Te ciastka z migdałami i figami przypominają włoskie cantucci. Twardawe, choć nie aż tak twarde jak cantucci, mało słodkie, idealne do kawy albo do spakowania jako przekąska do szkoły. Są z mąki orkiszowej i mielonych migdałów. Ja za takimi ciastkami przepadam, Emilka ma lekki problem z figami (myślę, że to problem tych małych ziarenek, które są w figach) i chociaż one mi tu bardzo pasują to następnym razem spróbuję dodać suszone morele bo myślę, że też będą pasować.
A z wieści pozakulinarnych acz okołodomowych – od kilku dni mamy kotka! Mały, dwumiesięczny, biało-rudy kotek. Przygarnięty z dość surowego środowiska gdzie miał 8 rodzeństwa, więc aktualnie go wyprowadzamy na prostą w kwestii czystości i pasożytów. Braliśmy go jako kotkę, Emilka już go nazwała Melą, ale okazał się być jednak chłopcem. Po lekkim szoku i płaczach ( no bo miała być dziewczynka, mamo proszę zrób coś!) Emilka przełknęła tę genderową wpadkę i z bardzo gorliwą miłością ciągle go tarmosi, miętoli i poddusza. Kotek się przyzwyczaja, czasem jest Puszkiem, czasem Mruczkiem ale kwestia chyba jeszcze nie jest przesądzona. Dziś nas obudził o 6 rano. Ja też chyba się muszę przyzwyczaić…
- 100 g mąki orkiszowej
- 50 mielonych migdałów
- 70 g miekkiego masła
- 1 jajko
- 1 i ½ łyżki cukru kokosowego
- 40 g całych migdałów
- ok 90 g suszonych fig
- Mąkę, zmielone migdały i masło wyrobić na kruszonkę.
- Dodać cukier i jajko i wyrobić ciasto.
- Do ciasta wmieszać (wrobić) całe migdały i posiekane na kawałki figi.
- Z ciasta uformować podłużny wałek, okręcić w folię do żywności i włożyć do zamrażarki na godzinę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni
- Wyjąć ciasto z zamrażarki, zdjąć folię i pokroić ciasto w plasterki grubości pół centymetra.
- Ciastka ułożyć na blasze. Piec 15-20 minut aż się zarumienią.
Majka says
Wyglądają kusząco 🙂 Jaki typ mąki orkiszowej do tych ciasteczek?
cookingforemily says
Uzywam najczęściej typ 1050
Majka says
Dzięki. Ja używam 700 i 2000 więc chyba zrobię z nich mix i powinno pasować ?
cookingforemily says
To nie to samo niestety 🙂 ale i tak powinno być ok, Ewentualnie użyj tylko tej 700
Majka says
Dopiero się za nie wzięłam 🙂 Są świetne! Zrobię dzieciakom na imprezę walentynkową w szkole zgodnie z zaleceniem aby nie przesiąkały cukrem ?
cookingforemily says
cukier kokosowy można oczywiście zastąpić trzcinowym, tak czy inaczej jest go mało:) figi osładzają całość. bardzo lubię te ciasteczka. U nas na imprezie w przedszkolu furorę zrobiły owsiane marchewkowe – to bardzo stary przepis na blogu, jak nie próbowałaś to polecam:)
Majka says
O super 🙂 Zaraz zerkam 🙂
Marzena says
Tam jest 50 g mielonych migdałów? Nie 50 sztuk?
Sylwia says
Rewelacja!cukru koko dałam 1 łyżkę i ok ,zamiast fig dałam rodzynki i żurawinę:)dobrze żeby dodatków było sporo😁
Kinga says
A czy moge użyc mąki gryczanej, albo pszennej pełnoziarnistej? Akurat tylko takie mam w domu
cookingforemily says
Jak najbardziej, myślę, że lepsza będzie pszenna pełnoziarnista, bo gryczana ma dość specyficzny smak jendak.