Muffinki to wypiek idealny- szybko się je przygotowuje i szybko piecze, są proste w wykonaniu, (naprawdę trzeba być antytalentem kulinarnym żeby je zepsuć) już poporcjowane, łatwe do wzięcia ze sobą. No i właściwie jest nieskończona ilość wariacji na ich temat.
Ja najbardziej lubię takie typu wymieszać suche składniki z mokrymi, dodać COŚ (owoce, warzywa, czekoladę, bakalie, orzechy etc etc) i JUŻ – włożyć do piekarnika i za 15-20 minut można zajadać.
Te proste muffinki, które dziś Wam proponuję należą właśnie do tej kategorii. A tym czymś są tym razem jagody. Klasyka, w sezonie spróbujcie chociaż raz. Smak lata.
- KRUSZONKA
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka brązowego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- SUCHE:
- 320 g mąki (zmieszałam białą z pełnoziarnistą pół na pół)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru (najlepiej brązowego)
- MOKRE:
- 130 ml jogurtu naturalnego
- 130 ml śmietany
- 70 ml oleju
- 3 jajka
- POZA TYM:
- 250 g jagód
- starta skórka z 1 cytryny
- Wymieszać wszystkie składniki kruszonki w palcach aż powstaną grudki. Odstawić do lodówki.
- Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
- Wymieszać suche składniki w jednaj misce. W drugiej rozmieszć mokre.
- Składniki suche zmieszać z mokrymi, do ich połączenia ale bez nadmiernego wyrabiania. Na końcu dodać delikatnie jagody i skórkę z cytryny –wymieszać.
- Nakładać do foremek na muffinki, wyłożonych papierkami po 2 łyżki mieszanki, na wierzch posypać kruszonką.
- Piec 20 minut.
Pati252 says
Ależ one wyglądają! Już wiem co jutro upiekę! 🙂
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉
cookingforemily says
dziękuję:)
marta says
uwielbiam muffiny pod każdą postacią…obłędne
Grucha says
Zrobione. Wyszły oblednie! Pychota. Pewnie wszystkie Twoje przepisy takie są 🙂
cookingforemily says
Łatwo to sprawdzić:) zapraszam do kuchni!
Agu says
Zamiast jagód dałam borówki amerykańskie i maliny, i muffinki tez tez smakowały latem 😉 super zadzialal pomysł z kruszonka, wszyscy sie zajadali aż miło było patrzeć 😉
ewka says
Czy zamiast śmietany i jogurtu można dodać kefir?
cookingforemily says
Nigdy nie próbowałam z kefirem. Jak się odważysz spróbować to daj znać jak wyszło. Powinno być ok, może warto więcej posłodzić bo kefir jest kwaśny.
Ania says
Jagody w bułeczce, jeszcze tylko masełko i kakao…
Monika says
Robiłam. Przepis bardzo dobry 🙂
cookingforemily says
dziękuję za opinię:)