła i poczekać aż się rozpuści, dodać 2 łyżki mleka i zmiksować z odrobiną soli i pieprzu.
- To samo zrobić z marchewką, zamiast mleka dodać koperek i zmiksować.
- Pure z marchewki i ziemniaków ułożyć naprzemiennie na zapiekance i wyrównać widelcem.
- Piec 25-30 minut w 180 stopniach
Angie says
Wygląda bardzo apetycznie, też mam zamiar na dniach zrobić taką zapiekankę;)) A puree z marchewki brzmi kusząco;)
Sonia says
Mniam
Majka says
Idealnie wpisał się ten obiadek w obecną pogodę. Pyszności 🥰
cookingforemily says
zapiekanki idealne na zimowe gotowanie:)