Dziś przepisy bardziej dla dorosłych bo na sałatki na wynos, które można zapakować do słoika i zjeść np. na lunch w pracy. Wiem, że teraz zima więc czas taki sobie na sałatki, lepiej pakować do słoika zupy, ale te sałatki akurat są dość pożywne, na bazie soczewicy, makaronu i warzyw strączkowych i dwie z nich można też zjeść na ciepło.
A po więcej przepisów na inne sałatki, na każdą okazję, zapraszam na mojego drugiego bloga: najlepszesalatki.pl
Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem
zdjęcie powyżej
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
½ ogórka
½ czerwonej cebuli
½ puszki ciecierzycy
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
garść sałaty
Na dno litrowego słoika wylać oliwę, sok z cytryny, dodać sól i pieprz, delikatnie zamieszać. Następnie układać warstwami, zaczynając od dołu: pokrojonego w plasterki ogórka, pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę, ciecierzycę, tuńczyka i wypełnić resztę sałatą. W pracy wyłożyć wszystko na talerz i wymieszać albo zajadać prosto ze słoika.
Sałatka makaronowa z pesto, pieczoną papryką i orzeszkami ziemnymi
3 łyżki pesto – ja użyłam pesto z jarmuży z tego przepisu
1 łyżka oliwy
100 g makaronu
1 czerwona papryka
garść orzeszków ziemnych
Z papryki wyciąć gniazda nasienne i upiec ją w piekarniku z opcją grill, przekręcając tak, żeby skórka się spiekła z każdej strony. Paprykę przełożyć do torebki foliowej. Po ostygnięciu zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Makaron ugotować. Orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu.
Pesto wymieszać z oliwą i wyłożyć na dno słoika. Na to wyłożyć makaron, paprykę i pokrojone orzeszki. Przed zjedzeniem całość dobrze wymieszać. Można jeść na zimno albo po podgrzaniu.
Jak latem robiłam przepis na makaron z bobem z sosem z nerkowców makaron z bobem z sosem z nerkowców tak bardzo mi posmakował ten kremowy, wegański sos z nerkowców, że w mojej głowie od razu zakiełkował przepis na danie z dynią i soczewicą z tym sosem. W sezonie zrobiłam więc taką sałatkę – z czarną soczewicą i dynią pieczoną z cebulką.
Sałatka z czarnej soczewicy z pieczoną dynią i sosem z nerkowców
3/4 szklanki czarnej soczewicy
1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
1 czerwona cebula
2 łyżki oliwy
sól,
garść natki pietruszki
sos z tego przepisu ale z połowy składników
Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przestudzić. Cebulę pokroić w piórka, przełożyć do miski razem z dynią, dodać oliwę i trochę soli – lekko przemieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, przełożyć na blachę dynię z cebulą i upiec ok 15- 20 min aż dynia będzie miękka. Natkę posiekać.
Sos przygotować – najlepiej go przenieść w oddzielnym małym słoiku.
W drugim słoiku ułożyć soczewicę, dynię, natkę. Przed podaniem wymieszać z sosem. Można jeść na zimno albo podgrzać.
marcelina says
Wszystkie chciałabym ze sobą zabrać, szczególnie makaronową i z czarnej soczewicy <3
cookingforemily says
Ja od tej makaronowej się chwilowo uzależniłam i robiłam ją w zeszłym tygodniu trzy razy pod rząd.
siostra says
potwierdzam – makaronowa rządzi
Karina says
Super pomysły na sałatki do pracy 🙂 Koniecznie wrzuć tą z tuńczykiem na konkurs tuńczyka princes, może uda się coś wygrać 🙂
miskem says
Nawet jest oddzielny dla bloggerów i moim zdaniem są lepsze nagrody od tego zwykłego
alina says
Nie mogę znaleźć w internecie tego dla bloggerów. Po wpisaniu tuńczyk princes pokazuje się tylko ten podstawowy.
micromacro says
a tam konkurs jaka to jest kopalnia przepisów i inspiracji!
ania says
Szkoda że już się zakończył bo ostatnio wpadłam na mega pomysł na danie…
monia says
świetne rozwiązanie na lunch do pracy. moje serce skradł przepis z tuńczykiem