Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / W 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej / Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

4 maja 2014 by cookingforemily 17 komentarzy

zupa z soczewicy-3

To jedna z moich ulubionych zup i to z wielu powodów. Po pierwsze bardzo lubię jej smak, niby tylko pomidory i soczewica ale z głębią którą nadają przyprawy. Po drugie jest szybka i mało przy niej pracy- trochę się kroi, trochę podsmaża a potem resztę wrzuca zalewa i samo się gotuje.  Lubię też jej „małoskładnikowość” – to taka moja awaryjna zupa, wszystkie składniki zwykle mam w domu i nieraz ratowała mnie z impasu kuchennego. W wersji de luxe dodaję do niej małe klopsiki z indyka, też mocno przyprawione czosnkiem, chilli, kminem i papryką. Dziś jednak wersja podstawowa, bez mięsa.
Porcję dla Emilki odlewam przed ostatecznym przyprawieniem zupy (sól, pieprz i przede wszystkim  harissa), czasem też blenduję jej kawałek gotowanego mięsa, żeby była bardziej pożywna.

Zupa raczej zimowa niż wiosenna – mocno rozgrzewająca i aromatyczna. No ale cóż.. pogoda jaka jest każdy widzi.
A tu inny przepis na zupę z czerwonej soczewicy – z dodatkiem mleka kokosowego

5.0 from 6 reviews
Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami
 
Drukuj
Prep time
5 min
Cook time
30 min
Total time
35 min
 
Aromatyczna zupa z soczewicy i pomidorów. Wersja wegetariańska ale można ją też wzbogacić klopsikami z indyka. Harissę można zastąpić inną ostrą przyprawą (chilli, tabasco)
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 marchewki
  • po ½ łyżeczki kminu rzymskiego i słodkiej papryki
  • po ¼ łyżeczki kurkumy i cynamonu
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1.5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego
  • puszka pomidorów
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • DO PODANIA
  • jogurt
  • natka pietruszki
  • W WERSJI DOROSŁEJ
  • sól, pieprz i harissa (około łyżeczki ale to zależy od preferencji ostrości) w wersji dorosłej
Instructions
  1. Cebulę pokroić z grubsza, czosnek posiekać.
  2. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  3. W garnku rozgrzać oliwę, dodać przyprawy i chwilę podsmażyć mieszając, dodać cebulę i czosnek- smażyć z przyprawami ok 5 minut często mieszając.
  4. Dodać marchewki, wymieszać z przyprawami, podsmażyć chwilę i zalać rosołem.
  5. Gotować 10 minut, dodać soczewicę i gotować kolejne 15 minut.
  6. Dodać pomidory i przecier pomidorowy (przecier pomidorowy można zastąpić dodatkową puszką pomidorów). Gdyby była za gęsta można dodać trochę wody ale ja ją lubię taką gęstą.
  7. Zupę zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki i odlać porcję dla dziecka. Dziecięcą wersję można zblendować lub posiekać drobniej marchewki. Można też dodać kawałek mięsa wcześniej ugotowanego. Przed podaniem wmieszać ok 1 łyżeczki jogurtu na porcję.
  8. Porcję dorosłą doprawić solą, pieprzem i harissą. Podawać polane jogurtem i posypane świeżą natką pietruszki.
3.2.1303

 

Related Posts

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

  • Zupa pomidorowa z pieczoną papryką i ryżem w 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej

    W tym momencie naszego wspólnego z Emi, kulinarnego egzystowania ciągle jest niewiele takich obiadów gdzie…

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

Filed Under: W 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej, Zupy Tagged With: czerwona soczewica, danie dla dzieci, wegetariańskie, zupa, zupa z soczewicy

« Kotleciki łososiowe z groszkowym puree w wersji dziecięcej i sałatką w wersji dorosłej
Owsiane ciasteczka z marchewką, rodzynkami i żurawiną »

Comments

  1. magma says

    6 lipca 2014 at 17:01

    Chętnie by, zjadła taką:)

    Odpowiedz
  2. tojabiedronkapstra says

    23 października 2014 at 14:21

    Właśnie jem tę zupę. Jest pyszna! Czekam na jej zielona wersje

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      23 października 2014 at 18:51

      Droga biedronko. To zupa idealna na te porę roku. Właśnie zziebnieta wracam z robo i żałuje że nie czeka na mnie w domu talerz takiej zupy.

      Odpowiedz
  3. karjola says

    7 marca 2015 at 12:30

    Zupa jest przepyszna:)!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 marca 2015 at 13:53

      dziękuję!

      Odpowiedz
  4. Ewa says

    17 października 2015 at 09:18

    Zupa jest fantastyczna! Dzisiaj będę ją robić chyba dziesiąty raz 🙂 I w tym co najmniej piąty raz ze względu na gości – wszystkim smakuje!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 października 2015 at 20:08

      :)))

      Odpowiedz
  5. Justyna says

    8 listopada 2016 at 18:26

    Zrobilam dzis tą zupke, bo jak wrocilismy z dziecmi ze spaceru, bylismy bardzo zmarznieci 😉 Nawet moj chłopak, ktory zup za bardzo nie jada dołożył sobie ja dwa razy! A o dzieciach juz nie wspomnę, bo zupa z garnka zniknęła ? dziękuję za ten pyszny przepis :*

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 listopada 2016 at 19:35

      Też ją niedawno robiłam i przyznam, że jest idealna na jesienno-zimowy sezon

      Odpowiedz
  6. Majka says

    12 stycznia 2017 at 15:40

    Zasmakowała nam 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 stycznia 2017 at 16:32

      Majka, ta zupa to jeden z moich ciągle gotowanych klasyków. Szybka i prosta a do tego rozgrzewająca. Idealna na ten sezon. Cieszę się, że i Wam zasmakowała:)

      Odpowiedz
  7. Basia says

    30 stycznia 2017 at 13:22

    Właśnie zupełnym przypadkiem trafiłam na Twojego bloga, chociaż czytuje posty na fb i zrobiłam te przepyszna zupę z soczewicy ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      30 stycznia 2017 at 13:34

      Dopiero teraz? :)) no to masz dużo do nadrobienia Barbra:)

      Odpowiedz
  8. Anna says

    11 kwietnia 2019 at 17:57

    Zupa przepyszna 🙂 bardzo smakuje mojej 9miesięcznej córce. Robię bez kminu. Dziękuję za przepis! 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 kwietnia 2019 at 09:50

      cieszę się, żę Wam smakuje:) to jedna z moich ulubionych zupek

      Odpowiedz
  9. Olga says

    26 sierpnia 2021 at 14:42

    Jest wspaniała i prosta w wykonaniu – polecam ją na lewo i prawo! Dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      30 sierpnia 2021 at 11:58

      jak milo mi to czytac! dziękuję!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress