Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu, to od razu pomyślałabym „oho, pewnie i bez smaku” więc rozumiem Waszą podejrzliwość. Spieszę więc zapewnić, że to ciasto bananowe wcale takie nie jest:) Zamiast mąki są mielone migdały, więc nadaje się ono dla osób na diecie bez glutenu a tłuszcz nie jest potrzebny bo są tam banany, które nadają ciastu odpowiednią konsystencję. Banany też są słodkie więc poza nimi jest tam niewiele cukru. Spokojnie można więc polecić je też osobom szukającym przepisu na dietetyczne ciasto. Ciasto zdrowe, smaczne ( naprawdę!:) i bajecznie proste. Ja lubię polane jogurtem naturalnym ale Ci, którzy dość będą mieli tej zdrowości mogą spróbować z gęstą śmietaną.
- 250 g zmielonych migdałów
- 2 jajka
- 110g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 banany
- sok z ½cytryny
- 2 łyżeczki extraktu z wanili
- 100 g płatków migdałowych do posypania
- jogurt naturalny do podania
- Wysmarować tłuszczem (masło) formę do ciasta ( ja miałam taką jak na tartę).
- Ubić mikserem jajka kilka minut aż będą białe, dodać cukier, wanilię, proszek do pieczenia i migdały. Roznieść widelcem banany na miazgę, dodać do masy. Wyłożyć na formę i posypać płatkami migdałowymi.
- Piec ok. 40 min w 180 stopniach.
- Proponuję podawać polane jogurtem naturalnym.

Najprostsze i najpyszniejsze ciasto jakie samej udalo mi sie zrobic! A zawsze myslalam ze bezglutenowe ciasta sa trudne i srednio smaczne. W tym przypadku to absolutna nieprawda;) dzieki za przepis!!!
dzięki:)
Zrobilam to cudo i potwierdzam ze jest pyszne i mega proste w przygotowaniu! Zajelo mi 10 min pracy a dalo mega duzo satysfakcji 🙂 dzieki za ten przepis!
Ciasto przepyszne. wszyscy zjadacze byli zachwyceni. :). Kolejny przepis i kolejny sukces w kuchni.
Witam!
Dzisiaj wypróbuję ten przepis. Chciałabym jednak zapytać mniej więcej na jakie wymiary formy jest podana ilość składników?
Pozdrawiam,
Ja robiłam to w takiej klasycznej formie z Ikei do tart (okrągła, biała, ceramiczne) – Warstwa dość cienka, więc raczej na średnią formę to jest
ile dokładnie trzeba migdałów 2 szklanki to pół kg czy można zastąpić czymś innym migdały ?
Nie ważyłam tych migdałów ale pewnie wyjdzie koło 400-500 g. Ciasto możesz też zrobić z inną mąką ale będzie jej potrzeba mniej, a ile dokładnie to pewnie zależy od mąki. Tylko cały urok tego ciasta jest własnie w tych migdałach…
W przepisie brak info o cytrynie , ja dodałam do ciasta bo to logiczne, a może do rozgniecionych bananów by nie straciły koloru ? Piecze się 🥧