Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Placki z jarmużem i serkiem wiejskim

Placki z jarmużem i serkiem wiejskim

19 maja 2017 by cookingforemily 3 komentarze

placki-z-jarmuzem-serkiem-wiejskim

Umknął mi ten przepis w książce „Plenty more” Ottholenghiego-  taki dość niepozorny, bez zdjęcia. Wpadłam na niego niedawno, szukajac inspiracji obiadowych z jarmużem, którego mi zostały w lodówce dwie garście. A że miałam też serek wiejscki no to przepis był idealny. Rzeczywiście to dość niepozorne, codzienne danie ale bardzo smaczne. Lubię takie proste dania. Te placki z jarmużem to idealnie danie jak zostanie Wam resztka jarmużu, ale myślę, że można go teżspokojnie zastąpić szpinakiem.

Ale teraz już czas przerzucić się chyba na szparagi:) jeszcze w tym roku nie gotowałam a czas najwyższy. Co ostatnio robiliście dobrego ze szparagami? szukam inspiracji.

placki-z-jarmuzem-serkiem-wiejskim

5.0 from 1 reviews
Placki z jarmużem i serkiem wiejskim
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
15 min
Total time
30 min
 
Placki z jarmużem z dodatkiem serka wiejskiego
Author: www.cookinngforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
  • 50 g jarmużu - bez łodyżek, same liście, umyty i posiekany
  • 170 g mąki
  • ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 80 g masła
  • 150 g serka wiejskiego
  • dwie łyżeczki posiekanego koperku
  • sól
  • olej/olej kokosowy do smażenia
  • SOS: jogurtowy ( jogurt, sos z cytryny, sól, pieprz, ewentualnie chilli, albo jakieś zioła)
Instructions
  1. Jarmuż zblanszoać przez minutę w goującej się wodzie albo podgotować na parze przez około 2 minuty. Odcisnąć z wody i w razie koniecznoście jeszcze drobniej posiekać.
  2. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i ½ łżeczki soli- całość wymieszać.
  3. Jajka odzielić od żółtek.
  4. Do miski z mąką dodać żółtka i mleko, stopione masło i wymieszać( zmiksować) ciasto.
  5. Białka ubić na pianę,
  6. DO ciasta wmieszać jarmuż, posiekany koperek i serek wiejscki a na koniec delikatnie dodać stopniowo pianę z białek.
  7. Smażyć na patelni z obu stron na rumiano.
  8. Podawać ciepłe z sosem jogurtowym
3.5.3226

 

Related Posts

  • Placki ziemniaczane z jarmużem i kiebłasą

    Mam trochę kłopot z jarmużem. Wiem, że modny, wiem że zdrowy (wapń, żelazo, witamina K,…

  • Pesto z jarmużu

    Pisałam przy okazji tych placków, że mam trochę jarmużowy problem, i dzieliłam się wtedy moim…

  • Śniadaniowe placuszki dyniowe

    Jeżeli lubicie siebie (lub innych) rozpieszczać śniadaniowo, to jest zdecydowanie propozycja dla Was: lekkie, bardzo…

Filed Under: Do szkoły, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: jarmuż, placki, serek wiejscki, w 30 minut, wegetariańskie

« Gofry ze szpinakiem i truskawkami
Florentynki z kaszą gryczaną, żurawiną i czekoladą »

Comments

  1. Cukry Proste says

    19 maja 2017 at 17:36

    Oj, chyba by mi posmakowały takie placuchy:)

    Odpowiedz
  2. Krysia says

    22 maja 2017 at 09:49

    My także lubimy jarmuż! Często włączamy go w nasze posiłki! Ma wiele właściwości odżywczych. Cenne dla zdrowia witaminy i minerały dodadzą energii na cały dzień!

    Odpowiedz
  3. Majka says

    10 czerwca 2017 at 16:17

    Przepyszne, zjedliśmy z sosem czosnkowym ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress