Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Calzone z bakłażanem, cebulą i kiełbasą

Calzone z bakłażanem, cebulą i kiełbasą

14 lipca 2016 by cookingforemily 7 komentarzy

calzone-z-baklazanem

To danie powinno się nazywać calzone z tego co miało być pizzą. A oto jego nienajweselsza historia.

Zeszły weekend miał być fajny. Pogoda była co prawda ryzykowna (chociaż w końcu okazała się być ciepło i słonecznie) ale poza tym wszystko było zaplanowane. Do Warszawy przyjechali znajomi (tu korzystając z okazji serdecznie pozdrawiam) miała być domowa pizza, spacery, cafe spokojna oraz ognisko z kiełbaskami na plaży. Niestety w połowie dnia Emilka dostała gorączki 39 stopni i tak już się utrzymało do poniedziałku. Więc zostaliśmy uwięzieni w domu, z gorączkującą Emilką i lodówką wypełnioną składnikami na pizzę i kilogramem kiełbasy. Jakoś mi odeszła ochota na pizzę, chciałam zrobić coś co potem będziemy mogli zjeść też w tygodniu, a że miałam dużo czasu to mój wybór padł na calzone. A w jego środku wylądowało to co miało być na pizzach no i kiełbasa:) tę ostatnią można oczywiście pominąć, jak chcecie wersję wege. Ciasto powstało z mieszanki mąki orkiszowej, gryczanej i pszennej. Calzone posmakowały też chorej Emilce ( z dość słabym apetytem) a w poniedziałek zabrałam je na obiad do pracy i zdały test, którego nie zdaje pizza na drugi dzień.

calzone-z-baklazanem

5.0 from 1 reviews
Calzone z bakłażanem, cebulą i kiełbasą
 
Drukuj
Prep time
1 godzina
Cook time
15 min
Total time
1 godzina 15 min
 
Calzone z mieszanki mąk (orkiszowa, gryczana i pszenna) z nadzieniem z bakłażana, cebuli, kiełbasy i mozzarelli.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
Ingredients
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki (ja dałam mieszankę orkiszowej, gryczanej i pszennej)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • saszetka drożdży suchych (7 g)
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • Farsz:
  • 4 cebule
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy
  • kawałek kiełbasy (ok 250 g)
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki oliwy
  • dwie garście oliwek
  • 2 pomidory
  • mozzarella 250 g
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
Instructions
  1. Drożdże dodać do ciepłej wody i dobrze wymieszać.
  2. Mąkę przesypać do miski, zmieszać z solą, wlać wodę i oliwę i całość wymieszać.
  3. Ciasto wyrobiać przez ok 5-7 minut, w miarę potrzeby podsypująć maką.
  4. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie przygotować farsz: Bakłażana pokroić w plasterki, posypać każdy solą z obu stron i odstwić.
  6. Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać masło i oliwę i podsmażyć cebulę przez ok 5-7 minut aż zmiękknie, przełożyć do miski.
  7. Kiełbasę pozbawić skórki, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, na której smażyła się cebula.
  8. Usmażoną kiełbasę odsączyc na ręczniku papierowym.
  9. Bakłażana wytrzeć z soli i soku, pokroić w kosteczkę.
  10. Patelnię wytrzeć ręcznikiem z tłuszczu po kiełbasie i dodać oliwę, rozgrzać i usmażyć na niej bakłażana na rumiano. Przed końcem smażenia lekko go posolić.
  11. Pomidory pozbawić skórki i gniazd nasiennych, pokroić w kosteczkę.
  12. Cebulę, kiełbasę, bakłażana i pomidory wymieszać.
  13. Mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę, dodać do warzyć wraz z oregano, wymieszać i całość doprawić solą i pieprzem.
  14. Ciasto podzielić na połowę, następnie każdą kulkę ponownie na połowę i potem każdą ćwiartkę znów na połowę ( jak chcecie mieć duże calzone) albo na 3 części jak chcecie mniejsze. Ja najpierw dzieliłam na dwa ale potem stwierdziłam, że jednak z mniejszymi wygodniej się obchodzi.
  15. Kulkę ciasta rozwałkować na okrąg (trzeba uważać, żeby nie rozwałkować za cienko na środku, krawędzie mogą być mocno rozwałkowane).
  16. Nafaszerowane calzone ciężko przenosić na blachę do pieczenia, więc ja robiłam tak – rozwałkowane ciasto składałam na pół, pod połówkę podkładałam cienką, plastikową deskę do krojenia i ponownie rozkładałam ciasto. Na połowie ciasta ( tę leżąca na desce) trzeba wyłożyć po 2-3 łyżki farszu, przykryć drugą połową i skleić boki zwijając w rulonik. W ten sposób calzone ląduje na desce i łatwo je przełożyć na blachę do pieczenia.
  17. Piec 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.
3.5.3208

 

calzone-z-baklazanem

Filed Under: Do szkoły, Na obiad Tagged With: bakłażan, cazone, do szkoły, kiełbasa, mozzarella

« Lody z matcha i jagodami
Ciastka migdałowe z malinami »

Comments

  1. Lukasz Toborek says

    14 lipca 2016 at 16:38

    Super przepis na pewno wypróbuje na dniach 😉 Nie mogę się już doczekać 😉

    Zapraszam do mnie po przepis na
    devolay z serem

    Odpowiedz
  2. Żaneta says

    16 lipca 2016 at 11:05

    Składniki kupione wczoraj wieczorem i dziś biorę się za gotowanie. Wygląda to bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 lipca 2016 at 14:25

      Daj znać jak smakowalo:)

      Odpowiedz
      • Żaneta says

        17 lipca 2016 at 18:34

        Raportuję, że calzone wyszło przepyszne. Dałam pierś z kurczaka zamiast kiełbasy i brakowało czegoś bardziej „wyraźnego”, ale i tak wpisuję w repertuar rodzinnych obiadów. Dziękuję! 🙂

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          18 lipca 2016 at 10:04

          Cieszę, się że Wam smakowało. Jednak kiełbaska ma to coś:)

          Odpowiedz
  3. Jaga says

    7 marca 2017 at 08:40

    Czy mogę mąkę pszenną zastąpić orkiszową??

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 marca 2017 at 09:39

      jak najbardziej

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress