Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Owsiane ciasteczka z marchewką, rodzynkami i żurawiną

Owsiane ciasteczka z marchewką, rodzynkami i żurawiną

9 maja 2014 by cookingforemily 7 komentarzy

ciastka owsiane z marchewka-4

W naszym domu ciasteczka owsiane (zwane może mało apetycznie „owsikami”) to klasyka i pewnie jeszcze zagości tu nie raz jakaś ich wersja, bo nie mam stałego przepisu, lubię eksperymentować i zmieniać dodatki. Ten przepis na ciastka owsiane – wersja z marchewką i bakaliami- jest bardzo udany a przy tym prosty i szybki. Ciasteczka są bardzo delikatne dzięki marchewce. Pachną cudownie cynamonem. Zawierają mało cukru i większość słodyczy pochodzi z marchewki, rodzynek i żurawin. Są zdrowe a nawet można spokojnie uznać, że są to dietetyczne ciastka – ale na tym będzie pewnie bardziej zależało mamom niż dzieciom☺. Idealne na przekąskę, do spakowania do szkoły. Sprawdzą się też na śniadanie ze szklanką mleka bo to właściwie taka owsianka w formie ciasteczka.


5.0 from 1 reviews
Owsiane ciasteczka z marchewką, rodzynkami i żurawiną
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
20 min
Total time
35 min
 
Zdrowe ciastka owsiane z żurawiną, rodzynkami i marchewką.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i ¼ szklanki płatków owsianych górskich
  • 4 średniej wielkości marchewki – ok 1 szklanki startej marchewki
  • po ½ szklanki żurawin i rodzynek
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
Instructions
  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W misce wymieszać obie mąki, płatki owsiane, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę.
  3. W drugiej misce zmieszać startą marchewkę, rodzynki i żurawinę z dwiema łyżkami mieszanki z pierwszej miski.
  4. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać cukier i miksować ok 3 minut aż się cukier rozpuści. Wlać wolnym strumieniem olej cały czas mieszając.
  5. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać bakalie i marchewkę, wymieszać.
  6. Na blasze układać po 1 czubatej łyżce mieszanki, zachowując odstęp. Piec 15-20 minut w 170 stopniach.
3.5.3226

kwiecien 2014 -8

Related Posts

  • Batoniki owsiane z żurawiną i pistacjami

    Wpis ten powstał na życzenie koleżanki, która chciała coś zdrowego, słodkiego co można zapakować świeżo…

  • Kruche ciastka z figami

    Te ciastka z figami powstały na prośbę jaką otrzymałam od czytelniczki bloga. Prosiła o zdrowe…

  • Ciastka ryżowe ze słodkim środkiem

    Te ciasteczka robiła dla nas moja mama jak byłam mała. Proste i szybkie oraz co…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: ciastka, ciastka owsiane, dietetyczne ciastka, do szkoły, zdrowe ciastka, żurawina

« Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami
Nasze greckie wakacje »

Comments

  1. tasma says

    15 września 2015 at 20:37

    pysznie wilgotne wyszły z piekarnika i momentalnie znikły, niebawem znów robię 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 września 2015 at 21:55

      Dawno ich nie robiłam. muszę nadrobić bo przypomniałaś i narobiłaś smaka;)

      Odpowiedz
  2. Ania says

    28 października 2015 at 23:15

    Moja Helenka je uwielbia:-)

    Odpowiedz
  3. Anika says

    24 listopada 2016 at 12:54

    Uwielbiam Twoje różnego rodzaju owsiane ciasteczka.
    Te tez wypróbowałam. Są pyszne, ale przeszkadza mi w nich posmak oleju.
    Ja dodałam rzepakowy. A jaki Ty stosujesz? Może inny olej nie daje tego posmaku? A może dodać poprostu mniej? Będę wdzięczna za sugestie.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 listopada 2016 at 06:58

      JA też zwykle daję rzepakowy, ma dość naturalny smak. Jak ci przeszkadza smak to spróbuj zastąpić rozpuszczonym olejem kokosowym.

      Odpowiedz
  4. Ania says

    20 grudnia 2016 at 16:52

    Ile ciasteczek wyszło?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 grudnia 2016 at 22:02

      Nie liczyłam ale sporo, ze 30 pewnie.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress