Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Owsiane ciasteczka z marchewką, rodzynkami i żurawiną

Owsiane ciasteczka z marchewką, rodzynkami i żurawiną

9 maja 2014 by cookingforemily 7 komentarzy

ciastka owsiane z marchewka-4

W naszym domu ciasteczka owsiane (zwane może mało apetycznie „owsikami”) to klasyka i pewnie jeszcze zagości tu nie raz jakaś ich wersja, bo nie mam stałego przepisu, lubię eksperymentować i zmieniać dodatki. Ten przepis na ciastka owsiane – wersja z marchewką i bakaliami- jest bardzo udany a przy tym prosty i szybki. Ciasteczka są bardzo delikatne dzięki marchewce. Pachną cudownie cynamonem. Zawierają mało cukru i większość słodyczy pochodzi z marchewki, rodzynek i żurawin. Są zdrowe a nawet można spokojnie uznać, że są to dietetyczne ciastka – ale na tym będzie pewnie bardziej zależało mamom niż dzieciom☺. Idealne na przekąskę, do spakowania do szkoły. Sprawdzą się też na śniadanie ze szklanką mleka bo to właściwie taka owsianka w formie ciasteczka.


5.0 from 1 reviews
Owsiane ciasteczka z marchewką, rodzynkami i żurawiną
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
20 min
Total time
35 min
 
Zdrowe ciastka owsiane z żurawiną, rodzynkami i marchewką.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i ¼ szklanki płatków owsianych górskich
  • 4 średniej wielkości marchewki – ok 1 szklanki startej marchewki
  • po ½ szklanki żurawin i rodzynek
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
Instructions
  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W misce wymieszać obie mąki, płatki owsiane, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę.
  3. W drugiej misce zmieszać startą marchewkę, rodzynki i żurawinę z dwiema łyżkami mieszanki z pierwszej miski.
  4. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać cukier i miksować ok 3 minut aż się cukier rozpuści. Wlać wolnym strumieniem olej cały czas mieszając.
  5. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać bakalie i marchewkę, wymieszać.
  6. Na blasze układać po 1 czubatej łyżce mieszanki, zachowując odstęp. Piec 15-20 minut w 170 stopniach.
3.5.3226

kwiecien 2014 -8

Related Posts

  • Batoniki owsiane z żurawiną i pistacjami

    Wpis ten powstał na życzenie koleżanki, która chciała coś zdrowego, słodkiego co można zapakować świeżo…

  • Kruche ciastka z figami

    Te ciastka z figami powstały na prośbę jaką otrzymałam od czytelniczki bloga. Prosiła o zdrowe…

  • Ciastka ryżowe ze słodkim środkiem

    Te ciasteczka robiła dla nas moja mama jak byłam mała. Proste i szybkie oraz co…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: ciastka, ciastka owsiane, dietetyczne ciastka, do szkoły, zdrowe ciastka, żurawina

« Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami
Nasze greckie wakacje »

Comments

  1. tasma says

    15 września 2015 at 20:37

    pysznie wilgotne wyszły z piekarnika i momentalnie znikły, niebawem znów robię 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 września 2015 at 21:55

      Dawno ich nie robiłam. muszę nadrobić bo przypomniałaś i narobiłaś smaka;)

      Odpowiedz
  2. Ania says

    28 października 2015 at 23:15

    Moja Helenka je uwielbia:-)

    Odpowiedz
  3. Anika says

    24 listopada 2016 at 12:54

    Uwielbiam Twoje różnego rodzaju owsiane ciasteczka.
    Te tez wypróbowałam. Są pyszne, ale przeszkadza mi w nich posmak oleju.
    Ja dodałam rzepakowy. A jaki Ty stosujesz? Może inny olej nie daje tego posmaku? A może dodać poprostu mniej? Będę wdzięczna za sugestie.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 listopada 2016 at 06:58

      JA też zwykle daję rzepakowy, ma dość naturalny smak. Jak ci przeszkadza smak to spróbuj zastąpić rozpuszczonym olejem kokosowym.

      Odpowiedz
  4. Ania says

    20 grudnia 2016 at 16:52

    Ile ciasteczek wyszło?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 grudnia 2016 at 22:02

      Nie liczyłam ale sporo, ze 30 pewnie.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress