Dynia w połowie stycznia? Tak wiem, sezon dyniowy już minął. Ale prawda jest taka, że my jemy dynię do lutego albo i do marca. Tyle mniej więcej wytrzymują w piwnicy mojej mamy dynie zebrane z ogródka. A jak tych zabraknie to zostaje jeszcze zamrożone pure z dyni. Także nasz sezon na dynię trwa pół roku. Wy jak nie macie zamrożonego pure z dyni, to możecie ją jeszcdostać w sklepach, widuję ją czasem na półkach sklepowych. Warto ją zdobyć bo moje dzisiejsze danie warte jest jak najszybszego spróbowania:)
Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni to taka wariacja na temat tego makaronu z kremowym dyniowym sosem tylko w tym daniu postanowiłam sos nieco odchudzić (rosołek zamiast śmietany) i całość zapiec pod chlebowo-permezanową kruszonką. Mam nadzieję, że ten opis do Was przemawia, i poszukacie dyni w środku zimy:)
Żeby nie być gołosłownym powyżej zapasy dyniowe w piwnicy mojej mamy. Zdjęcie zrobione w listopadzie, więc w tym momencie są już one mocno przetrzebione ale zostało jeszcze kilka sztuk.
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok 1 kg dyni obranej ze skórki
- ½ litra wywaru warzywnego ( albo drobiowego)
- 150 g parmezanu
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- 400 g makaronu ( rigatoni)
- Posypka
- 1 ząbek czosnku
- 2 kromki pieczywa
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka oliwy
- 50 g parmezanu
- Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać a obraną dynię pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć cebulę - ma być miękka ale nie powinna zbrązowieć.
- Dodać posiekany czosnek, zamieszać, chwilę podsmażyć i dodać dynię.
- Całość zalać wywarem i gotować aż dynia zmięknie (ok 15-20 minut).
- W tym samym czasie ugotować też makaron, ale gotować kilka minut krócej niż w instrukcji na opakowaniu, żeby był twardawy.
- Sos zblendować, dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Dodać parmezan i wymieszać.
- Sos wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia do zapiekania.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni
- Chleb pokruszyć, czosnek posiekać.
- Do robota kuchennego dodać orzechy i rozdrobnić, następnie dodać chleb, czosnek i łyżkę oliwy oraz starty parmezan - zmiksować na kruszonkę.
- Posypać nią makaron i wstawić do pierkanika
- Zapiekać ok 20 minut.
agata says
Rewelacyjnie wygląda ta zapiekanka 🙂
Majka says
Właśnie w piątek rozkroiłam swoją ostatnią dynię 🙂 Puree w lodówce, ale obawiam się że za mało. Na szczęście mam jeszcze zamrożoną ?
Majka says
Wiem, nietypowa pora na to danie. Ale jako, że dynię bardzo lubię a uchowała się jeszcze w lodówce to zrobiłam. I strzał w 10-tkę. Danie niezwykle smaczne ?
cookingforemily says
ja też mam jeszcze zamrożone zapasy:)
i ten sos też mam zamrożony:))