Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni

Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni

22 stycznia 2018 by cookingforemily 4 komentarze

zapiekany-makaron-z-serowym-sosem-z-dyni

Dynia w połowie stycznia? Tak wiem, sezon dyniowy już minął. Ale prawda jest taka, że my jemy dynię do lutego albo i do marca. Tyle mniej więcej wytrzymują w piwnicy mojej mamy dynie zebrane z ogródka. A jak tych zabraknie to zostaje jeszcze zamrożone pure z dyni. Także nasz sezon na dynię trwa pół roku. Wy jak nie macie zamrożonego pure z dyni, to możecie ją jeszcdostać w sklepach, widuję ją czasem na półkach sklepowych. Warto ją zdobyć bo moje dzisiejsze danie warte jest jak najszybszego spróbowania:)

Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni to taka wariacja na temat tego makaronu z kremowym dyniowym sosem tylko w tym daniu postanowiłam sos nieco odchudzić (rosołek zamiast śmietany) i całość zapiec pod chlebowo-permezanową kruszonką. Mam nadzieję, że ten opis do Was przemawia, i poszukacie dyni w środku zimy:)

Żeby nie być gołosłownym powyżej zapasy dyniowe w piwnicy mojej mamy. Zdjęcie zrobione w listopadzie, więc w tym momencie są już one mocno przetrzebione ale zostało jeszcze kilka sztuk.

4.5 from 2 reviews
Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
40 min
Total time
55 min
 
Zapiekany pod chlebowo-parmezanową kruszonką makaron z serowym sosem z dyni.
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
Ingredients
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 1 kg dyni obranej ze skórki
  • ½ litra wywaru warzywnego ( albo drobiowego)
  • 150 g parmezanu
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 400 g makaronu ( rigatoni)
  • Posypka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kromki pieczywa
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 50 g parmezanu
Instructions
  1. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać a obraną dynię pokroić w kostkę.
  2. W garnku rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć cebulę - ma być miękka ale nie powinna zbrązowieć.
  3. Dodać posiekany czosnek, zamieszać, chwilę podsmażyć i dodać dynię.
  4. Całość zalać wywarem i gotować aż dynia zmięknie (ok 15-20 minut).
  5. W tym samym czasie ugotować też makaron, ale gotować kilka minut krócej niż w instrukcji na opakowaniu, żeby był twardawy.
  6. Sos zblendować, dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Dodać parmezan i wymieszać.
  7. Sos wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia do zapiekania.
  8. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
  9. Chleb pokruszyć, czosnek posiekać.
  10. Do robota kuchennego dodać orzechy i rozdrobnić, następnie dodać chleb, czosnek i łyżkę oliwy oraz starty parmezan - zmiksować na kruszonkę.
  11. Posypać nią makaron i wstawić do pierkanika
  12. Zapiekać ok 20 minut.
3.5.3229

zapiekany-makaron-z-serowym-sosem-z-dyni

 

Related Posts

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

  • Zapiekane muszle z dynią i serami

    Te muszle z dynią to klasyczny przykład eksperymentu kuchennego na zasadzie: mam to i to,…

  • 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku

    Dziś przepisy bardziej dla dorosłych bo na sałatki na wynos, które można zapakować do słoika…

Filed Under: Na obiad Tagged With: danie dla dzieci, dynia, makaron, parmezan, wegetariańskie, zapiekanka

« Naleśniki z kaszy manny
Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki »

Comments

  1. agata says

    22 stycznia 2018 at 10:04

    Rewelacyjnie wygląda ta zapiekanka 🙂

    Odpowiedz
  2. Majka says

    22 stycznia 2018 at 15:23

    Właśnie w piątek rozkroiłam swoją ostatnią dynię 🙂 Puree w lodówce, ale obawiam się że za mało. Na szczęście mam jeszcze zamrożoną ?

    Odpowiedz
  3. Majka says

    23 maja 2018 at 21:33

    Wiem, nietypowa pora na to danie. Ale jako, że dynię bardzo lubię a uchowała się jeszcze w lodówce to zrobiłam. I strzał w 10-tkę. Danie niezwykle smaczne ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 maja 2018 at 08:07

      ja też mam jeszcze zamrożone zapasy:)
      i ten sos też mam zamrożony:))

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress