Umknął mi ten przepis w książce „Plenty more” Ottholenghiego- taki dość niepozorny, bez zdjęcia. Wpadłam na niego niedawno, szukajac inspiracji obiadowych z jarmużem, którego mi zostały w lodówce dwie garście. A że miałam też serek wiejscki no to przepis był idealny. Rzeczywiście to dość niepozorne, codzienne danie ale bardzo smaczne. Lubię takie proste dania. Te placki z jarmużem to idealnie danie jak zostanie Wam resztka jarmużu, ale myślę, że można go teżspokojnie zastąpić szpinakiem.
Ale teraz już czas przerzucić się chyba na szparagi:) jeszcze w tym roku nie gotowałam a czas najwyższy. Co ostatnio robiliście dobrego ze szparagami? szukam inspiracji.
- 50 g jarmużu - bez łodyżek, same liście, umyty i posiekany
- 170 g mąki
- ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 80 g masła
- 150 g serka wiejskiego
- dwie łyżeczki posiekanego koperku
- sól
- olej/olej kokosowy do smażenia
- SOS: jogurtowy ( jogurt, sos z cytryny, sól, pieprz, ewentualnie chilli, albo jakieś zioła)
- Jarmuż zblanszoać przez minutę w goującej się wodzie albo podgotować na parze przez około 2 minuty. Odcisnąć z wody i w razie koniecznoście jeszcze drobniej posiekać.
- Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i ½ łżeczki soli- całość wymieszać.
- Jajka odzielić od żółtek.
- Do miski z mąką dodać żółtka i mleko, stopione masło i wymieszać( zmiksować) ciasto.
- Białka ubić na pianę,
- DO ciasta wmieszać jarmuż, posiekany koperek i serek wiejscki a na koniec delikatnie dodać stopniowo pianę z białek.
- Smażyć na patelni z obu stron na rumiano.
- Podawać ciepłe z sosem jogurtowym
Cukry Proste says
Oj, chyba by mi posmakowały takie placuchy:)
Krysia says
My także lubimy jarmuż! Często włączamy go w nasze posiłki! Ma wiele właściwości odżywczych. Cenne dla zdrowia witaminy i minerały dodadzą energii na cały dzień!
Majka says
Przepyszne, zjedliśmy z sosem czosnkowym ?