To kokosowe brownie jest kokosowe po trzykroć – bo na bazie mąki kokosowej z mlekiem i olejem kokosowym. Jednak mimo tej dawki kokosa i tak przede wszystkim smakuje czekoladą. I dobrze, bo to przecież brownie. Dwie tabliczki gorzkiej czekolady na wierzchu i kolejne pól na wierzchu. Brownie jest bezglutenowe i z opcją przerobienia na wegańskie – jajka trzeba zastąpić 4 łyżkami zmielonego siemienia lnianego, które trzeba dodać do mokrych składników. Brzmi zdrowo ale nadal to brownie, ciężkie, czekoladowe ciasto.
Kokosowe brownie
Prep time
Cook time
Total time
Bezglutenowe kokosowe brownie, na bazie mąki kokosowej, z dodatkiem mleka i oleju kokosowego.
Serves: 16
Ingredients
- 2 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady ( 2 do środka a pół na wierzch ciasta)
- 250 ml mleka kokosowego
- 4 czubate łyżki miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 jajka
- ¾ szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej (cornstarch)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- szczypta soli
Instructions
- W garnku zagrzać mleko kokosowe i rozpuścić w nim 2 czekolady a następnie zestawić z ognia i dodać olej i miód - wymieszać do rozpuszczenia.
- W misce wymieszać mąkę, skropię kukurydzianą, proszek, sodę i sól.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Czekoladę z mlekiem dodać do miski z mąką – szybko zmiksować całość, dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować.
- Do masy stopniowo dodawać pianę z białek delikatnie mieszając.
- Formę do pieczenia ( ja miałam taką 20x30 cm) natłuścić albo wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
- N wierzchu posypać pokrojonymi kawałkami czekolady.
- Piec 25 minut w 180 stopniach ( góra i dół).
- Przed pokrojeniem ostudzić.
lena says
Bardzo apetyczne ciasto:)
Monika says
O super! Córka ma alergie na mleko wiec przepisik już zapisuję. Dziękuję
Angie says
Takie ciacho to musi być dopiero pyszne;)
Moje Bistro says
Kokosowe i bez mąki pszennej, wygląda apetycznie 🙂
Ewelina says
Hej
Co mozna dodac zamiast jajek?
Pozdrawiam
cookingforemily says
Nie jestem specem od wegańskich wypieków:) może odwar z siemienia lnianego albo nasiona chia. Ostatnio też robiłam ciasto bez jajek gdzie były banany. Więc może spróbuj z bananem zrobić.
Noemi says
Zrobiłam!!! Trochę zmodyfikowalam. Dałam 1/3 mąki koko 1/3 migdalowej 1/3 orkiszowej z grubego przemialu. Posiekane migdały i orzechy. Pół szklanki śmietanki z mleka koko i pół greckiego jogurtu. uroslo! Trochę suche więc spokojnie mogłam dać nieco więcej płynu. Aaa i zamiast miodu ksylitol. A następnym razem dosypie mrożonych malin 🙂 <3
cookingforemily says
hhaaha to już w takim razie zupełnie inne ciasto:) ale cieszę się, że moje było inspiracja
Noemi says
Dużą inspiracją 🙂