Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy z dodatkiem warzyw i orzechów

Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy z dodatkiem warzyw i orzechów

14 sierpnia 2014 by cookingforemily 8 komentarzy

kotleciki-z-ciecierzycy-warzyw-i-orzechow
Uwielbiam wegetariańskie kotlety bo można je robić na tak wiele sposobów. Do ich przygotowania świetnie nadają się rośliny strączkowe czy wszelkie kasze – wystarczy dodać do tego ulubione przyprawy i warzywa i za każdym razem wychodzi coś nowego i smacznego. Do tego sos jogurtowy albo pomidorowy, prosta sałatka i idealny obiad gotowy.
Te kotleciki, które dziś Wam proponuję bazują na ciecierzycy, do niej dodałam podsmażone warzywa (cebulkę, marchewkę i cukinię), zmielone orzechy ziemne, czosnek i indyjskie przyprawy. Wyszły świetne!
Gdybym przygotowała to danie tylko dla nas to dodałabym coś ostrego (np chilli) Żeby jednak mogła je zjeść Emilka, nie doostrzałam masy tylko zrobiłam do nich ostry sos jogurtowy.
My zjedliśmy je w domowej roboty razowych pitach z warzywami i tym właśnie sosem. Emilka swoją porcję zjadła z ogórkiem, który jest od niedawna hitem w jej menu.
Można je też zjeść z sałatką albo zrobić z nimi wegetariańskiego burgera.

Nie jest to szybkie danie, przygotowanie należy zacząć dzień wcześniej od namoczenia ciecierzycy – najlepiej użyć suchej ciecierzycy i samemu ją ugotować – taka lepiej się nadaje do kotlecików, które będą miały bardziej zwartą strukturę. Można też użyć ciecierzycy z puszki ale wtedy trzeba dosypać więcej bułki tartej. Trzeba też wziąć poprawkę na to, że masa musi stężeć w lodówce. Ale poza tym to bardzo proste danie:)

Można je przygotować w wersji bezglutenowej – bułkę tartą zastąpić orzechami i obtoczyć w kaszce kukurydzianej.

kotleciki-z-ciecierzycy-warzyw-i-orzechow

5.0 from 1 reviews
Wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy z dodatkiem warzyw i orzechów
 
Drukuj
Prep time
1 godzina 30 min
Cook time
30 min
Total time
2 godzin
 
Kotleciki wegetariańskie curry, z ciecierzycy z dodatkiem warzyw i orzeszków ziemnych. Do podania z pitą, w burgerze albo z sałatką.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • ¾ szklanki suchej ciecierzycy (ewentualnie 1 puszka ciecierzycy w zalewie)
  • 2 posiekane cebule
  • 3 marchewki
  • 1 duża cukinia
  • 2 łyżki masła i 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • 80 g orzeszków ziemnych ( bez soli)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka curry
  • po ¼ łyżeczki kminu i kolendry (utartych w moździerzu)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól,pieprz do smaku
  • DO OBTACZANIA : bułka tarta albo kaszka kukurydziana
  • DO SMAŻENIA masło klarowane albo olej
  • DO PODANIA:
  • małe ciabatty albo bułki burgerowe
  • listki sałaty
  • ogórek,
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • sos jogurtowy ( jogurt, sól, pieprz, sok z cytryny, ostry sos chilli)
Instructions
  1. Ciecierzycę namoczyć na noc.
  2. Namoczoną ciecierzycę ugotować następnie ok 1 godziny do miękkości, odsączyć z wody, ostudzić.
  3. Jeżeli używacie ciecierzycy z puszki wystarczy ją dobrze odsączyć.
  4. Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce, cebulę posiekać, czosnek przetrzeć przez praskę.
  5. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać marchewkę, smażyć mieszając co jakiś czas przez ok 10 minut. Dodać cukinię, lekko posolić i smażyć kolejne 10 minut.
  6. Podsmażone warzywa przełożyć na durszlak i dobrze odsączyć z płynu. Przełożyć do miski i przestudzić.
  7. Ciecierzycę zmiksować na gładko.
  8. Orzeszki zmielić i przełożyć do warzyw. Dodać resztę składników na kotleciki i wszystko dokładnie wymieszać, próbując masy czy jest wystarczająco doprawiona.
  9. Masę dobrze potrzymać ok 1 godziny w lodówce zanim przystąpicie do lepienia kotlecików. Nabierać kulkę wielkości małego jajka, formować w kulkę, następnie lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce/kaszce kukurydzianej. Ulepione kotleciki potrzymać ok ½ godziny w lodówce. Smażyć na rumiano.
  10. Podawać z picie (lub bułce burgerowej) z warzywami i sosem jogurtowym
3.2.1311

 

 

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

  • Pomidorowy sos do mięs z grilla

    Dziś będzie krótko i na temat. Bo sezon grillowy  się dawno rozpoczął a na blogu…

Filed Under: Na obiad Tagged With: ciecierzyca, danie dla dzieci, kotleciki, wegetariańskie

« Kurczak w marynacie cytrusowo-imbirowej i smażony ryż z porem i jajkiem
Kluski z cukinią i białym serem »

Comments

  1. Karina says

    14 sierpnia 2014 at 09:57

    pyszności:) znów mam cukinię, więc natchnęłaś mnie!

    Odpowiedz
  2. StoŁyżekSzczęścia says

    17 sierpnia 2014 at 07:19

    Uwielbiam te kotleciki ! 😉
    Są dowodem na to, że to co wege może być pyszne 😉

    Odpowiedz
  3. kocie-smaki says

    21 sierpnia 2014 at 01:11

    chętnie wypróbuję nowego wegeburgera 🙂

    Odpowiedz
  4. Angie says

    2 września 2014 at 09:31

    Wygląda barrrdzo apetycznie, nie wiem czy znajdzie się ktoś, kto przeszedłby obok takiego jedzenia obojętnie!: )

    Odpowiedz
  5. Marta says

    29 stycznia 2020 at 18:02

    Czy można dać inne orzechy ? Akurat nie mam tych. Mam nerkowca albo laskowe . Nadadzą się któreś z tych ,?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 stycznia 2020 at 19:14

      oj fistaszki będą najlepsze, będą fajnie grały z sosem. ostatecznie nerkowce bo one bez smaku, laskowe nie.

      Odpowiedz
  6. Julia says

    24 października 2022 at 11:46

    Hej, czy można je tez upiec a nie smażyć?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 października 2022 at 16:38

      Mysle ze powinno się udac:) czasem pieke kotlety zamiast smażyc, tych akurat nie probowałam ale powinny dać radę

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress