Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kotleciki z bobu i ziemniaków

Kotleciki z bobu i ziemniaków

11 lipca 2014 by cookingforemily Leave a Comment

kotleciki-z-bobu

Bób to dla mnie kwintesencja wczesnego lata. W głowie od razu układa mi się obok chłodników i koktajli z malin i jagód. Szparagi, botwinka i bób to seria na którą co roku najbardziej czekam. W warzyw sezonowych jeszcze tak bardzo oczekuję tylko dyni. Oczywiście najlepszy to po prostu ugotowany i wyłuskiwany jeszcze gorący z łupinek. Po pierwszym jednak zachwycie młodym bobem i kilkoma kilogramami zjedzonymi właśnie w ten sposób przychodzi ochota na coś więcej. A bób może mieć wiele wcieleń i świetnie radzi sobie w sałatkach, zupach czy zmiksowany na pastę albo przerobiony na kotleciki. Moja dzisiejsza propozycja to kotleciki z bobu i ziemniaków – proste w wykonaniu, chociaż trochę pracochłonne ze względu na konieczność obrania bobu. Efekty są jednak bardzo smaczne więc warto. W smaku przypominają trochę falafel (też dzięki przyprawom). Zjedliśmy je z jogurtem (w wersji dorosłej wymieszanym z ostrym sosem chilli) oraz sałatką z kapusty pekińskiej, pomidora i natki pietruszki.


Kotleciki z bobu i ziemniaków
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
20 min
Total time
1 godzina
 
Proste kotleciki z bobu i ziemniaków doprawione kminem rzymskim kolendrą i koprem włoskim. Podawać z jogurtem i sałatką np. z pomidorów i sałaty pekińskiej
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • ½ kg ziemniaków
  • 800 g bobu
  • garść natki pietruszki i bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mieszanki ziaren: kmin, kolendra i koper włoski
  • sok z połowy cytryny
  • 1 jajko
  • sól pieprz
  • opcjonalnie bułka tarta do obtaczania,
  • olej do smażenia
Instructions
  1. Ziemniaki ugotować, lekko przestudzić i rozgnieść (np przez praskę).
  2. Bób ugotować, przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Tak samo jak ziemniaki rozgnieść ( ja rozgniatałam widelcem).
  3. Ziarna uprażyć na suchej patelni i następnie rozgnieść w moździerzu.
  4. Czosnek przepuścić przez praskę a zioła posiekać.
  5. Wszystko razem wymieszać razem z jajkiem, posolić i popieprzyć. Masa musi stężeć w lodówce przynajmniej godzinę.
  6. Z masy ulepić kotleciki, obtoczyć w bułce tartej (w wersji bezglutenowej pominąć bułkę) a następnie smażyć je na oleju około 10 minut z każdej strony.
  7. Podawać z jogurtem (dla dorosłych wymieszanym z ostrym sosem chilli) i sałatką.
3.2.2802

 

Related Posts

  • Lekka zapiekanka z cukinii i ziemniaków

      Lato w pełni, nadmiar cukinii w kuchni. Nigdy nie robiłam z niej chłodnika, ktoś…

  • Suflet z łososia

    Suflet z łososia to danie, które można podać na obiad małemu dziecku ale też sprawdzi…

  • Pulpeciki cielęce gotowane na parze z jarzynką

    Delikatne pulpeciki cielęce z kaszą manną gotowane na parze. Razem z pulpecikami gotujemy starte warzywa,…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, bób, danie dla dzieci, kotleciki, wegetariańskie, ziemniaki

« Muffinki z jagodami
Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress