Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Zapiekany omlet z malinami

Zapiekany omlet z malinami

1 sierpnia 2014 by cookingforemily 18 komentarzy

zapiekany-omlet-z-malinami

Maliny w ogrodzie mojej mamy były od zawsze. Na jednej z pierwszych stron naszego albumu rodzinnego przyklejona jest seria czarno-białych, aczkolwiek lekko pożółkłych fotografii ze zbierania malin, na których widać dziadka, babcię, tatę zrywających maliny i mnie siedzącą na trawie w spodenkach uszytych przez moją mamę. Od zawsze lato to były maliny, zbierane i zjadane garściami prosto z krzaka. Od zawsze przerabiane na soki, którymi mama nas leczyła zimą od przeziębień oraz dżemy jedzone potem na kanapkach z białym serem. Potem do kanonu malinowych przetworów dołączyło też wino i nalewka. Rozmawiałam niedawno z przyjaciółką, która opowiedziała mi o swoim wspomnieniu z wakacji spędzanych u babci, kiedy to wymykała się rano boso do ogrodu by jeszcze przed śniadaniem najeść się malin prosto z krzaka. Ja też mam takie wspomnienia, i cieszę się, że moja córka też będzie je miała.

lipiec 2014-18

Przepis, którym chcę się dziś z Wami podzielić to zapiekany omlet z malinami. Ciasto przypomina to naleśnikowe ale część mąki zastąpiłam migdałami bo uważam, że bardzo pasują do malin. Zamiast smażyć na patelni postanowiłam zapiec go w piekarniku z hojną garścią malin na wierzchu. Ja użyłam trochę za małej formy (miałam taką o średnicy 25 cm) i zdecydowanie polecam większą formę by danie to rzeczywiście przypominało omlet – mi wyszło coś w rodzaju francuskiego clafoutis. Przepis idealny na weekendowe śniadanie dla całej rodziny, więc kupujcie jutro maliny (albo zbierajcie w ogrodzie) żeby zrobić jutro rano pyszną pobudkę najbliższym.


5.0 from 2 reviews
Zapiekany omlet z malinami
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
25 min
Total time
35 min
 
Omlet zapiekany w piekarniku, z malinami na wierzchu. Idealny na weekendowe śniadanie. Podany z jogurtem lub śmietaną, posypany cukrem pudrem.
Author: www.cookingforemily.pl
Recipe type: na śniadanie
Serves: 4
Ingredients
  • ½ litra mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • ⅓ szklanki mielonych migdałów
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka extraktu z waniliowego
  • szklanka malin
  • cukier puder do posypania
  • jogurt/śmietana do podania
Instructions
  1. Okrągłą formę to pieczenia nasmarować masłem. Ja miałam taką o średnicy 25 cm ale lepiej jest zrobić to w większej formie – omlet będzie wtedy bardziej płaski i będzie przypominał omlet właśnie a nie ciasto jak w moim przypadku.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. W misce wymieszać mąkę, migdały, mleko, masło, cukier, extrakt z wanilii i żółtka. Białka ubić mikserem na pianę. Stopniowo i delikatnie dodać pianę do reszty składników.
  4. Masę wylać do formy, posypać wierzch malinami. Piec ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać z jogurtem.
3.2.1311

zapiekany omlet z malinami-4

 

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Do szkoły, Na śniadanie, Wegetariańskie Tagged With: maliny, omlet, słodkie, śniadanie dla dziecka

« Lekka zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Gazpacho z dodatkiem arbuza i pieczonej papryki »

Comments

  1. Lena says

    1 sierpnia 2014 at 12:56

    Bajkowo wręcz wygląda ten omlet, jestem zachwycona. Koniecznie go spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  2. Milena says

    1 sierpnia 2014 at 14:05

    Świetny! Zapisuję sobie przepis, muszę go spróbować, bo wygląda genialnie! 😉

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie 🙂

    Odpowiedz
  3. zabawa w gotowanie :) says

    1 sierpnia 2014 at 21:29

    Wygląda obłędnie a smakuje pewnie jeszcze lepiej!!! 🙂 kupujemy maliny i robimy, koniecznie!!!! 🙂

    Odpowiedz
  4. Nieznajoma says

    2 sierpnia 2014 at 11:35

    Hej,

    W składnikach jest mleko w przepisie juz go nie ma, i na ile piekarnik nastawić ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 sierpnia 2014 at 15:03

      o dziękuję za uwagi. Mleko wymieszać ze wszystkim składnikami, uciekło mi. A temperatura to 180 stopni. W zasadzie wszystkie ciasta, oprócz serników piekę w 180 stopniach i czasem zapominam dopisać. poprawione w przepisie już

      Odpowiedz
  5. gin says

    2 sierpnia 2014 at 21:45

    Takie śniadanie gwarantuje udany dzień 🙂 Coś pysznego!

    Odpowiedz
  6. StoŁyżekSzczęścia says

    17 sierpnia 2014 at 07:45

    Wspaniale wygląda !
    Ten przepis zapisuje 😉

    Odpowiedz
  7. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    3 października 2014 at 12:58

    Świetne ciasto, przypomina mi francuskie ciasto o nazwie clofoutis, które podaje się z wiśniami. Fajnie, że dodałaś migdałów. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 października 2014 at 13:26

      dokładnie, clafoutis było tu inspiracją

      Odpowiedz
  8. Malina says

    29 czerwca 2015 at 11:03

    Czy bez migdałów się uda? Dałoby się je zmienić na mąkę?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 czerwca 2015 at 13:40

      tak migdały można spokojnie zamienić na mąkę, wyjdzie normalny omlet

      Odpowiedz
      • Malina says

        29 czerwca 2015 at 18:58

        Dziękuję za odpowiedź! Zabieram się za omlet, a migdałów zapomniałam kupić, więc będzie zwykły. Taki wypiek wytrzyma ze 2 dni?

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          29 czerwca 2015 at 20:00

          olmlety najlepiej jeść zaraz po upieczeniu – jak poleży dłużej to stwardnieje

          Odpowiedz
  9. Tetiisheri says

    10 maja 2016 at 13:35

    Mam pytanie dotyczące tej aplikacji dzięki której można tak ładnie opisać danie wraz ze składnikami i instrukcjami.
    Jak się ona nazywa?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 maja 2016 at 16:28

      EasyRecipe

      Odpowiedz
  10. Ala says

    29 stycznia 2017 at 09:34

    Witam serdecznie. Czy podana ilość mleka nie jest za duża? Skusilam się dziś na omlet lecz niestety pływał on w mleku po wyjęciu z piekarnika i szukam przyczyny 🙂 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 stycznia 2017 at 20:37

      Ciasto powinno być konsystencji naleśnikowej, więc dość rzadkie. Może za krótko piekłaś..? Raczej słabo rozgrzany piekarnik i za krótki czas pieczenia bym tu posądzała o przyczynę… pewnie nie będziesz chciała powtórzyć po nieudanym pierwszym podejściu ale jak jednak podejdziesz do niego drugi raz to lepiej go dopiecz, a jak się będziesz z tym czuła bezpieczniej to też możesz podsypać ze dwie łyżki mąki więcej.

      Odpowiedz
      • Ala says

        30 stycznia 2017 at 12:10

        Dziękuję za wskazówki, z pewnością spróbuję ponownie. Z piekarnika wyjęłam po maksymalnym czasie gdyż zaczął się już przypiekać, chyba dałam za mało mąki. Tymczasem serwujemy zapiekaną owsiankę 🙂 Świetny blog, często korzystamy z córką – również Emilką. Jeszcze raz serdecznie pozdrawiamy

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress