Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Pudding z tapioki z pieczonymi truskawkami

Pudding z tapioki z pieczonymi truskawkami

23 czerwca 2014 by cookingforemily Leave a Comment

pudding-z-tapioki

Sezon truskawkowy zobowiązuje zatem zapraszam na pudding z tapioki z pieczonymi truskawkami. Dobry zarówno na deser jak i na słodkie śniadanie.. Pokochają go wielbiciele ryżu na mleku czy kaszy manny. Kremowy, delikatny, kojący. Truskawki to doskonały dodatek ale można tu użyć innych owoców lub jeść bez dodatków. Ja lubię na zimno ale pewnie znajdą się tacy co polubią na ciepło. Przełykanie tych małych kuleczek ma w sobie coś perwersyjnie przyjemnego, jak pękanie folii bąbelkowej.

Pudding z tapioki z pieczonymi truskawkami
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
20 min
Total time
50 min
 
Pyszny kremowy pudding z tapioki z dodatkiem pieczonych truskawek. Na deser lub na śniadanie. Pieczone truskawki można zastąpić świeżymi owocami.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • ½ szklanki tapioki
  • ¾ szklanki wody
  • 2 i ½ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • dwa jajka
  • ⅓ szklanki cukru
  • ½ kg truskawek
  • łyżka brązowego cukru
Instructions
  1. Tapiokę zalać wodą i zostawić na 30 minut.
  2. Pozbawione szypułek i umyte truskawki wymieszać z cukrem i upiec z żaroodpornym naczyniu, w piekarnku nagrzanym do 170 stopni aż będą miękkie i puszczą sok – ok 15 minut.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z połową cukru za pomocą trzepaczki.
  4. Tapiokę przełożyć do garnka, dodać mleko, szczyptę soli i żółtka z cukrem, dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas przez ok 15 minut. Tapioka spęcznieje i całość zacznie gęstnieć.
  5. Białka ubić z resztą cukru. Dodawać do ubitych białek stopniowo 4 łyżki gorącej tapioki, mieszając, żeby zahartować białka.
  6. Przełożyć białka do reszty tapioki, gotować jeszcze ok 3 minut mieszając.
  7. Przełożyć do miseczek i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.Podawać z pieczonymi truskawkami z sokiem.
3.2.1311

 

Related Posts

  • Kokosowy pudding z tapioki

    Pudding z tapioki już się tu raz pojawił, to był sezon na truskawki więc oczywiście…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery, Na śniadanie, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, danie dla dzieci, deser, śniadanie dla dziecka, tapioka, truskawki, wegetariańskie

« Pesto ze szparagów do makaronu
Warzywne mini pizze na spodzie z polenty »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress