Bardzo lubię kotleciki i placki na bazie kaszy quinoa. W ogóle bardzo lubię tę kaszę ale w plackach i kotletach, podsmażona nabiera fantastycznej chrupkości i dodatkowego wymiaru. Quinoa w kotletach i plackach już na blogu się pojawiała ( z fetą i szpinakiem, z warzywami i jajkiem sadzonym, ze szpinakiem i sosem jogurtowym) tym razem spróbowałam wersji z łososiem i jarmużem. Łosoś to kwestia dyskusyjna, wiem że ten ze sklepu nie jest specjalnie zdrowy, ale dziki jest ciężki do zdobycia i bardzo drogi, więc czasem ulegam i kupuję zwykłego łososia. Staram się go nie jeść za dużo, chociaż jest spora pokusa bo jest smaczny, łatwo dostępny i prostu w obróbce no i bez ości praktycznie. Tu zmieszałam go z dwoma innymi super zdrowymi składnikami – quinoa i jarmużem więc ostatecznie bilans jest na plus. Kolteciki są zwarte, dobrze się smażą, są chrupiące i świetnie pasuje do nich sos jogurtowy. Kotlety się też dobrze mrożą więc warto zrobić zapas.
Niestety Emilia nadal nie lubi kaszy quinoa, właściwie do tej pory zjadła ją tylko w zupie i na słodko z czekoladą. W plackach i kotletach nie przechodzi. Jednak nie poddaje się i mam nadzieję, że kiedyś „zaskoczy”.
- ½ szklanki suchej kaszy quinoa
- 350 g łososia
- 100 g jarmużu
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki musztardy dijon
- 1 duże jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- po sporej szczypcie: słodkiej papryki, pieprzu cayenne,
- sól
- do podania: jogurt ze szczypiorkiem kolendrą i sokiem z cytryny albo tzatziki, limonka
- Kaszę quinoa ugotować i przestudzić.
- Jarmuż umyć, pozbawić twardych łodyg i ugotować 10 minut na parze ( można też w wodzie), odstawić do przestygnięcia a następnie dobrze odcisnąć z wody i posiekać na drobne kawałki.
- Łososia obrać ze skóry i pozbawić ości. Podzielić go na pół.
- Połowę łososia zmiksować razem z jajkiem na gładką masę.
- Resztę łososia posiekać w drobną kostkę.
- W misce umieścić kaszę, łososia, posiekany szczypiorek, sok z cytryny i przyprawy.
- Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać ( najlepiej ręką).
- Odstawić na godzinę do lodówki.
- Z masy formować zwarte, płaskie kotleciki i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
- Podawać z sosem jogurtowym i limonką.
Dodaj komentarz