Na chwilę wracają upały więc przyda się przepis na domowe lody. Podobno jednak tylko na chwilę bo słyszałam dziś, że czeka nas w tym roku jesień w lipcu. Szkoda bo tego upału i tak mamy w roku mało więc to trochę niesprawiedliwe. Mam nadzieję, że chociaż w sierpniu przygrzeje, tym bardziej, że wybieramy się na wakacje na Mazury. Więc szybko róbcie lody, no chyba że uważacie (trochę jak ja), że na lody zawsze jest dobry czas, niezależnie od pogody.
Jak wpadłam w sieci na lody z matcha i jagodami wiedziałam, że muszę je zrobić. Podobne połączenie smakowe ( z tym że to były borówki zamiast jagód) testowałam już w tych placuszkach, więc wiedziałam, że będzie dobrze. I było:) Pyszne, zdrowe orzeźwienie.
- ½ sporego avocado
- ½ puszki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka herbaty matcha (użyłam herbaty Moya matcha tradycyjna)
- 3 łyżki łyżki syropu ryżowego (albo z agawy albo miodu)
- sok z ½ limonki
- niecała szklanka jagód
- Jagody umieścić w małym garnku, dodać 1 i ½ łyżki syropu i zagotować. Gotować ok 10 minut, mieszając.
- Odstawić do przestygnięcia.
- W blenderze umieścić avocado, mleko kokosowe, matcha, resztę syropu oraz sok z limonki i całość dokładnie zmiksować.
- Foremki w ⅓ wypełnić jagodami i na wierzch wyłożyć zielony koktajl z avocado i zamrozić.
Inspiracja: blog „With food and love”
Dodaj komentarz