Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kokosowe brownie

Kokosowe brownie

27 października 2015 by cookingforemily 10 komentarzy

kokosowe-brownie
To kokosowe brownie jest kokosowe po trzykroć – bo na bazie mąki kokosowej z mlekiem i olejem kokosowym. Jednak mimo tej dawki kokosa i tak przede wszystkim smakuje czekoladą. I dobrze, bo to przecież brownie. Dwie tabliczki gorzkiej czekolady na wierzchu i kolejne pól na wierzchu. Brownie jest bezglutenowe i z opcją przerobienia na wegańskie – jajka trzeba zastąpić 4 łyżkami zmielonego siemienia lnianego, które trzeba dodać do mokrych składników. Brzmi zdrowo ale nadal to brownie, ciężkie, czekoladowe ciasto.


5.0 from 1 reviews
Kokosowe brownie
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
25 min
Total time
45 min
 
Bezglutenowe kokosowe brownie, na bazie mąki kokosowej, z dodatkiem mleka i oleju kokosowego.
Serves: 16
Ingredients
  • 2 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady ( 2 do środka a pół na wierzch ciasta)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 4 czubate łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej (cornstarch)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • szczypta soli
Instructions
  1. W garnku zagrzać mleko kokosowe i rozpuścić w nim 2 czekolady a następnie zestawić z ognia i dodać olej i miód - wymieszać do rozpuszczenia.
  2. W misce wymieszać mąkę, skropię kukurydzianą, proszek, sodę i sól.
  3. Białka oddzielić od żółtek.
  4. Białka ubić na sztywną pianę.
  5. Czekoladę z mlekiem dodać do miski z mąką – szybko zmiksować całość, dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować.
  6. Do masy stopniowo dodawać pianę z białek delikatnie mieszając.
  7. Formę do pieczenia ( ja miałam taką 20x30 cm) natłuścić albo wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
  8. N wierzchu posypać pokrojonymi kawałkami czekolady.
  9. Piec 25 minut w 180 stopniach ( góra i dół).
  10. Przed pokrojeniem ostudzić.
3.3.3077

kokosowe-brownie

Related Posts

  • Ciasteczka z białą czekoladą i malinami

    Dziś będzie klasycznie - czyli ciastka z białą mąką i cukrem. Uwielbiam kombinować ze zdrowymi…

  • Brownie z fasoli

    Na pomysł zrobienia brownie z fasoli natknęłam  się w sieci już jakiś czas temu. I…

  • Czekoladki kokosowe ze śliwką

    Emilka wróciła z wakacji nad morzem gdzie była z dziadkami. Koniec diety lodowo-gofrowej, czas wrócić…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: bezglutenowe, brownie, czekolada, mąka kokosowa, mleko kokosowe, zdrowe słodycze

« Placki z kaszy quinoa ze szpinakiem i szczypiorkowym jogurtem
Kluski z jarmużem i ricottą zapiekane w pomidorowym sosie »

Comments

  1. lena says

    27 października 2015 at 20:31

    Bardzo apetyczne ciasto:)

    Odpowiedz
  2. Monika says

    27 października 2015 at 21:26

    O super! Córka ma alergie na mleko wiec przepisik już zapisuję. Dziękuję

    Odpowiedz
  3. Angie says

    29 października 2015 at 07:56

    Takie ciacho to musi być dopiero pyszne;)

    Odpowiedz
  4. Moje Bistro says

    31 października 2015 at 01:50

    Kokosowe i bez mąki pszennej, wygląda apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  5. Ewelina says

    16 lutego 2016 at 12:34

    Hej
    Co mozna dodac zamiast jajek?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 lutego 2016 at 12:47

      Nie jestem specem od wegańskich wypieków:) może odwar z siemienia lnianego albo nasiona chia. Ostatnio też robiłam ciasto bez jajek gdzie były banany. Więc może spróbuj z bananem zrobić.

      Odpowiedz
  6. Noemi says

    6 października 2016 at 15:10

    Zrobiłam!!! Trochę zmodyfikowalam. Dałam 1/3 mąki koko 1/3 migdalowej 1/3 orkiszowej z grubego przemialu. Posiekane migdały i orzechy. Pół szklanki śmietanki z mleka koko i pół greckiego jogurtu. uroslo! Trochę suche więc spokojnie mogłam dać nieco więcej płynu. Aaa i zamiast miodu ksylitol. A następnym razem dosypie mrożonych malin 🙂 <3

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 października 2016 at 15:50

      hhaaha to już w takim razie zupełnie inne ciasto:) ale cieszę się, że moje było inspiracja

      Odpowiedz
      • Noemi says

        7 października 2016 at 19:05

        Dużą inspiracją 🙂

        Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kokosowe babeczki brownie (bez glutenu i bez cukru) - Planeta Smaku pisze:
    6 września 2018 o 23:33

    […] Inspiracja Składniki na 9 szt.: […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress