Uwielbiam wegetariańskie kotlety bo można je robić na tak wiele sposobów. Do ich przygotowania świetnie nadają się rośliny strączkowe czy wszelkie kasze – wystarczy dodać do tego ulubione przyprawy i warzywa i za każdym razem wychodzi coś nowego i smacznego. Do tego sos jogurtowy albo pomidorowy, prosta sałatka i idealny obiad gotowy.
Te kotleciki, które dziś Wam proponuję bazują na ciecierzycy, do niej dodałam podsmażone warzywa (cebulkę, marchewkę i cukinię), zmielone orzechy ziemne, czosnek i indyjskie przyprawy. Wyszły świetne!
Gdybym przygotowała to danie tylko dla nas to dodałabym coś ostrego (np chilli) Żeby jednak mogła je zjeść Emilka, nie doostrzałam masy tylko zrobiłam do nich ostry sos jogurtowy.
My zjedliśmy je w domowej roboty razowych pitach z warzywami i tym właśnie sosem. Emilka swoją porcję zjadła z ogórkiem, który jest od niedawna hitem w jej menu.
Można je też zjeść z sałatką albo zrobić z nimi wegetariańskiego burgera.
Nie jest to szybkie danie, przygotowanie należy zacząć dzień wcześniej od namoczenia ciecierzycy – najlepiej użyć suchej ciecierzycy i samemu ją ugotować – taka lepiej się nadaje do kotlecików, które będą miały bardziej zwartą strukturę. Można też użyć ciecierzycy z puszki ale wtedy trzeba dosypać więcej bułki tartej. Trzeba też wziąć poprawkę na to, że masa musi stężeć w lodówce. Ale poza tym to bardzo proste danie:)
Można je przygotować w wersji bezglutenowej – bułkę tartą zastąpić orzechami i obtoczyć w kaszce kukurydzianej.
- ¾ szklanki suchej ciecierzycy (ewentualnie 1 puszka ciecierzycy w zalewie)
- 2 posiekane cebule
- 3 marchewki
- 1 duża cukinia
- 2 łyżki masła i 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól do smaku
- 80 g orzeszków ziemnych ( bez soli)
- 1 jajko
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka curry
- po ¼ łyżeczki kminu i kolendry (utartych w moździerzu)
- 3 łyżki bułki tartej
- sól,pieprz do smaku
- DO OBTACZANIA : bułka tarta albo kaszka kukurydziana
- DO SMAŻENIA masło klarowane albo olej
- DO PODANIA:
- małe ciabatty albo bułki burgerowe
- listki sałaty
- ogórek,
- pomidor
- czerwona cebula
- sos jogurtowy ( jogurt, sól, pieprz, sok z cytryny, ostry sos chilli)
- Ciecierzycę namoczyć na noc.
- Namoczoną ciecierzycę ugotować następnie ok 1 godziny do miękkości, odsączyć z wody, ostudzić.
- Jeżeli używacie ciecierzycy z puszki wystarczy ją dobrze odsączyć.
- Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce, cebulę posiekać, czosnek przetrzeć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać marchewkę, smażyć mieszając co jakiś czas przez ok 10 minut. Dodać cukinię, lekko posolić i smażyć kolejne 10 minut.
- Podsmażone warzywa przełożyć na durszlak i dobrze odsączyć z płynu. Przełożyć do miski i przestudzić.
- Ciecierzycę zmiksować na gładko.
- Orzeszki zmielić i przełożyć do warzyw. Dodać resztę składników na kotleciki i wszystko dokładnie wymieszać, próbując masy czy jest wystarczająco doprawiona.
- Masę dobrze potrzymać ok 1 godziny w lodówce zanim przystąpicie do lepienia kotlecików. Nabierać kulkę wielkości małego jajka, formować w kulkę, następnie lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce/kaszce kukurydzianej. Ulepione kotleciki potrzymać ok ½ godziny w lodówce. Smażyć na rumiano.
- Podawać z picie (lub bułce burgerowej) z warzywami i sosem jogurtowym
Karina says
pyszności:) znów mam cukinię, więc natchnęłaś mnie!
StoŁyżekSzczęścia says
Uwielbiam te kotleciki ! 😉
Są dowodem na to, że to co wege może być pyszne 😉
kocie-smaki says
chętnie wypróbuję nowego wegeburgera 🙂
Angie says
Wygląda barrrdzo apetycznie, nie wiem czy znajdzie się ktoś, kto przeszedłby obok takiego jedzenia obojętnie!: )
Marta says
Czy można dać inne orzechy ? Akurat nie mam tych. Mam nerkowca albo laskowe . Nadadzą się któreś z tych ,?
cookingforemily says
oj fistaszki będą najlepsze, będą fajnie grały z sosem. ostatecznie nerkowce bo one bez smaku, laskowe nie.
Julia says
Hej, czy można je tez upiec a nie smażyć?
cookingforemily says
Mysle ze powinno się udac:) czasem pieke kotlety zamiast smażyc, tych akurat nie probowałam ale powinny dać radę