Sezon truskawkowy zobowiązuje zatem zapraszam na pudding z tapioki z pieczonymi truskawkami. Dobry zarówno na deser jak i na słodkie śniadanie.. Pokochają go wielbiciele ryżu na mleku czy kaszy manny. Kremowy, delikatny, kojący. Truskawki to doskonały dodatek ale można tu użyć innych owoców lub jeść bez dodatków. Ja lubię na zimno ale pewnie znajdą się tacy co polubią na ciepło. Przełykanie tych małych kuleczek ma w sobie coś perwersyjnie przyjemnego, jak pękanie folii bąbelkowej.
Pudding z tapioki z pieczonymi truskawkami
Prep time
Cook time
Total time
Pyszny kremowy pudding z tapioki z dodatkiem pieczonych truskawek. Na deser lub na śniadanie. Pieczone truskawki można zastąpić świeżymi owocami.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
- ½ szklanki tapioki
- ¾ szklanki wody
- 2 i ½ szklanki mleka
- szczypta soli
- dwa jajka
- ⅓ szklanki cukru
- ½ kg truskawek
- łyżka brązowego cukru
Instructions
- Tapiokę zalać wodą i zostawić na 30 minut.
- Pozbawione szypułek i umyte truskawki wymieszać z cukrem i upiec z żaroodpornym naczyniu, w piekarnku nagrzanym do 170 stopni aż będą miękkie i puszczą sok – ok 15 minut.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z połową cukru za pomocą trzepaczki.
- Tapiokę przełożyć do garnka, dodać mleko, szczyptę soli i żółtka z cukrem, dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas przez ok 15 minut. Tapioka spęcznieje i całość zacznie gęstnieć.
- Białka ubić z resztą cukru. Dodawać do ubitych białek stopniowo 4 łyżki gorącej tapioki, mieszając, żeby zahartować białka.
- Przełożyć białka do reszty tapioki, gotować jeszcze ok 3 minut mieszając.
- Przełożyć do miseczek i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.Podawać z pieczonymi truskawkami z sokiem.
Dodaj komentarz