Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Chlebowy pudding z dynią

Chlebowy pudding z dynią

23 października 2019 by cookingforemily 4 komentarze

chlebowy pudding z dynia

Dziś danie na wskroś jesienne- chlebowy pudding z dynią. Danie kojące, otulające i pachnące cynamonem. Kawałki pieczywa zanurzone w mieszance mleka, jajek i pure z dyni, z dużą ilością przypraw korzennych i odrobiną jabłka. Zapieczone pod warstewką cukru, podane z jogurtem lub śmietaną. Trzeba sobie jakoś radzić z tą jesienią.

chlebowy pudding z dynia

Do przygotowania puddingu można wykorzystać kilkudniowe resztki chleba i bułki, więc jest to też danie w duchu no waste.

Pure z dyni warto przygotować więcej, i wykorzystać do innych jesiennych dań. Upieczcie od razu całą dynię, co prawda pure dość słabo przechowuje się w lodówce i szybko kwaśnieje ale można je poporcjować i pomrozić.

Jak posmakuje Wam to danie to spróbujcie koniecznie zapiekanej owsianki z dynią

chlebowy pudding z dynia

Chlebowy pudding z dynią

Prawdzie jesienne comfort food – chlebowy pudding z dynią i jabłkiem i dużą ilością cynamonu
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 15 mins
Cook Time 40 mins

Ingredients
  

  • chleb lub bułka – tyle żeby po pokrojeniu w kostkę zapełniły 2 litrowe naczynie
  • 1 i 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru (brązowy, kokosowy) albo inne słodziwo np
    syrop z agawy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy
  • 3 łyżeczki brązowego cukru do posypania na wierzchu

Instructions
 

  • Pieczywo pokroić w kostkę.
  • W misce zmieszać cukier, przyprawy i sól.
    W drugiej misce zmieszać jajka z pure z dyni i mlekiem, dodać cukier z
    przyprawami.
    Jabłko zetrzeć na tarce albo pokroić w drobną kostkę.
    Mieszanką zalać pokrojone pieczywo i wymieszać. Dodać jabłko i wymieszać.
  • Formę do pieczenia wysmarować masłem.
    Pieczywo przełożyć do formy do pieczenia, odstawić na 15 minut (ten etap można też wykonać poprzedniego dnia wieczorem i zostawiać pudding na noc w lodówce).
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Pudding posypać cukrem, wstawić do piekarnika i piec 40 minut.
    Podawać z jogurtem albo śmietaną.
chlebowy pudding z dynia

Related Posts

  • Kokosowy pudding z tapioki

    Pudding z tapioki już się tu raz pojawił, to był sezon na truskawki więc oczywiście…

  • Zapiekany, waniliowy pudding ryżowy z wiśniami

    Ostatnio na okoliczność powrotów do szkoły miałam przyjemność przygotować moje propozycje na 2 śniadanie do…

  • Sernikobrownie z dynią i śliwkami

    No to dyniowy przepis na drugą nóżkę, tym razem w postaci ciasta a konkretnie w…

Filed Under: Na śniadanie, Wegetariańskie Tagged With: cynamon, dynia, jesień, pudding, śniadanie

« Migdałowo-bananowe ciasto z malinami i czekoladą
Brokuły w serowej panierce »

Comments

  1. Majka says

    24 października 2019 at 13:30

    Cudowne 😍 Robiłam już różne puddingi, ale zawsze z pszennego pieczywa na drozdzach, zawsze smakowały. Nie napisałaś ile pieczywa tu dałaś. Myślę że resztka mojego chleba na zakwasie, do tego z dodatkiem dyni chyba się nada?! 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 października 2019 at 19:24

      dzięki! ociekł mi pierwszy wiersz w składnikach, już dopisuje. myślę ze domowy chleb będzie dobrze smakowal

      Odpowiedz
  2. Monika says

    23 lutego 2022 at 16:49

    Czy dorym rozwiązaniem będzie bułka lub rogale maślane?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 lutego 2022 at 13:19

      tak, zdecydowanie, będzie delikatniej i bardziej dekadencko:) każde pieczywo pszenne się nada

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress