Pamiętacie z dzieciństwa zupy owocowe? Myślę dość popularne w tej epoce bo tanie, sezonowe, proste i na słodko ( co dzieci lubią). U nas najczęściej mama robiła truskawkową z makaronem i wiśniową z dodatkiem słodkiej śmietanki. Naszła mnie ochota na taką zupę ale postanowiłam wykorzystac jagody, bo sezon na nie się kończy. Moja zupa jagodowa pachnie cynamonem i kardamonem i dodałam do niej mleczka kokosowego. Karadmonu i mleka kokosowego nie pamiętam z dzieciństwa ale pasowały mi do jagód, więc wyszła trochę bardziej nowoczesna wersja zupy owocowej. Ja ugotowałam do niej też makaron, ale myślę, że pasowałby też ryż jaśminowy. Zupa do zjedzenia na ciepło jak też na słodko. A sezon na jagody mija…
Ja swoją zupę posypałam płatkami kokosowymi, ale potem tego żałowałam bo ich konsystencja nie pasowała do zupy, więc nie polecam
- ½ kg jagód
- 1 łyżka (lub więcej) syropu ryżowego (lub z agawy lub miodu)
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- ½ szklanki mleka kokosowego
- opcjonalnie do podania: makaron, ryż jaśminowy
- Przebrane i umyte jagody umieścić w garnku, podlać kilkoma łyżkami wody i zagotować.
- Gotować ok 10 minut, dodać kardamon, cynamon i syrop.
- Ciepłe albo ostudzone podawać polane już na talerzu mlekiem kokosowym.
- Można podać też z ryżem jaśminowym albo makaronem
kasiac says
pamiętam taką zupę! Ja teraz najczęściej robię wiśniową. Ale wersja jagodowa z kardamonem na pewno by mi zasmakowała!
Kasia Sarna says
w tym roku zaczęłam jeść zupy owocowe 🙂
apetyczny przepis! zjadłabym z makaronem
cookingforemily says
Trochę późny debiut. Pewnie dla większości to danie z dziecinstwa i szkolnych stolowek. Ale zawsze lepiej późno niż wcale 🙂 smacznego
Kasia says
Taka nowoczesna wersja zupy na słodko bardzo mi odpowiada!
A mleczko kokosowe zapowiada się smakowicie…
🙂
Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci’ na Mikserze.
Kasia
http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl