Polenta to tradycyjna włoska mamałyga przygotowywana z kaszki lub mąki kukurydzianej. Ja przygotowuje ją z dodatkiem masła, parmezanu i ziół. Pyszna. Tak przygotowaną polentę można zjeść na ciepło np. z gulaszem lub sosem grzybowym albo pozwolić wystygnąć rozkładając na blasze a po ostygnięciu można wycinać z niej plasterki, które po ugrillowaniu są świetnym dodatkiem do dań głównych lub sałatek.
Tym razem jednak postanowiałam zapiec ją z warzywami, sosem pomidorowym i serem na wzór pizzy. Włosi chyba się nie pogniewają, wszystko pozostaje w jednym kraju;)
Warzywne mini pizze na spodzie z polenty
Prep time
Cook time
Total time
Zdrowsza wersja pizzy - na spodzie z polenty z bakłażanem i cukinią.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
- NA SPÓD
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 50 g parmezanu
- garść liści bazylii
- łyżka masła
- sól, pieprz
- NA WIERZCH
- bakłażan
- cukinia
- oliwa
- przyprawa włoska
- szklanka sosu pomidorowego (można też zrobić własny sos przesmażając 5 posiekanych pomidorów z czosnkiem na oliwie, zmiksować i odparować, doprawić solą pieprzem, dodać posiekaną bazylię- to szczególnie polecam osobom na diecie bezglutenowej bo gotowe sosy często zawierają gluten)
- 150 g startego żółtego sera
Instructions
- W garnku zagotować wodę z mlekiem, dodać kaszę i wymieszać. Gotować cały czas mieszając, ok 15 minut aż kasza zgęstnieje i rozklei się. Masa powinna być gęsta. Dodać sól i pieprz, starty parmezan, masło i posiekaną bazylię. Dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia masła.
- Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Wyłożyć ok 2 łyżek kaszy i rozprowadzić na kształt koła, tak żeby tworzyła płaski spód do mini pizzy. Tak samo postąpić z resztą masy - powinno wyjść ok 5-6 placków. Zostawić do ostygnięcia.
- Bakłażany i cukinie pokroić w plastry. Zmieszać w misce razem z oliwą, solą i przyprawami (mieszanka włoska albo inne ulubione zioła np. bazylia, oregano etc).
- Smażyć na patelni (może też być grillowa) aż się zarumienią z obu stron.
- Na ostygnięte spody rozsmarować po kilka łyżek sosu pomidorowego, nałożyć bakłażany i cukinie i posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 10-15 minut aż ser się roztopi i całość się ładnie zarumieni.

Świetny pomysł!