Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Wegański sernik kokosowo-jagodowy

Wegański sernik kokosowo-jagodowy

7 lipca 2016 by cookingforemily 4 komentarze

weganski-sernik-kokosowo-jagodowy

Do zrobienia sernika z nerkowców zbierałam się już wielokrotnie, miałam zgromadzone mnóstwo przepisów, na które ci jakiś czas natykałam się w sieci,  ale jakoś się nie składało do tej pory. Może nie do końca wierzyłam… Kilogram jagód w lodówce jednak skutecznie skłonił mnie do podjęcia wyzwania. I tak powstał ten sernik kokosowo-jagodowy na bazie nerkowców. I trochę kazał na siebie czekać przed spróbowaniem. Nerkowce się namacza, potem mrozi warstwy więc trochę się tu schodzi czasu. Ale pierwszy kęs już mnie upewnił, że było warto. Bardzo delikatny, lekko słodkawy, o bardzo delikatnym kokosowym smaku (olej  i mąka). Świetne połączenie smaków. No i świetna konsystencja, najbardziej mi smakował na wpół zmrożony, przypominał semifreddo. Następnego dnia  z lodówki też był ok ale jak nie macie akurat gości, którzy pochłoną cały sernik i robicie go do użytku domowego, to warto połowę zostawić w zamrażarce ( na później). I powiem Wam, że sernik z nerkowców to jest to. Co prawda to dość droga sprawa ( dużo orzechów, które są drogi, poza tym nie tani olej kokosowy i mąka kokosowa) i na pewno kaloryczna ale tak od czasu do czasu, na okazje sprawdzi się świetnie.

weganski-sernik-kokosowo-jagodowy

5.0 from 3 reviews
Wegański sernik kokosowo-jagodowy
 
Drukuj
Prep time
2 godzin
Cook time
Total time
2 godzin
 
Trójwarstwowy, wegański sernik na bazie nerkowców o smaku kokosowo- jagodowym. Można go jeść na wpół zmrożony jak semifreddo.
Ingredients
  • SPÓD:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 200 g miękkich daktyli ( jak będziecie mieć twarde to trzeba je wcześniej namoczyć na ok 10 minut we wrzątku)
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • ŚRODEK:
  • 400 g nerkowców
  • 3 łyżki syropu ryżowego ( lub z agawy)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sok z 1 limonki
  • WIERZCH:
  • 200 g jagód
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 40 g nerkowców
  • 50 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki syropu ryżowego (lub z agawy)
Instructions
  1. Nerkowce ( ze środka i z wierzchniej warstwy) namoczyć w wodzie, każde osobno, zalewając taką ilością wody, żeby pokryła orzechy.
  2. Odstawić na godzinę.
  3. Orzechy włoskie zblendować na drobno. Dodać daktyle i olej kokosowy i zmiksować ponownie aż masa się sklei.
  4. Formę do pieczenia ( ja użyłam okrągłej 22 cm formy) z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Na spód formy wyłożyć masę i dokładnie, równo rozprowadzić po spodzie.
  6. Nerkowce ze środkowej warstwy umieścić razem z wodą, w której się moczyły, w blenderze i zmiksować na gładko.
  7. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Wyłożyć na spód, równo rozprowadzić i wstawić do zamrażarki na godzinę.
  8. Jagody, orzechy razem z wodą, syrop i olej kokosowy umieścić w blenderze i zmiksować na gładko, stopniowo dodawać mąkę aż masa ją wchłonie i zgęstnieje.
  9. Wyłożyć wierzchnią warstwę i wstawić do zamrażarki na minimum godzinę.
  10. Przed pokrojeniem wyjąć ciasto i chwilę poczekać aż zmięknie. Można jeść na wpół zmrożone.
  11. Resztę ciasta można przechowywać w zamrażarce do późniejszego wykorzystania lub w lodówce do zjedzenia w przeciągu 2 dni.
3.5.3208

weganski-sernik-kokosowo-jagodowy
Letnie owoce 2

Related Posts

  • Sernik jogurtowy na zimno z czarną porzeczką

    Dziś, wspominany w ostatnim poście, sernik jogurtowy na zimno z wykorzystaniem  marmolady z czarnej porzeczki,…

  • Ciasteczka z białą czekoladą i malinami

    Dziś będzie klasycznie - czyli ciastka z białą mąką i cukrem. Uwielbiam kombinować ze zdrowymi…

  • Wytrawny sernik z cukinią

    Czuję, że w tym roku cukinia, mimo sezonu, nie jest odpowiednio eksponowana na blogu. W…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: jagody, nerkowce, raw, sernik, wegańskie

« Placuszki z nerkowców z malinami
Lody z matcha i jagodami »

Comments

  1. Evi says

    8 lipca 2016 at 21:39

    Wspaniały! Przekonuje mnie, że najwyższy czas, żebym i ja wzięła się za wegański sernik 🙂

    Odpowiedz
  2. funkia says

    9 lipca 2016 at 11:05

    nabrałam ogromnej ochoty na ten sernik, skład ma ciekawy a wygląd obłędny, który może mnie w końcu zmotywować do działania. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 lipca 2016 at 20:19

      naprawdę polecam! był świetny

      Odpowiedz
  3. Wjosna says

    15 maja 2019 at 08:59

    Idealny na lato😍

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress