Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Wegański sernik kokosowo-jagodowy

Wegański sernik kokosowo-jagodowy

7 lipca 2016 by cookingforemily 4 komentarze

weganski-sernik-kokosowo-jagodowy

Do zrobienia sernika z nerkowców zbierałam się już wielokrotnie, miałam zgromadzone mnóstwo przepisów, na które ci jakiś czas natykałam się w sieci,  ale jakoś się nie składało do tej pory. Może nie do końca wierzyłam… Kilogram jagód w lodówce jednak skutecznie skłonił mnie do podjęcia wyzwania. I tak powstał ten sernik kokosowo-jagodowy na bazie nerkowców. I trochę kazał na siebie czekać przed spróbowaniem. Nerkowce się namacza, potem mrozi warstwy więc trochę się tu schodzi czasu. Ale pierwszy kęs już mnie upewnił, że było warto. Bardzo delikatny, lekko słodkawy, o bardzo delikatnym kokosowym smaku (olej  i mąka). Świetne połączenie smaków. No i świetna konsystencja, najbardziej mi smakował na wpół zmrożony, przypominał semifreddo. Następnego dnia  z lodówki też był ok ale jak nie macie akurat gości, którzy pochłoną cały sernik i robicie go do użytku domowego, to warto połowę zostawić w zamrażarce ( na później). I powiem Wam, że sernik z nerkowców to jest to. Co prawda to dość droga sprawa ( dużo orzechów, które są drogi, poza tym nie tani olej kokosowy i mąka kokosowa) i na pewno kaloryczna ale tak od czasu do czasu, na okazje sprawdzi się świetnie.

weganski-sernik-kokosowo-jagodowy

5.0 from 3 reviews
Wegański sernik kokosowo-jagodowy
 
Drukuj
Prep time
2 godzin
Cook time
Total time
2 godzin
 
Trójwarstwowy, wegański sernik na bazie nerkowców o smaku kokosowo- jagodowym. Można go jeść na wpół zmrożony jak semifreddo.
Ingredients
  • SPÓD:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 200 g miękkich daktyli ( jak będziecie mieć twarde to trzeba je wcześniej namoczyć na ok 10 minut we wrzątku)
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • ŚRODEK:
  • 400 g nerkowców
  • 3 łyżki syropu ryżowego ( lub z agawy)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sok z 1 limonki
  • WIERZCH:
  • 200 g jagód
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 40 g nerkowców
  • 50 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki syropu ryżowego (lub z agawy)
Instructions
  1. Nerkowce ( ze środka i z wierzchniej warstwy) namoczyć w wodzie, każde osobno, zalewając taką ilością wody, żeby pokryła orzechy.
  2. Odstawić na godzinę.
  3. Orzechy włoskie zblendować na drobno. Dodać daktyle i olej kokosowy i zmiksować ponownie aż masa się sklei.
  4. Formę do pieczenia ( ja użyłam okrągłej 22 cm formy) z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Na spód formy wyłożyć masę i dokładnie, równo rozprowadzić po spodzie.
  6. Nerkowce ze środkowej warstwy umieścić razem z wodą, w której się moczyły, w blenderze i zmiksować na gładko.
  7. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Wyłożyć na spód, równo rozprowadzić i wstawić do zamrażarki na godzinę.
  8. Jagody, orzechy razem z wodą, syrop i olej kokosowy umieścić w blenderze i zmiksować na gładko, stopniowo dodawać mąkę aż masa ją wchłonie i zgęstnieje.
  9. Wyłożyć wierzchnią warstwę i wstawić do zamrażarki na minimum godzinę.
  10. Przed pokrojeniem wyjąć ciasto i chwilę poczekać aż zmięknie. Można jeść na wpół zmrożone.
  11. Resztę ciasta można przechowywać w zamrażarce do późniejszego wykorzystania lub w lodówce do zjedzenia w przeciągu 2 dni.
3.5.3208

weganski-sernik-kokosowo-jagodowy


Letnie owoce 2

Related Posts

  • Sernik jogurtowy na zimno z czarną porzeczką

    Dziś, wspominany w ostatnim poście, sernik jogurtowy na zimno z wykorzystaniem  marmolady z czarnej porzeczki,…

  • Ciasteczka z białą czekoladą i malinami

    Dziś będzie klasycznie - czyli ciastka z białą mąką i cukrem. Uwielbiam kombinować ze zdrowymi…

  • Wytrawny sernik z cukinią

    Czuję, że w tym roku cukinia, mimo sezonu, nie jest odpowiednio eksponowana na blogu. W…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: jagody, nerkowce, raw, sernik, wegańskie

« Placuszki z nerkowców z malinami
Lody z matcha i jagodami »

Comments

  1. Evi says

    8 lipca 2016 at 21:39

    Wspaniały! Przekonuje mnie, że najwyższy czas, żebym i ja wzięła się za wegański sernik 🙂

    Odpowiedz
  2. funkia says

    9 lipca 2016 at 11:05

    nabrałam ogromnej ochoty na ten sernik, skład ma ciekawy a wygląd obłędny, który może mnie w końcu zmotywować do działania. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 lipca 2016 at 20:19

      naprawdę polecam! był świetny

      Odpowiedz
  3. Wjosna says

    15 maja 2019 at 08:59

    Idealny na lato😍

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress