Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kurczak w marynacie cytrusowo-imbirowej i smażony ryż z porem i jajkiem

Kurczak w marynacie cytrusowo-imbirowej i smażony ryż z porem i jajkiem

12 sierpnia 2014 by cookingforemily Leave a Comment

 

piers-z-kurczaka-w-marynacie-ryz-smazony Tym daniem zrobiłam sobie przerwę od swojskich smaków: zapiekanek z cukinii, lazanii, zup. Tu główną rolę odgrywa imbir, czosnek i sos sojowy. Powitajcie proszę trochę orientu na talerzach: kurczak w marynacie z grapefruita, imbiru, miodu i sosu sojowego – bardzo delikatny i jednocześnie zdecydowany smak. A do tego ryż smażony z porem i jajkiem. W wersji dorosłej można do niego podać posypkę z usmażonego na chrupko czosnku i imbiru. A do tego prosta sałatka z ogórka z prażonym sezamem.

Ryż do tego dania najlepiej ugotować dnia poprzedniego – będzie się lepiej smażył. Dzięki temu też skrócimy czas przygotowania posiłku. Kurczaka też można zamarynować wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Dzięki temu przygotowanie całego obiadu zajmie Wam ok. 30-40 minut.
Emilce bardzo smakował kurczak mimo tego, że przez imbir był trochę ostry w smaku. Ryż nie cieszył aż takim powodzeniem i został zjedzony w połowie. My za to z radością zrobiliśmy sobie przerwę od dominującego ostatnio smaku cukinii. To było nam potrzebne.

Kurczak w cytrusowo-imbirowej marynacie i smażony ryż z porem i jajkiem
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
40 min
Total time
1 godzina 20 min
 
Pierś z kurczaka w marynacie z soku z grapefruita z imbirem, czosnkiem i miodem. Do tego ryż smażony z porem i jajkiem
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • KURCZAK
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sok z ½ grapefruita (lub z 1 pomarańczy)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • kawałek imbiru (ok 3 cm)
  • pieprz
  • RYŻ
  • 2 torebki ryżu parboiled
  • 1 duży por
  • 1 łyżka masła i 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonanie)
  • 2 jajka
  • DO PODANIA:
  • szczypiorek
  • sok z /2 cytryny
  • W WERSJI DLA DOROSŁYCH:
  • 2 ząbki czosnku i ok 4 cm imbiru,2 łyżki oleju
  • sałatka z ogórka ( ogórek, oliwa, sos sojowy i prażony sezam)
Instructions
  1. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Piersi kurczaka rozdzielić i obtoczyć w marynacie.
  2. Pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę. Można na całą noc.
  3. Ryż do tego dania najlepiej ugotować dnia poprzedniego (można też użyć resztek ryżu) a jeżeli gotujemy tego samego dnia to musi on ostygnąć. Ważne żeby go nie przegotować (lepiej, żeby był lekko twardawy niż zmienił się w paćkę).
  4. Kurczaka przełożyć razem z częścią marynaty do naczynia do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 30 minut. Przewracać co jakiś czas piersi, żeby się obtaczały w sosie i nie wysuszały.
  5. W tym czasie jak kurczak będzie się piekł rozgrzać na patelni oliwę i masło dodać pokrojonego drobno pora. Podsmażyć ok 10-15 minut aż się ładnie zarumieni i zmięknie.
  6. Dodać ryż, podsmażyć kolejne 10 minut. Dodać sos sojowy i olej sezamowy, wymieszać.
  7. Wbić jajka i jeszcze chwilę smażyć mieszając,
  8. Zestawić z ognia.
  9. Wyjąć kurczaka z piekarnika i zostawić ok 5 minut żeby odpoczął.
  10. W wersji dorosłej można dodatkowo zrobić posypkę z imbiru i czosnku: czosnek posiekać na kawałeczki ( ale nie bardzo drobne) a imbir zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju na chrupko i odsączyć na ręczniku papierowym
  11. Ryż przed podaniem skropić cytryną i posypać szczypiorkiem.
  12. W wersji dorosłej posypać też chrupkim czosnkiem i imbirem.
  13. Kurczaka pokroić na plasterki.
3.2.1311

 

Related Posts

  • Smażony ryż ze szpinakiem i jajkiem

    Proste i zdrowe, wegetariańskie danie dla dorosłych i dla dziecka. A jeżeli  ryż ugotujemy dzień…

  • Kotleciki łososiowe z groszkowym puree w wersji dziecięcej i sałatką w wersji dorosłej

    Jest szansa, że to będzie ulubione rybne danie Waszych dzieci. Kotleciki z uprzednio ugotowanego na…

  • Pomidorowy sos do mięs z grilla

    Dziś będzie krótko i na temat. Bo sezon grillowy  się dawno rozpoczął a na blogu…

Filed Under: Na obiad, W 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej Tagged With: imbir, kurczak, ryż

« Lazania z cukinii z pomidorowo-mięsnym sosem
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy z dodatkiem warzyw i orzechów »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress