Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kotleciki z łososiem, kaszą quinoa i jarmużem

Kotleciki z łososiem, kaszą quinoa i jarmużem

18 kwietnia 2016 by cookingforemily Leave a Comment

 

kotleciki-z-lososia-kaszy-quinoa-jarmuz

Bardzo lubię kotleciki i placki na bazie kaszy quinoa. W ogóle bardzo lubię tę kaszę ale w plackach i kotletach, podsmażona nabiera fantastycznej chrupkości i dodatkowego wymiaru. Quinoa w kotletach i plackach już na blogu się pojawiała ( z fetą i szpinakiem, z warzywami i jajkiem sadzonym, ze szpinakiem i sosem jogurtowym) tym razem spróbowałam wersji z łososiem i jarmużem. Łosoś to kwestia dyskusyjna, wiem  że ten ze sklepu nie jest specjalnie zdrowy, ale dziki jest ciężki do zdobycia i bardzo drogi, więc czasem ulegam i kupuję zwykłego łososia. Staram się go nie jeść za dużo, chociaż jest spora pokusa bo jest smaczny, łatwo dostępny i prostu w obróbce no i bez ości praktycznie. Tu zmieszałam go z dwoma innymi super zdrowymi składnikami – quinoa i jarmużem więc ostatecznie bilans jest na plus. Kolteciki są zwarte, dobrze się smażą, są chrupiące i świetnie pasuje do nich sos jogurtowy. Kotlety się też dobrze mrożą więc warto zrobić zapas.

Niestety Emilia nadal nie lubi kaszy quinoa, właściwie do tej pory zjadła ją tylko w zupie i na słodko z czekoladą. W plackach i kotletach nie przechodzi. Jednak nie poddaje się i mam nadzieję, że kiedyś „zaskoczy”.

Kotleciki z łososiem, kaszą quinoa i jarmużem
 
Drukuj
Prep time
45 min
Cook time
15 min
Total time
1 godzina
 
Kotleciki z łososiem i kaszą quinoa z dodatkiem jarmużu. Podane z jogurtowym sosem
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • ½ szklanki suchej kaszy quinoa
  • 350 g łososia
  • 100 g jarmużu
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • po sporej szczypcie: słodkiej papryki, pieprzu cayenne,
  • sól
  • do podania: jogurt ze szczypiorkiem kolendrą i sokiem z cytryny albo tzatziki, limonka
Instructions
  1. Kaszę quinoa ugotować i przestudzić.
  2. Jarmuż umyć, pozbawić twardych łodyg i ugotować 10 minut na parze ( można też w wodzie), odstawić do przestygnięcia a następnie dobrze odcisnąć z wody i posiekać na drobne kawałki.
  3. Łososia obrać ze skóry i pozbawić ości. Podzielić go na pół.
  4. Połowę łososia zmiksować razem z jajkiem na gładką masę.
  5. Resztę łososia posiekać w drobną kostkę.
  6. W misce umieścić kaszę, łososia, posiekany szczypiorek, sok z cytryny i przyprawy.
  7. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać ( najlepiej ręką).
  8. Odstawić na godzinę do lodówki.
  9. Z masy formować zwarte, płaskie kotleciki i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
  10. Podawać z sosem jogurtowym i limonką.
3.5.3208

kotleciki-z-lososia-kaszy-quinoa-jarmuz

Related Posts

  • Placki z kaszy quinoa z warzywami i jakiem w koszulce

    Placki (kotlety) z kaszy quinoa już wcześniej gościły na blogu w wersji z fetą i szpinakiem, dziś…

  • Placki z kaszy quinoa ze szpinakiem i szczypiorkowym jogurtem

    Zwykle jak czytam przepis to jestem w stanie wyobrazić sobie smak dania. Często od razu…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Bezglutenowe, Do szkoły, Na obiad

« Cytrynowo-makowe placuszki z białym serem i wiśniami
Kruche ciastka owsiane z czekoladą »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2022 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress