Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Wegetariańskie / Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki

Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki

29 stycznia 2018 by cookingforemily 4 komentarze

zupa-zpiecz0nych-baklazanow-papryki

Mróz trochę odpuścił ale ciągle zupy są naszym ulubionym aktualnie rodzajem obiadu. Lubimy te ciężkie z dużą ilością składników ( jak np. niezawodna gulaszowa lub indyjska z ciecierzycą, kalafiorem i ziemniakami albo gołąbkowa ), które wystarczają z powodzeniem za cały obiad. Ale lubimy też lżejsze, warzywne zupy-krem, które idealnie sprawdzają się na kolację. Dziś taka właśnie zupa z pieczonych bakłażanów i papryki z dodatkiem pomidorów i orzechów. Bardzo gęsta i kremowa, z lekko przypieczonym smaczkiem, idelna z łyżką śmietany i chlebową grzanką. Robię takie zupy jesienią, gdzie wszystkie warzywa  (w tym świeże pomidory) lądują w piekarniku, ale teraz używam pomidorów z puszki.

zupa-zpiecz0nych-baklazanow-papryki


5.0 from 1 reviews
Zupa z pieczonej papryki i bakłażana
 
Drukuj
Prep time
45 min
Cook time
10 min
Total time
55 min
 
Gęsta zupa z pieczonej papryki i bakłażanów z dodatkiem orzechów włoskich i pasty tahini. Podana z parmezanową śmietaną
Author: Cooking for Emily
Serves: 5
Ingredients
  • 2 bakłażany
  • 4 papryki
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • duża garść orzechów włoskich
  • 1i ½ litra wywaru warzywnego (albo rosołku)
  • 1 puszka pomidorów w zalewie ( w sezonie na pomidory mozna użyć świeżych i należy je upiec razem z pozostałymi warzywami)
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania
  • 150 ml śmietany
  • kawałek ( ok 30 g) startego parmezanu
  • posiekana natka pietruszki albo bazylia
  • do posypania posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie)
  • grzanki skropione oliwą
Instructions
  1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
  2. Bakłażany pokroić na kawałki, przełożyć do miski, polać 5 łyżkami oliwy i wymieszać.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nią bakłażany.
  4. Papryki umyć, wykroić zielone szypułki i pozbawić gniazd nasiennych. Położyć na blasze, spodami do góry.
  5. Piec 30 minut, co jakiś czas mieszając bakłażany i przekręcając paprykę, żeby się opiekła z każdej strony - paprykę wyjąć i przełożyć do foliowej torebki. Bakłażany odstawić.
  6. Po 10-15 minutach jak papryka przestygnie wyjąć z torebki i zdjąć z niej skórkę.
  7. Skórka powinna gładko odchodzić ale jak nie będzie to nie trzeba się przejmować, wszystko i tak się zblenduje.
  8. Wszystkie składniki zupy (pieczone warzywa, rosół i resztę składników) umieścić w blenderze i zmiksować ( można też blenderem ręcznym). Ja to robiłam w 2 porcjach.
  9. Zupę przelać do garnka i zagotować, gotować ok 10 minut pod przykryciem. Doprawić solą i pieprze, w razie potrzeby
  10. Śmietanę wymieszać z tartym parmezanem i posiekaną natką/kolendrą.
  11. Zupę podawać ze śmietaną i pokruszonymi orzechami oraz grzankami polanymi oliwą.
3.5.3229

 

Related Posts

  • Zupa z pieczonej papryki i kalafiora

    Końcówka zimy to dla mnie zawsze ciężki czas..przygnębiający i bez energii. Wszystko szare, szara i…

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

  • Zupa gulaszowa z kluseczkami na zimne dni

    Winter is coming. Poczułam to bardzo wyraźnie. Przez chwilę można było udawać, że w tym…

Filed Under: Wegetariańskie, Zupy Tagged With: bakłażan, papryka, pomidory, wegetariańskie, zupa

« Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni
Krokiety z mięsem z rosołu »

Comments

  1. Majka says

    29 stycznia 2018 at 17:14

    Jest pyszna ☺️ To widać ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 stycznia 2018 at 20:52

      Taka właśnie jest:)

      Odpowiedz
  2. Majka says

    11 kwietnia 2018 at 15:54

    Zupka też zrobiona ☺️ Wyjątkowa! Dodatki mają tu kluczową rolę.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 kwietnia 2018 at 17:56

      Dodatki też na pewno, ale ja lubię chyba najbardziej w tej zupie ten jej przysmolony smaczek:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2022 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress