Do zrobienia sernika z nerkowców zbierałam się już wielokrotnie, miałam zgromadzone mnóstwo przepisów, na które ci jakiś czas natykałam się w sieci, ale jakoś się nie składało do tej pory. Może nie do końca wierzyłam… Kilogram jagód w lodówce jednak skutecznie skłonił mnie do podjęcia wyzwania. I tak powstał ten sernik kokosowo-jagodowy na bazie nerkowców. I trochę kazał na siebie czekać przed spróbowaniem. Nerkowce się namacza, potem mrozi warstwy więc trochę się tu schodzi czasu. Ale pierwszy kęs już mnie upewnił, że było warto. Bardzo delikatny, lekko słodkawy, o bardzo delikatnym kokosowym smaku (olej i mąka). Świetne połączenie smaków. No i świetna konsystencja, najbardziej mi smakował na wpół zmrożony, przypominał semifreddo. Następnego dnia z lodówki też był ok ale jak nie macie akurat gości, którzy pochłoną cały sernik i robicie go do użytku domowego, to warto połowę zostawić w zamrażarce ( na później). I powiem Wam, że sernik z nerkowców to jest to. Co prawda to dość droga sprawa ( dużo orzechów, które są drogi, poza tym nie tani olej kokosowy i mąka kokosowa) i na pewno kaloryczna ale tak od czasu do czasu, na okazje sprawdzi się świetnie.
- SPÓD:
- 150 g orzechów włoskich
- 200 g miękkich daktyli ( jak będziecie mieć twarde to trzeba je wcześniej namoczyć na ok 10 minut we wrzątku)
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- ŚRODEK:
- 400 g nerkowców
- 3 łyżki syropu ryżowego ( lub z agawy)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sok z 1 limonki
- WIERZCH:
- 200 g jagód
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 40 g nerkowców
- 50 g mąki kokosowej
- 2 łyżki syropu ryżowego (lub z agawy)
- Nerkowce ( ze środka i z wierzchniej warstwy) namoczyć w wodzie, każde osobno, zalewając taką ilością wody, żeby pokryła orzechy.
- Odstawić na godzinę.
- Orzechy włoskie zblendować na drobno. Dodać daktyle i olej kokosowy i zmiksować ponownie aż masa się sklei.
- Formę do pieczenia ( ja użyłam okrągłej 22 cm formy) z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na spód formy wyłożyć masę i dokładnie, równo rozprowadzić po spodzie.
- Nerkowce ze środkowej warstwy umieścić razem z wodą, w której się moczyły, w blenderze i zmiksować na gładko.
- Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Wyłożyć na spód, równo rozprowadzić i wstawić do zamrażarki na godzinę.
- Jagody, orzechy razem z wodą, syrop i olej kokosowy umieścić w blenderze i zmiksować na gładko, stopniowo dodawać mąkę aż masa ją wchłonie i zgęstnieje.
- Wyłożyć wierzchnią warstwę i wstawić do zamrażarki na minimum godzinę.
- Przed pokrojeniem wyjąć ciasto i chwilę poczekać aż zmięknie. Można jeść na wpół zmrożone.
- Resztę ciasta można przechowywać w zamrażarce do późniejszego wykorzystania lub w lodówce do zjedzenia w przeciągu 2 dni.
Evi says
Wspaniały! Przekonuje mnie, że najwyższy czas, żebym i ja wzięła się za wegański sernik 🙂
funkia says
nabrałam ogromnej ochoty na ten sernik, skład ma ciekawy a wygląd obłędny, który może mnie w końcu zmotywować do działania. Pozdrawiam
cookingforemily says
naprawdę polecam! był świetny
Wjosna says
Idealny na lato😍