Tym daniem zrobiłam sobie przerwę od swojskich smaków: zapiekanek z cukinii, lazanii, zup. Tu główną rolę odgrywa imbir, czosnek i sos sojowy. Powitajcie proszę trochę orientu na talerzach: kurczak w marynacie z grapefruita, imbiru, miodu i sosu sojowego – bardzo delikatny i jednocześnie zdecydowany smak. A do tego ryż smażony z porem i jajkiem. W wersji dorosłej można do niego podać posypkę z usmażonego na chrupko czosnku i imbiru. A do tego prosta sałatka z ogórka z prażonym sezamem.
Ryż do tego dania najlepiej ugotować dnia poprzedniego – będzie się lepiej smażył. Dzięki temu też skrócimy czas przygotowania posiłku. Kurczaka też można zamarynować wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Dzięki temu przygotowanie całego obiadu zajmie Wam ok. 30-40 minut.
Emilce bardzo smakował kurczak mimo tego, że przez imbir był trochę ostry w smaku. Ryż nie cieszył aż takim powodzeniem i został zjedzony w połowie. My za to z radością zrobiliśmy sobie przerwę od dominującego ostatnio smaku cukinii. To było nam potrzebne.
- KURCZAK
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sok z ½ grapefruita (lub z 1 pomarańczy)
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- kawałek imbiru (ok 3 cm)
- pieprz
- RYŻ
- 2 torebki ryżu parboiled
- 1 duży por
- 1 łyżka masła i 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonanie)
- 2 jajka
- DO PODANIA:
- szczypiorek
- sok z /2 cytryny
- W WERSJI DLA DOROSŁYCH:
- 2 ząbki czosnku i ok 4 cm imbiru,2 łyżki oleju
- sałatka z ogórka ( ogórek, oliwa, sos sojowy i prażony sezam)
- Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Piersi kurczaka rozdzielić i obtoczyć w marynacie.
- Pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę. Można na całą noc.
- Ryż do tego dania najlepiej ugotować dnia poprzedniego (można też użyć resztek ryżu) a jeżeli gotujemy tego samego dnia to musi on ostygnąć. Ważne żeby go nie przegotować (lepiej, żeby był lekko twardawy niż zmienił się w paćkę).
- Kurczaka przełożyć razem z częścią marynaty do naczynia do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 30 minut. Przewracać co jakiś czas piersi, żeby się obtaczały w sosie i nie wysuszały.
- W tym czasie jak kurczak będzie się piekł rozgrzać na patelni oliwę i masło dodać pokrojonego drobno pora. Podsmażyć ok 10-15 minut aż się ładnie zarumieni i zmięknie.
- Dodać ryż, podsmażyć kolejne 10 minut. Dodać sos sojowy i olej sezamowy, wymieszać.
- Wbić jajka i jeszcze chwilę smażyć mieszając,
- Zestawić z ognia.
- Wyjąć kurczaka z piekarnika i zostawić ok 5 minut żeby odpoczął.
- W wersji dorosłej można dodatkowo zrobić posypkę z imbiru i czosnku: czosnek posiekać na kawałeczki ( ale nie bardzo drobne) a imbir zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju na chrupko i odsączyć na ręczniku papierowym
- Ryż przed podaniem skropić cytryną i posypać szczypiorkiem.
- W wersji dorosłej posypać też chrupkim czosnkiem i imbirem.
- Kurczaka pokroić na plasterki.
Dodaj komentarz