Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Dwukolorowa zapiekanka pasterska

Dwukolorowa zapiekanka pasterska

9 lutego 2016 by cookingforemily 4 komentarze

zapiekanka-pasterska Zapiekanka pasterska to klasyczne angielskie danie, w oryginale z jagnięciną i pod warstwą ziemniaczanego pure. Jagnięcina u nas trudno dostępna i droga więc w mojej wersji zastąpiłam ją mielonym indykiem. Dodałam też sporo warzyw do środka – marchewki i cukinia. Na wierzchu są ziemniaki ale obok marchewkowego pure. Te zamianki sprawiają, że jest to lżejsza wersja zapiekanki pasterskiej ale tak samo pyszna i kojąca. Warstwa warzywno-mięsno-pomidorowa otulone pierzynką z ziemniaków i marchewki- idealne danie na zimowe obiady. Tak jak większość zapiekanek – warto zrobić z zapasem bo dobrze się odgrzewają.

A u nas w końcu wyszliśmy wszyscy z choroby i powoli wracamy do normalnego trybu działania – praca, przedszkole. Smak mi powrócił ale tak sobie u nas narazie z apetytami, więc póki co do kuchni wchodzę tylko kiedy muszę. Czekam na powrót sił.

zapiekanka-pasterska

4.5 from 2 reviews
Dwukolorowa zapiekanka pasterska
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
30 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Zapiekanka mięsno-warzywna pod pure marchewkowcym i ziemniaczanym.
Serves: 6
Ingredients
  • WIERZCH:
  • 6 ziemniaków
  • 4 marchewek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • ŚRODEK
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 2 puszki krojonych pomidorów
Instructions
  1. Marchewki i ziemniaki obrać. Ziemniaki przekroić na połówki, marchewki w większe kawałki. Ugotować – ja gotowałam w garnku na parze- na dole w wodzie ziemniaki a na górze w wkładce marchewkę ok 20 minut.
  2. W tym czasie jak warzywa się będą gotowały przygotować środek.
  3. Marchewkę i cukinię pokroić w drobną kosteczkę (cukinii nie obierać).
  4. Cebulę posiekać w kosteczkę i podsmażyć lekko na oliwie. Dodać posiekany drobno czosnek i marchewkę, podsmażyć ok 5-7 minut.
  5. Dodać cukinię, smażyć kolejne 5 minut i dodać mięso.
  6. Smażyć razem, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką, żeby nie było zbite.
  7. W razie potrzeby jak będzie za dużo wody na patelni to odsączyć za pomocą ręcznika papierowego. Smażyć ok 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać oregano i dobrze wymieszać.
  8. Dodać pomidory i dobrze wszystko wymieszać chwilę podsmażając.
  9. Przełożyć do formy do zapiekania.
  10. Ugotowane, gorące ziemniaki przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę masła i poczekać aż się rozpuści, dodać 2 łyżki mleka i zmiksować z odrobiną soli i pieprzu.
  11. To samo zrobić z marchewką, zamiast mleka dodać koperek i zmiksować.
  12. Pure z marchewki i ziemniaków ułożyć naprzemiennie na zapiekance i wyrównać widelcem.
  13. Piec 25-30 minut w 180 stopniach
3.5.3208

 

Related Posts

  • Lekka zapiekanka z cukinii i ziemniaków

      Lato w pełni, nadmiar cukinii w kuchni. Nigdy nie robiłam z niej chłodnika, ktoś…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Zapiekanka bolognese z polentą

    Dziś poważne danie obiadowe: zapiekanka z sosem bolognese, na i pod warstwą z polenty. Po…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: bezglutenowe, cukinia, marchewka, mięso, zapiekanka, ziemniaki

« Orzechowo-daktylowe brownie bez pieczenia, z kardamonem i pomarańczą
Wegańskie ciasto czekoladowe z bananami i pastą tahini »

Comments

  1. Angie says

    10 lutego 2016 at 08:13

    Wygląda bardzo apetycznie, też mam zamiar na dniach zrobić taką zapiekankę;)) A puree z marchewki brzmi kusząco;)

    Odpowiedz
  2. Sonia says

    26 lutego 2018 at 17:48

    Mniam

    Odpowiedz
  3. Majka says

    14 lutego 2021 at 09:37

    Idealnie wpisał się ten obiadek w obecną pogodę. Pyszności 🥰

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 lutego 2021 at 13:59

      zapiekanki idealne na zimowe gotowanie:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress