Dziś będzie klasycznie – czyli ciastka z białą mąką i cukrem. Uwielbiam kombinować ze zdrowymi wypiekami i deserami ale nie jestem purystką, czasem jak mam ochotę na wypiek w „starym stylu” to ochocie tej ulegam. I w ostatnią sobotę idąc za tym zewem upiekłam ciasteczka z białą czekoladą i malinami. Biała czekolada i maliny to świetna para – doskonale do siebie pasują. Jednak potem trochę żałowałam, że nie użyłam truskawek. Ciasto na ciasteczka jest dość zwarte i ciężko było wmieszać w nie maliny, myślę że twardsze kawałki truskawek sprawdziły by się tu lepiej. Ciasteczka mają dodatek białego sera – co sprawia, że nie są chrupiące ale mają lekko gumowatą strukturę. Nie brzmi to może zachęcająca ale tym, którzy zawsze w dzieciństwie czekali jak w cieście zrobi się zakalec (a wiem, że jest nas sporo) na pewno będzie to odpowiadać.
- 1 i ⅓ szklanki mąki
- ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 70 g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru
- 120 g serka białego ( typu twój smak lub do serników)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pół szklanki posiekanych malin lub truskawek
- 100 g białej czekolady
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Masło zmiksować z cukrem, następnie dodać ser, jajka i ekstrakt – zmiksować.
- Dodać mąkę i zmieszać ciasto.
- Czekoladę pokroić na kawałeczki dodać do ciasta i wymieszać.
- Na końcu delikatnie dodać posiekane maliny lub pokrojone na kosteczkę truskawki.
- Nabierać ciasto łyżką, lub lepić ręką kulki i kłaść na blasze lekko spłaszczając.
- Piec ok 15-20 minut.
napiecyku says
ciekawe przepis na smaczne ciasteczka, jadłam podobne u koleżanki, były pyszne:)
veggie says
Przepysznie wyglądają, nie ma nic lepszego, niż domowe ciasteczka 🙂
marcelina says
Świetne ciasteczka! Połączenie maliny i czekolady musiało tu wypaść idealnie 🙂
kocie-smaki says
od czasu do czasu jeszcze nikomu nie zaszkodziło takie „niezdrowe” ciasteczko 🙂 ja bym chętnie porwała więcej niż jedno 🙂