Lubię się rozpieszczać śniadaniowo. Niestety, w tygodniu nie ma na to kompletnie czasu. W weekend jest lepiej, jest więcej czasu, żeby upichcić coś co wymaga trochę dłuższych przygotowań. Ale o długim porannym biesiadowaniu można zapomnieć – zaraz trzeba coś załatwiać, bawić się, robić zakupy, gdzieś jechać, iść na spacer/plac zabaw/do kina etc. Dobrze, że chociaż można zjeść coś pysznego by dobrze rozpocząć dzień. Ulubione weekendowe śniadanie to placuszki w różnych wersjach. Przerobiłam placuszki już chyba na co najmniej tysiąc razy. Ale zawsze można wymyślić coś nowego jak np. te cytrynowe placuszki z białym serem, makiem i wiśniami. Delikatne i lekkie, pyszne, lekko kwaskowe. Dobrze od nich zacząć weekend.
- 1i ½ szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka maku
- 250 g serka białego typy włoskiego (np capri) lub ricotty
- 2 jajka
- ¾ szklanki mleka
- sok z cytryny
- 3 łyżki syropu z agawy (lub inny słodki syrop albo cukier)
- DO PODANIA
- 1 i ½ szklanki wiśni (teraz mrożone)
- 3 łyżki cukru brązowego
- W małym garnku zagotować wiśnie z cukrem. Gotować ok 10-15 minut aż wiśnie puszczą sok, który się następnie zredukuje. Odstawić do przestygnięcia.
- W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek, sodę i mak.
- Żółtka oddzielić od białek.
- W drugiej misce rozdrobnić widelcem biały serek, dodać żółtka, mleko i sok z cytryny i syrop z agawy– dobrze wymieszać.
- Mokre składniki dodać do suchych i dobrze wszystko wymieszać np. za pomocą miksera.
- Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w ciasto.
- Placuszki smażyć z obu stron na rumiano, najlepiej na oleju kokosowym.
- Podawać z wiśniami
rabarbarowo says
Po opisie Twoich placuszków stwierdzam, że to zdecydowanie moje smaki 🙂
Moje Bistro says
Mmmm, pycha. Tęsknię za świeżymi wiśniami 🙂
Aga says
Czy sprawdzi się tutaj twaróg sernikowy zamiast ricotty? W ramach recyklingu kuchennego 🙂
cookingforemily says
Myślę, że tak 🙂
Majka says
Pychotki 😋 O mało co i nawet bym nie spróbowała, tak szybko znikały 😉