Dziś danie na wskroś jesienne- chlebowy pudding z dynią. Danie kojące, otulające i pachnące cynamonem. Kawałki pieczywa zanurzone w mieszance mleka, jajek i pure z dyni, z dużą ilością przypraw korzennych i odrobiną jabłka. Zapieczone pod warstewką cukru, podane z jogurtem lub śmietaną. Trzeba sobie jakoś radzić z tą jesienią.
Do przygotowania puddingu można wykorzystać kilkudniowe resztki chleba i bułki, więc jest to też danie w duchu no waste.
Pure z dyni warto przygotować więcej, i wykorzystać do innych jesiennych dań. Upieczcie od razu całą dynię, co prawda pure dość słabo przechowuje się w lodówce i szybko kwaśnieje ale można je poporcjować i pomrozić.
Jak posmakuje Wam to danie to spróbujcie koniecznie zapiekanej owsianki z dynią
Chlebowy pudding z dynią
Ingredients
- chleb lub bułka – tyle żeby po pokrojeniu w kostkę zapełniły 2 litrowe naczynie
- 1 i 1/2 litra mleka
- 1 szklanka pure z dyni
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru (brązowy, kokosowy) albo inne słodziwo np
syrop z agawy - 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/5 łyżeczki soli
- 1 jabłko
- 1 łyżka masła do posmarowania formy
- 3 łyżeczki brązowego cukru do posypania na wierzchu
Instructions
- Pieczywo pokroić w kostkę.
- W misce zmieszać cukier, przyprawy i sól.W drugiej misce zmieszać jajka z pure z dyni i mlekiem, dodać cukier z
przyprawami.Jabłko zetrzeć na tarce albo pokroić w drobną kostkę.Mieszanką zalać pokrojone pieczywo i wymieszać. Dodać jabłko i wymieszać. - Formę do pieczenia wysmarować masłem. Pieczywo przełożyć do formy do pieczenia, odstawić na 15 minut (ten etap można też wykonać poprzedniego dnia wieczorem i zostawiać pudding na noc w lodówce).
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Pudding posypać cukrem, wstawić do piekarnika i piec 40 minut.Podawać z jogurtem albo śmietaną.
Majka says
Cudowne 😍 Robiłam już różne puddingi, ale zawsze z pszennego pieczywa na drozdzach, zawsze smakowały. Nie napisałaś ile pieczywa tu dałaś. Myślę że resztka mojego chleba na zakwasie, do tego z dodatkiem dyni chyba się nada?! 😉
cookingforemily says
dzięki! ociekł mi pierwszy wiersz w składnikach, już dopisuje. myślę ze domowy chleb będzie dobrze smakowal
Monika says
Czy dorym rozwiązaniem będzie bułka lub rogale maślane?
cookingforemily says
tak, zdecydowanie, będzie delikatniej i bardziej dekadencko:) każde pieczywo pszenne się nada