Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Warzywne mini pizze na spodzie z polenty

Warzywne mini pizze na spodzie z polenty

30 czerwca 2014 by cookingforemily 1 Comment

mini pizze z polenty-1

Polenta to tradycyjna włoska mamałyga przygotowywana z kaszki lub mąki kukurydzianej. Ja przygotowuje ją z dodatkiem masła, parmezanu i ziół. Pyszna. Tak przygotowaną polentę można zjeść na ciepło np. z gulaszem lub sosem grzybowym albo pozwolić wystygnąć rozkładając na blasze a po ostygnięciu można wycinać z niej plasterki, które po ugrillowaniu są świetnym dodatkiem do dań głównych lub sałatek.
Tym razem jednak postanowiałam zapiec ją z warzywami, sosem pomidorowym i serem na wzór pizzy. Włosi chyba się nie pogniewają, wszystko pozostaje w jednym kraju;)

 

Warzywne mini pizze na spodzie z polenty
 
Drukuj
Prep time
45 min
Cook time
15 min
Total time
1 godzina
 
Zdrowsza wersja pizzy - na spodzie z polenty z bakłażanem i cukinią.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • NA SPÓD
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g parmezanu
  • garść liści bazylii
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • NA WIERZCH
  • bakłażan
  • cukinia
  • oliwa
  • przyprawa włoska
  • szklanka sosu pomidorowego (można też zrobić własny sos przesmażając 5 posiekanych pomidorów z czosnkiem na oliwie, zmiksować i odparować, doprawić solą pieprzem, dodać posiekaną bazylię- to szczególnie polecam osobom na diecie bezglutenowej bo gotowe sosy często zawierają gluten)
  • 150 g startego żółtego sera
Instructions
  1. W garnku zagotować wodę z mlekiem, dodać kaszę i wymieszać. Gotować cały czas mieszając, ok 15 minut aż kasza zgęstnieje i rozklei się. Masa powinna być gęsta. Dodać sól i pieprz, starty parmezan, masło i posiekaną bazylię. Dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia masła.
  2. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Wyłożyć ok 2 łyżek kaszy i rozprowadzić na kształt koła, tak żeby tworzyła płaski spód do mini pizzy. Tak samo postąpić z resztą masy - powinno wyjść ok 5-6 placków. Zostawić do ostygnięcia.
  3. Bakłażany i cukinie pokroić w plastry. Zmieszać w misce razem z oliwą, solą i przyprawami (mieszanka włoska albo inne ulubione zioła np. bazylia, oregano etc).
  4. Smażyć na patelni (może też być grillowa) aż się zarumienią z obu stron.
  5. Na ostygnięte spody rozsmarować po kilka łyżek sosu pomidorowego, nałożyć bakłażany i cukinie i posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 10-15 minut aż ser się roztopi i całość się ładnie zarumieni.
3.2.1311

mini-pizze-na-spodzie-z-polenty

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Pizza na spodzie z kalafiora

    Na przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora trafiałam w sieci co jakiś czas. I chociaż…

  • Pomidorowy sos do mięs z grilla

    Dziś będzie krótko i na temat. Bo sezon grillowy  się dawno rozpoczął a na blogu…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bakłażan, bezglutenowe, danie dla dzieci, pizza, sos pomidorowy, warzywa, wegetariańskie

« Pudding z tapioki z pieczonymi truskawkami
Smoothie z mango, truskawek i banana z dodatkiem mleczka kokosowego »

Comments

  1. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    3 października 2014 at 13:01

    Świetny pomysł!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress