Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami

6 lipca 2014 by cookingforemily 12 komentarzy

muffinka z jagodami-1

Muffinki to wypiek idealny- szybko się je przygotowuje i szybko piecze, są proste w wykonaniu, (naprawdę trzeba być antytalentem kulinarnym żeby je zepsuć) już poporcjowane, łatwe do wzięcia ze sobą. No i właściwie jest nieskończona ilość wariacji na ich temat.
Ja najbardziej lubię takie typu wymieszać suche składniki z mokrymi, dodać COŚ (owoce, warzywa, czekoladę, bakalie, orzechy etc etc) i JUŻ – włożyć do piekarnika i za 15-20 minut można zajadać.
Te proste muffinki, które dziś Wam proponuję należą właśnie do tej kategorii. A tym czymś są tym razem jagody. Klasyka, w sezonie spróbujcie chociaż raz. Smak lata.


5.0 from 4 reviews
Muffinki z jagodami
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
20 min
Total time
30 min
 
Proste i szybkie muffinki z jagodami.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 14
Ingredients
  • KRUSZONKA
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • SUCHE:
  • 320 g mąki (zmieszałam białą z pełnoziarnistą pół na pół)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru (najlepiej brązowego)
  • MOKRE:
  • 130 ml jogurtu naturalnego
  • 130 ml śmietany
  • 70 ml oleju
  • 3 jajka
  • POZA TYM:
  • 250 g jagód
  • starta skórka z 1 cytryny
Instructions
  1. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki w palcach aż powstaną grudki. Odstawić do lodówki.
  2. Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
  3. Wymieszać suche składniki w jednaj misce. W drugiej rozmieszć mokre.
  4. Składniki suche zmieszać z mokrymi, do ich połączenia ale bez nadmiernego wyrabiania. Na końcu dodać delikatnie jagody i skórkę z cytryny –wymieszać.
  5. Nakładać do foremek na muffinki, wyłożonych papierkami po 2 łyżki mieszanki, na wierzch posypać kruszonką.
  6. Piec 20 minut.
3.2.1311

muffinka z jagodami-2

Related Posts

  • Czekoladowe muffinki z bananami

    Smutny i smętny dziś poniedziałek. Rano wiadomość o Davidzie, potem droga do pracy na ślizgawce…

  • Muffinki z cukinią, jabłkiem i rodzynkami

    Nadwyżki cukinii są u nas często przerabiane na ciasto. Najlepiej wychodzi to mojej siostrze (podobnie…

  • Ciasteczka z białą czekoladą i malinami

    Dziś będzie klasycznie - czyli ciastka z białą mąką i cukrem. Uwielbiam kombinować ze zdrowymi…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: jagody, muffinki

« Smoothie z mango, truskawek i banana z dodatkiem mleczka kokosowego
Kotleciki z bobu i ziemniaków »

Comments

  1. Pati252 says

    10 lipca 2014 at 00:49

    Ależ one wyglądają! Już wiem co jutro upiekę! 🙂
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 lipca 2014 at 13:41

      dziękuję:)

      Odpowiedz
  2. marta says

    23 lipca 2014 at 08:46

    uwielbiam muffiny pod każdą postacią…obłędne

    Odpowiedz
  3. Grucha says

    2 sierpnia 2014 at 12:03

    Zrobione. Wyszły oblednie! Pychota. Pewnie wszystkie Twoje przepisy takie są 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 sierpnia 2014 at 15:05

      Łatwo to sprawdzić:) zapraszam do kuchni!

      Odpowiedz
  4. Agu says

    2 sierpnia 2014 at 12:06

    Zamiast jagód dałam borówki amerykańskie i maliny, i muffinki tez tez smakowały latem 😉 super zadzialal pomysł z kruszonka, wszyscy sie zajadali aż miło było patrzeć 😉

    Odpowiedz
  5. ewka says

    14 kwietnia 2015 at 09:49

    Czy zamiast śmietany i jogurtu można dodać kefir?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 kwietnia 2015 at 15:05

      Nigdy nie próbowałam z kefirem. Jak się odważysz spróbować to daj znać jak wyszło. Powinno być ok, może warto więcej posłodzić bo kefir jest kwaśny.

      Odpowiedz
  6. Ania says

    10 grudnia 2015 at 10:02

    Jagody w bułeczce, jeszcze tylko masełko i kakao…

    Odpowiedz
  7. Monika says

    28 lipca 2018 at 22:29

    Robiłam. Przepis bardzo dobry 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 sierpnia 2018 at 07:38

      dziękuję za opinię:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Podsumowanie akcji: Słodkie jagodowe lato | Przepisy na ? pisze:
    5 sierpnia 2014 o 00:07

    […] z jagodami, autorka: Elżbieta KsiążczakCiasto z jagodami – Blueberry cake, autorka: Ewa WMuffinki z jagodami, autorka: DorotaUcierane ciasto z jagodami, autorka: annazZupa jagodowa, autorka: AgiatisBabeczki z […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress