Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki

Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki

9 lipca 2015 by cookingforemily 5 komentarzy

migdalowe-ciasto-z-jagodami-bez-maki
Moja mama narzeka, że nie ma w tym roku jagód a jak już są to malutkie. Że za sucho było. Że była w lesie i nic nie nazbierała. Szkoda, bo ten początek lata zawsze kojarzy mi się z pierogami z ich dodatkiem  i jagodziankami, z obfitością jagód i fioletowymi zębami. A tu jagód „jak na lekarstwo”. Tak się jednak złożyło, że w weekend weszłyśmy w posiadanie ponad kilograma jagód (rzeczywiście malutkie, ktoś kto zbierał musiał w to włożyć sporo cierpliwości) – mama upiekła dwie blachy jagodzianek, a ja postanowiłam wypróbować przepis na ciasto z jagodami już wcześniej upatrzony na Green Kitchen Stories. Ciasto jest bez mąki na bazie migdałów, z wyraźnym posmakiem cytrynowym i z dodatkiem maku. Ja go dałam znacznie mniej nie w przepisie ( tam były trzy łyżki) i  trochę pozmieniałam składniki i proporcje. Ciasta na bazie migdałów zamiast mąki bardzo lubię, o czym pisałam TU , i nie zwiodłam się też i na tym przepisie. Wilgotne, cytrynowe, ciężkie z dużą ilością jagód w środku i na wierzchu. Może po tym jak teraz trochę popadało będzie lepiej z tymi jagodami. Zamierzam sama sprawdzić w ten weekend w lesie.

migdalowe-ciasto-z-jagodami-bez-maki

Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
45 min
Total time
1 godzina 5 min
 
Ciasto z jagodami, bez mąki na bazie mielonych migdałów. Z jogurtem na wierzchu. Inspiracja: Grenn Kitchen Stories
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
Ingredients
  • 400 gr dobrze zmielonych migdałów ( ja mielę płatki, można też użyć mąki migdałowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżka maku (opcjonalnie)
  • 100 g masła
  • ⅓ szklanki miodu
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jagód ( do środka)
  • Na wierzch
  • 70 białego serka do smarowania ( typu Twój smak)
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • jagody do posypania na wierzch
Instructions
  1. Migdały zmieszać z proszkiem, sodą i makiem.
  2. W garnku rozpuścić masło, dodać miód i dobrze wymieszać.
  3. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok – dodać sok i skórkę do miodu z masłem.
  4. W misce ubić jaka.
  5. Dodać masło z miodem i jajka do migdałów – wymieszać.
  6. Następnie delikatnie wmieszać jagody.
  7. Przełożyć do okrągłej formy ( 20-24 cm)
  8. Piec 45 minut w 180 stopniach.
  9. W czasie pieczenia ciasta odsączyć jogurt – położyć jogurt na sitku wyłożonym gazą i odstawić na jakimś naczyniu do lodówki.
  10. Ciasto ostudzić.
  11. Wyjąć z formy do pieczenia.
  12. Wymieszać odsączony jogurt z serkiem i miodem, wyłożyć na ciasto, posypać jagodami.
3.3.3070

migdalowe-ciasto-z-jagodami-bez-maki

Related Posts

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

  • Ciasto migdałowe z gruszkami, bez mąki i tłuszczu

    Na większości blogów panoszą się baby, serniki i mazurki. Ja nie mam typowo świątecznej propozycji…

  • Ciasto z rabarbarem i migdałami

    Lubię w ciastach zastępować część albo całość mąki zmielonymi migdałami. Ciasta nabierają wtedy takiej ciężkiej,…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka Tagged With: bezglutenowe, ciasto, ciasto z owocami, jagody, migdały, słodkie

« Letni placek z cukinią i szparagami
Pizza na spodzie z kalafiora »

Comments

  1. Angie says

    10 lipca 2015 at 12:18

    Musi mieć cudowny smak, już to wiem;)

    Odpowiedz
  2. karmel-itka says

    10 lipca 2015 at 12:43

    musi być genialne – właśnie czegoś takiego szukałam 🙂

    Odpowiedz
  3. marcelina says

    11 lipca 2015 at 10:16

    Ależ smaka na jagody narobiłaś! 🙂

    Odpowiedz
  4. Jana says

    5 maja 2019 at 11:11

    Czym można zastąpić masło ? Jestem na diecie bezglutenowej i beznabialowej;(

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 maja 2019 at 20:52

      dodaj 1/2 szklanki oleju

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress