Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

16 lipca 2014 by cookingforemily 9 komentarzy

ciasto banan migdal Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym „oho, pewnie i bez smaku” więc rozumiem Waszą podejrzliwość. Spieszę więc zapewnić, że to ciasto bananowe wcale takie nie jest:) Zamiast mąki są mielone migdały, więc nadaje się ono dla osób na diecie bez glutenu a tłuszcz nie jest potrzebny bo są tam banany, które nadają ciastu odpowiednią konsystencję. Banany też są słodkie więc poza nimi jest tam niewiele cukru. Spokojnie można więc polecić je też osobom szukającym przepisu na dietetyczne ciasto. Ciasto zdrowe, smaczne ( naprawdę!:) i bajecznie proste. Ja lubię polane jogurtem naturalnym ale Ci, którzy dość będą mieli tej zdrowości mogą spróbować z gęstą śmietaną.

 

4.5 from 2 reviews
Migdałowe ciasto bananowe, bez mąki i tłuszczu
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
40 min
Total time
50 min
 
Bananowe ciasto, bez tłuszczu, z migdałami zamiast mąki. Podawać z jogurtem.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 8
Ingredients
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 110g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 banany
  • sok z ½cytryny
  • 2 łyżeczki extraktu z wanili
  • 100 g płatków migdałowych do posypania
  • jogurt naturalny do podania
Instructions
  1. Wysmarować tłuszczem (masło) formę do ciasta ( ja miałam taką jak na tartę).
  2. Ubić mikserem jajka kilka minut aż będą białe, dodać cukier, wanilię, proszek do pieczenia i migdały. Roznieść widelcem banany na miazgę, dodać do masy. Wyłożyć na formę i posypać płatkami migdałowymi.
  3. Piec ok. 40 min w 180 stopniach.
  4. Proponuję podawać polane jogurtem naturalnym.
3.2.1311

ciasto banan migdal2

Related Posts

  • Ciasto migdałowe z gruszkami, bez mąki i tłuszczu

    Na większości blogów panoszą się baby, serniki i mazurki. Ja nie mam typowo świątecznej propozycji…

  • Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki

    Moja mama narzeka, że nie ma w tym roku jagód a jak już są to…

  • Ciasto z rabarbarem i migdałami

    Lubię w ciastach zastępować część albo całość mąki zmielonymi migdałami. Ciasta nabierają wtedy takiej ciężkiej,…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: banany, bezglutenowe, ciasto, migdały

« Kotleciki z bobu i ziemniaków
Pierożki z kaszą jaglaną, twarogiem i czarnuszką »

Comments

  1. agu says

    24 lipca 2014 at 21:26

    Najprostsze i najpyszniejsze ciasto jakie samej udalo mi sie zrobic! A zawsze myslalam ze bezglutenowe ciasta sa trudne i srednio smaczne. W tym przypadku to absolutna nieprawda;) dzieki za przepis!!!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 lipca 2014 at 22:03

      dzięki:)

      Odpowiedz
  2. agu says

    25 lipca 2014 at 11:21

    Zrobilam to cudo i potwierdzam ze jest pyszne i mega proste w przygotowaniu! Zajelo mi 10 min pracy a dalo mega duzo satysfakcji 🙂 dzieki za ten przepis!

    Odpowiedz
  3. Alina T says

    9 lutego 2015 at 23:35

    Ciasto przepyszne. wszyscy zjadacze byli zachwyceni. :). Kolejny przepis i kolejny sukces w kuchni.

    Odpowiedz
  4. O. says

    28 kwietnia 2017 at 09:54

    Witam!
    Dzisiaj wypróbuję ten przepis. Chciałabym jednak zapytać mniej więcej na jakie wymiary formy jest podana ilość składników?
    Pozdrawiam,

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 kwietnia 2017 at 14:00

      Ja robiłam to w takiej klasycznej formie z Ikei do tart (okrągła, biała, ceramiczne) – Warstwa dość cienka, więc raczej na średnią formę to jest

      Odpowiedz
  5. ab says

    4 listopada 2017 at 15:25

    ile dokładnie trzeba migdałów 2 szklanki to pół kg czy można zastąpić czymś innym migdały ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 listopada 2017 at 19:02

      Nie ważyłam tych migdałów ale pewnie wyjdzie koło 400-500 g. Ciasto możesz też zrobić z inną mąką ale będzie jej potrzeba mniej, a ile dokładnie to pewnie zależy od mąki. Tylko cały urok tego ciasta jest własnie w tych migdałach…

      Odpowiedz
  6. BokuFraTheo says

    22 listopada 2020 at 12:09

    W przepisie brak info o cytrynie , ja dodałam do ciasta bo to logiczne, a może do rozgniecionych bananów by nie straciły koloru ? Piecze się 🥧

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress