Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Gofry ze szpinakiem i truskawkami

Gofry ze szpinakiem i truskawkami

9 maja 2017 by cookingforemily 9 komentarzy

gofry-ze-szpinakiem

To mój eksperyment jeszcze z weekendu majowego, miałam więcej czasu no i byłam u mamy, która dysponuje gofrownicą, więc postanowiłam zrobić na śniadanie gofry ze szpinakiem. To, że szpinak się dobrze sprawdza dodany do ciasta przetestowałam już w tych szpinakowych naleśnikach i tak jak w tamtym przepisie tak i tu, szpinak lekko zabarwił ciasto, nie wpływając prawie na smak. My  zjedliśmy je rozmrożonymi truskawkami. Tęsknota za prawdziwą wiosną jest już bardzo silna więc zanim przyjdzie czas na prawdziwe truskawki, mam nadzieje dojrzewające w promieniach ciepłego słońca, to oszukujemy się mrożonkami. Ciasto powstało z płatków owsianych, mąki gryczanej i jogurtu. Posłodziłam je lekko stewią, chociaż za jej smakiem nie przepadam, więc możecie użyć dowolnego słodzika (albo i nie).

Ja tymczasem robię sobię krótką przerwę i lecę odwiedzić moje ukochane miasto – Paryż, liczę na to, że oni już mają wiosnę. Więc do usłyszenia w następnym tygodniu.

gofry-ze-szpinakiem


5.0 from 2 reviews
Gofry ze szpinakiem i truskawkami
 
Drukuj
Prep time
5 min
Cook time
20 min
Total time
25 min
 
Bezglutenowe gofry ze szpinakiem na bazie płatków owsianych i mąki gryczanej
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
  • 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowe w wersji GF)
  • 1 szklanka jogurtu
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 garście szpinaku
  • 3 łyżki stewii albo innego słodzika/cukru
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego + więcej do smarowania formy
Instructions
  1. Wszystkie składniki gofrów umieścić w blenderze kielichowym i dokładnie zmiksować przez kilka minut aż powstanie gładka, gęsta masa.
  2. Odstawić na 10-20 minut.
  3. Piec w gofrownicy wysmarowanej olejem kokosowym.
  4. Można podawać z ulubionymi dodatkami – my zjedliśmy z rozmrożonymi truskawkami.
3.5.3226

gofry-ze-szpinakiem

Related Posts

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Gofry gryczane

    Ostatnio u mnie króluje mąka orkiszowa - z powodzeniem zastępują nią mąkę pszenną we wszystkich…

  • Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami

    Zdrowsza wersja amerykańskiego klasyka czyli mac and cheese. Makaronowa zapiekanka z sosem serowym, brokułami i…

Filed Under: Bezglutenowe, Dla najmłodszych, Do szkoły, Na śniadanie Tagged With: bezglutenowe, danie dla dzieci, gofry, mąka gryczana, płatki owsiane, szpinak, truskawki

« Kakaowo-kokosowe ciastka owsiane z rodzynkami
Placki z jarmużem i serkiem wiejskim »

Comments

  1. Majka says

    9 maja 2017 at 10:40

    Mmm, zapowiada się super ? A już miałam robić naleśniki marchewkowe… Przyjemności na wyjeździe, przywieź nam coś pysznego! ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 maja 2017 at 11:41

      zróbi to i to:)

      Odpowiedz
  2. Alina says

    10 maja 2017 at 10:10

    Ciekawe połączenie ten szpinak z truskawkami. Ale chyba się skusze. Jadłam kiedyś ciasto leśne runo, było ze szpinakiem i pestkami granatu. W sobotę wyciągnę mojego starego dezala i spróbuje je zrobić. Zobaczymy jak mi wyjdzie. Udanego wyjazdu, może podpatrzysz tam coś smakowitego.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 maja 2017 at 12:08

      smakowitego tam jest bardzo dużo, ale niestety zwykle ciężkie z dużą ilością masła i śmietany:) więc po powrocie raczej dieta się szykuje;)

      Odpowiedz
  3. P. says

    10 maja 2017 at 12:12

    A jakiej gofrownicy używasz??
    Bo zamierzam kupić, a na rynku tego pełno..

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 maja 2017 at 11:40

      Oj ja mam taką gofrownicę, która pamięta jeszcze świetność madonny i michela jacksona:)) stara, ciężka cegła ale działa i ma się świetnie od lat

      Odpowiedz
  4. sara says

    12 maja 2017 at 09:17

    Odważnie połączenie, ale takie właśnie lubię, więc z pewnością w weekend przetestuję na moim dezalu 🙂 Mąż będzie zaskoczony, bo zwykle jadamy gofry tradycyjnie, czyli z cukrem pudrem albo z bitą śmietaną i owocami.

    Odpowiedz
  5. Majka says

    14 maja 2017 at 19:22

    Zrobiłam. ☺ To nie moje pierwsze z płatków owsianych ale bardziej wzbogacone i są super! Zjedliśmy z jogurtem i świeżymi owocami.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Najlepsze dania ze szpinakiem dla dziecka! Międzynarodowy Dzień Szpinaku - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    27 marca 2019 o 15:23

    […] gofry ze szpinakiem cukier z łatwością zastąpicie dojrzałym bananem […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress