Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Pomidorowy sos do mięs z grilla

Pomidorowy sos do mięs z grilla

17 czerwca 2015 by cookingforemily Leave a Comment

pomidorowy-sos-do-mies-z-grilla Dziś będzie krótko i na temat. Bo sezon grillowy  się dawno rozpoczął a na blogu nic w temacie nie było. A ponieważ cały zeszły weekend grillowaliśmy i popijaliśmy sangrię truskawkowo-pomarańczową na zmianę z brzoskwiniową to jest okazja żeby coś grillowego się tu pojawiło. To coś to uniwersalny  pomidorowy sos do mięs z grilla. Robiony z grillowanych pomidorów ( żeby nie przedłużać procesu grillowania upiekłam  je piekarniku ale jak ktoś ma czas i cierpliwość to można to zrobić na grillu), i chleba z dodatkiem cynamonu, cytryny, czosnku, chilli i słodkiej papryki. Pasuje do kurczaka, karkówki czy kotlecików. Pewnie może się też dobrze sparować z kiełbasą, ale tylko tym którzy ją lubią z ketchupem. Ja należę do frakcji musztardowej i innych dodatków do kiełbasy nie toleruję. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, żeby wszystkie smaki miały szansę się przez noc dobrze zbratać w lodówce.

pomidorowy-sos-do-mies-z-grilla

Pomidorowy sos do mięs z grilla
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
15 min
Total time
45 min
 
Pomidorowy sos do mięs grillowanych na bazie pomidorów i chleba, z dodatkiem czosnku, cynamonu, chilli i miodu. Z podanych proporcji wyjdzie ok 1 litr sosu.
Serves: 1 litr
Ingredients
  • 8 pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 kromki chleba na zakwasie
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki cynamonu zmielonego
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego chilli
  • drobno starta skorka z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
Instructions
  1. Pomidory umyć i każdy przekroić na połowę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i piec z opcją grillowania w temperaturze 200 stopni ok 10-15 minut aż skórki zczernieją – odstawić do ostygnięcia.
  2. Chleb podsmażyć na patelni na oliwie z każdej strony na rumiano, przestudzić a następnie zblendować ale tak, żeby zostały grubsze okruchy.
  3. Z pomidorów zdjąć skórki ( powinny bardzo lekko schodzić), z blachy zlać sok który pozostał po pieczeniu pomidorów. Soku nie wylewać tylko odstawić do lodówki.
  4. Połowę pomidorów zmiksować na gładki sos i przetrzeć przez sito, żeby pozbawić pestek. Drugą połowę rozdrobnić widelcem.
  5. W moździerzu rozgnieść czosnek z solą, dodać cynamon, paprykę, chilli, sok i skórkę z cytryny i miód – dobrze wymieszać.
  6. Pomidory wymieszać z chlebem i zawartością moździerza. Ostawić do lodówki – najlepiej na noc. Chleb wchłonie pomidory i sos mocno z gęstnieje więc przed podaniem zmieszać z częścią pozostawionego wcześniej soku po pieczeniu pomidorów – do konsystencji gęstego sosu.
3.3.3070

Przepis pochodzi z książki „Lato bez końca” Julie Biuso.

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

  • Pizza na spodzie z kalafiora

    Na przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora trafiałam w sieci co jakiś czas. I chociaż…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: grill, pomidory, sos pomidorowy

« Kwadraty z masłem orzechowym i daktylami
Suflet z łososia »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress