Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Naleśniki z kaszy manny

Naleśniki z kaszy manny

20 stycznia 2018 by cookingforemily 7 komentarzy

Przez dłuższy czas naleśniki były u nas na cenzurowanym. Oczywiście eksperymentowałam z różnymi rodzajami mąki i nadzienia ale jakoś nie mogłam do nich przekonać Emilki. Twierdziła, że jej nie smakują a jak podrążyłam temat to okazało się, że nie chce ich jeść bo smakują inaczej niż w przedszkolu. Postanowiłam zrobić więc wersję jak najbardziej klasyczną z pszennej mąki i cóż, nie było wielkiego zdumienia jak okazało się, że te Emilce smakują. Teraz naleśniki wróciły do łask, i Emilka czasem o nie prosi ale zastrzega „tylko wiesz.. z tej niezdrowej mąki”. To trzecie najczęstsze śniadanie o które prosi, po jajku z sosikiem (czyli sadzonym) i swojej ulubionej białej owsiance.

Czujność Emilki w kwestii naleśników została uśpiona, zatem w zeszły weekend znów postanowiłam lekko poeksperymentować i zrobiłam naleśniki z kaszy manny. Są to naleśniki bez dodatku mąki, kaszę trzeba najpierw namoczyć w mleku, potem ją zmiksowałam z jajkami i już. Naleśniki wyszły delikatne i cieniutkie, Emilka nie protestowała i zjadła całą porcję. Nie zauważyła różnicy:) Ona swoje naleśniki najczęściej jada z odrobiną cukru (kokosowy albo trzcinowy) ja posmarowałam je konfuturami z fig. To był dobry początek dnia.


5.0 from 3 reviews
Naleśniki z kaszy mannej
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
15 min
Total time
25 min
 
Serves: 4
Ingredients
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 i ⅓ szklanki mleka (może być roślinne)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła ( roztopić)
  • 1 łyżeczka słodziwa ( u mnie syrop z agawy)
  • olej do smażenia - ja smażyłam na kokosowym
Instructions
  1. Kaszę zalać mlekiem, dobrze wymieszać i odstawić ( na minimum 30 minut - więc żeby rano nie trzeba było zbyt długo czekać na śniadanie to najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić na noc do lodówki).
  2. Do kaszy dodać jajka, rozpuszczone masło i słodziwo i całość zmiksować/wymieszać - ja robiłam to w blenderze kielichowym bo potem łatwo z niego nalewać ciasto na patelnię.
  3. Smażyć cienkie naleśniki na oleju.
3.5.3229

 

Related Posts

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Naleśniki z kaszy jaglanej i gryczanej. Bez nabiału, glutenu i jajek.

    Autorka bloga (My new roots), z którego zaczerpnęłam pomysł na te naleśniki nazwała je rewolucyjnymi.…

  • Gryczane naleśniki z avocado i jajkiem

    Gryczane naleśniki są popularne we Francji, ale tam składa się je nie w rulonik ale…

Filed Under: Na śniadanie Tagged With: naleśniki, śniadanie dla dziecka, szaka manna, wegetariańskie

« Kotlety ryżowe z marchewką
Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni »

Comments

  1. Majka says

    20 stycznia 2018 at 15:02

    Z kaszy manny to nasze ulubione ? Robimy je już od dawna ? Rewelacja!

    Odpowiedz
  2. Gosia says

    6 lutego 2018 at 20:56

    Witam, a zalewamy zimnym mlekiem!?☺

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 lutego 2018 at 23:28

      Tak, zimnym?

      Odpowiedz
  3. Beata says

    19 marca 2018 at 16:05

    Wydaje się być łatwe, a prawdopodobnie i tak mi nie wyjdzie. Postaram się przetestować.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 marca 2018 at 18:18

      są bardzo łatwe. trzymam kciuki:)

      Odpowiedz
      • Kacper says

        28 marca 2019 at 22:32

        A wie Pani że kasza manna jest z pszenicy? 😐

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          29 marca 2019 at 11:33

          tak wiem 🙂 to pytanie pewnie pod wpływem wpisu? tylko mi nie chodziło o to ze chciałam uniknąć pszenicy robiąc naleśniki z kaszy manny (nie jesteśmy na diecie bezglutenowej)- tylko o to, żeby rozszerzać horyzonty żywieniowe mojej córki, której nie smakowały żadne inne naleśniki jak te z przedszkola, więc klasyczne robione z mąki – a te jednak mają inny smak i jak też teksturę:)

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress