Uwielbiam ten sezon na truskawki od rana do wieczora. Codziennie schodzi nam łubianka truskawek. Zjadamy je na surowo, resztę przerabiam na koktajle i różne desery. Obowiązkowo codziennie do pracy mam słoik ze zdrowym drugim śniadaniem zawierającym truskawki. Ilość kombinacji jest tu nieograniczona. Dziś 3 pomysły na drugie śniadanie z truskawkami w słoiku– smoothie, pudding chia i jogurt z granolą. Teraz jest najlepszy czas- są tak okazałe i słodkie, że grzech się nimi nie objadać. Wznoszę toast słoikiem z truskawkami za Wasze zdrowie.
Smoothie anansowo-kokosowe z truskawkami (zdjęcie powyżej)
½ ananasa
150 ml mleczka kokosowego
1 banan
1 łyżeczka miodu albo syropu ryżowego ( lub z agawy)
dwie garście truskawek
Ananas, mleczko, banan i miód zmiksować.
4 truskawki pokroić w plasterki, wyłożyć nimi scianki słoika.
Do słoika wlać smoothie ananasowe.
Kielich blendera przepłukać, wrzucić truskawki i zmiksować.
Mus truskawkowy włożyć na wierzch.
———————————————————————————-
Jogurt z pieczonymi truskawkami i chrupiącą granolą
dwie garście truskawek
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki nasion (słonecznik i dynia, ja miałam taką mieszankę dodatkowo z orzeszkami piniowymi ale nie są one koniecznie)
1 łyżeczka oleju kokosowego
½ łyżeczki miodu
200 g jogurtu greckiego
Truskawki włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni..
W małym garnku rozuścić olej kokosowy i wymieszać go z miodem.
Do garnka z olejem i miodem przełożyć płatki i nasiona, dobrze obtoczyć.
Granolę przełożyć do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Granolę piec ok 10 minut, mieszając w tym czasie ze 2 razy.
Truskawki w sumie potrzebują ok 20 minut, żeby stały się miękkie i puściły sok.
Truskawki przełożyć na spód słoika a na nie wyłożyć jogurt.
Ja na potrzeby zdjęcia wyłożyłam granolę na wierzch ale jak będziecie zabierać słoik do na 2 śniadanie do pracy to granolę trzeba zapakować oddzielnie (żeby nie zmiękła pod wpływem jogurtu) i wymieszać tuż przed zjedzeniem.
——————————————————————————————
Cytrynowy pudding chia z płatkami owsianymi i truskawkami
3 łyżki nasion chia,
3 łyżki płatków owsianych
pół szklanki mleka ( u mnie migdałowe) + więcej
pół łyżeczki miodu ( lub inny słodki syrop)
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
dwie garście truskawek
Nasiona chia i płatki namoczyć na noc w mleku.
Rano dodać miód, skórkę i mleko do konsystencji gęstej śmietany.
Truskawki podzielić na pół.
Połowę pokroić na kawałki i wyłożyć na dno.
Na to wyłożyć pudding chia.
Resztę truskawek zmiksować i wyłożyć na wierzch.
Przed zjedzeniem całość przemieszać.
Milu says
Świetne pomysły 🙂
siostra says
mmmm słoiki na wagę złota
nietylkopasta.pl says
Wszystkie pyszne i piękne, ale wybrała bym trzecią propozycję
Natalie says
Wszystkie propozycje kuszą 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/