Moja mama narzeka, że nie ma w tym roku jagód a jak już są to malutkie. Że za sucho było. Że była w lesie i nic nie nazbierała. Szkoda, bo ten początek lata zawsze kojarzy mi się z pierogami z ich dodatkiem i jagodziankami, z obfitością jagód i fioletowymi zębami. A tu jagód „jak na lekarstwo”. Tak się jednak złożyło, że w weekend weszłyśmy w posiadanie ponad kilograma jagód (rzeczywiście malutkie, ktoś kto zbierał musiał w to włożyć sporo cierpliwości) – mama upiekła dwie blachy jagodzianek, a ja postanowiłam wypróbować przepis na ciasto z jagodami już wcześniej upatrzony na Green Kitchen Stories. Ciasto jest bez mąki na bazie migdałów, z wyraźnym posmakiem cytrynowym i z dodatkiem maku. Ja go dałam znacznie mniej nie w przepisie ( tam były trzy łyżki) i trochę pozmieniałam składniki i proporcje. Ciasta na bazie migdałów zamiast mąki bardzo lubię, o czym pisałam TU , i nie zwiodłam się też i na tym przepisie. Wilgotne, cytrynowe, ciężkie z dużą ilością jagód w środku i na wierzchu. Może po tym jak teraz trochę popadało będzie lepiej z tymi jagodami. Zamierzam sama sprawdzić w ten weekend w lesie.
- 400 gr dobrze zmielonych migdałów ( ja mielę płatki, można też użyć mąki migdałowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżka maku (opcjonalnie)
- 100 g masła
- ⅓ szklanki miodu
- 1 cytryna
- 3 jajka
- 1 szklanka jagód ( do środka)
- Na wierzch
- 70 białego serka do smarowania ( typu Twój smak)
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- jagody do posypania na wierzch
- Migdały zmieszać z proszkiem, sodą i makiem.
- W garnku rozpuścić masło, dodać miód i dobrze wymieszać.
- Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok – dodać sok i skórkę do miodu z masłem.
- W misce ubić jaka.
- Dodać masło z miodem i jajka do migdałów – wymieszać.
- Następnie delikatnie wmieszać jagody.
- Przełożyć do okrągłej formy ( 20-24 cm)
- Piec 45 minut w 180 stopniach.
- W czasie pieczenia ciasta odsączyć jogurt – położyć jogurt na sitku wyłożonym gazą i odstawić na jakimś naczyniu do lodówki.
- Ciasto ostudzić.
- Wyjąć z formy do pieczenia.
- Wymieszać odsączony jogurt z serkiem i miodem, wyłożyć na ciasto, posypać jagodami.
Angie says
Musi mieć cudowny smak, już to wiem;)
karmel-itka says
musi być genialne – właśnie czegoś takiego szukałam 🙂
marcelina says
Ależ smaka na jagody narobiłaś! 🙂
Jana says
Czym można zastąpić masło ? Jestem na diecie bezglutenowej i beznabialowej;(
cookingforemily says
dodaj 1/2 szklanki oleju