Sezon truskawkowy w pełni, już trochę się najadłam świeżymi owocami więc czas najwyższy na crumble z truskawkami. To najlepszy pomysł, jak już Wam się trochę truskawki przejedzą i będziecie mieć ochotę na coś innego, albo kiedy przeliczyliście się z ilością i trzeba coś nagle zrobić z kilogramem truskawek a nikt już nie ma siły więcej jeść. Zapieczenie ich pod kruszonką z dodatkiem płatków owsianych, masła i kremowego serka będzie najlepszym rozwiązaniem. Na ciepło najlepiej je zjeść z gałką lodów waniliowych a dnia następnego, jak coś zostanie, będzie to świetne danie na śniadanie, z dodatkiem jogurtu naturalnego. Szczególnie teraz, gdy upalnie i nie chce się jeść ciepłych śniadań.
- Kruszonka:
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki mąki
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 100 g masła
- 2 łyżki serka naturalnego ( typu twój smak)
- Poza tym
- ok 1 kg truskawek
- opcjonalnie - 2 łyżki cukru kokosowego, albo syropu z agawy
- Składniki kruszonki umieścić w misce i zagnieść palcami aż powstaną grudki, odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
- Truskawki umyć, wyszypułkować, większe podzielić na połówki, przełożyć do naczynia do zapiekania.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Na wierzch truskawek położyć kruszonkę ( jak zbije się w zbyt grube grudki to porozdzielać palcami).
- Piec ok 25 minut aż kruszonka się upiecze.
- Podawać z lodami waniliowymi lub jogurtem naturalnym.

Dodaj komentarz